Eet mijn peuter wel genoeg?

Ik kreeg vorige week een mailtje van een mama dat heel hard binnenkwam

En hoewel ik mijn Postpartum Power cursisten met volle overtuiging vertel dat kwetsbaarheid krachtig is, moest ik toch even slikken voor ik deze blogpost begon te schrijven… Gewoon omdat het verhaal zó herkenbaar was…

Het zoontje van deze mama wilde amper vaste voeding eten tot hij anderhalf was. En dat zorgde ervoor dat zij zich erg onzeker en alleen voelde. Ze las en googelde er op los, en vond overal ‘normale’ en ‘verwachte’ portiegroottes, maar nergens geruststelling dat elk kind anders is, en dat elk kind ontwikkelt op zijn eigen manier.

Zit jij in hetzelfde schuitje? Dan is deze blogpost er eentje die ik opdraag aan jou. Dat deze jou hopelijk (h)erkenning en geruststelling mag brengen.

Je kind is een geboren intuïtieve eter

Met een peuter in huis, weet je het waarschijnlijk wel al: elke dag is anders.

Als het de ene dag 3 bananen na elkaar zou opeten, mag je de week nadien de overrijpe bananen waarschijnlijk allemaal verwerken in bananenbrood. En als je kind vandaag 2 grote borden vol opeet, eet het morgen misschien met moeite een paar muizenhapjes.

Allebei deze scenario’s zijn helemaal normaal. Je kind is namelijk een geboren intuïtieve eter, die perfect aanvoelt wanneer en hoeveel honger het heeft, en wanneer het verzadigd is. Als het de kans hiervoor krijgt natuurlijk.

Zinnetjes als ‘Je moet altijd je bord leegeten’ en ‘Je krijgt pas een dessertje als je alles hebt opgegeten’ zijn de typische manier waarop kinderen hun intuïtie over honger en verzadiging verleren. En dat is zo jammer!

247228037_3118410958484627_7205150130094328762_n

De factoren die een invloed hebben op honger

Er zijn heel wat factoren die een invloed hebben op hoeveel honger je kind heeft. Daarom dat die honger dus ook enorm varieert.

Denk maar aan:

  • hoe snel je kind groeit: tijdens een groeispurtje zien we dat kinderen vaak grotere porties eten, of vragen om een extra tussendoortje. Toch is het belangrijk om te weten dat een peuter véél trager groeit dan een baby. En daarom dus ook minder eet. Een baby verdubbelt in een jaar tijd qua gewicht, terwijl een peutertje slechts ongeveer 20% van zijn lichaamsgewicht bijkomt per jaar…
  • hoe actief je kind die dag geweest is: op een zonnige dag waarop je kind veel buiten gespeeld heeft, zal het vaak meer eten dan op een regenachtige dag waarop jullie bijvoorbeeld vooral geknutseld of boekjes gelezen hebben
  • hoeveel melk ze drinken: als je kind grote hoeveelheden borstvoeding of (groei)melk drinkt, haalt het daar natuurlijk ook veel energie en voedingsstoffen uit
  • wat er op het menu staat: niet meer dan logisch dat ze van hun favoriete maaltje grotere porties gaan eten dan van iets dat ze niet zo graag lusten

Het is je misschien al opgevallen dat ik hier heel vaak het woord ‘vaak’ gebruik 😉 want niet vergeten: elk kind is anders, en elk kind ontwikkelt op zijn eigen tempo. Die gemiddelde portiegroottes die je overal vindt op websites en boeken zijn ook maar dat: richtlijnen voor een gemiddeld kind… En welk kind is nu gemiddeld?!

247980227_943856659818524_7841274594517330702_n

Hoe je weet dat je peuter genoeg eet

Dat is simpel: door te vertrouwen op zijn intuïtie… En okee, ook wel door deze geruststellende checklist:

  • Je kind is vrolijk en goedgezind (naast het occasionele tantrum 😉 )
  • Je kind is speels, en heeft voldoende energie
  • Je kind groeit en komt bij volgens zijn eigen lijntje op de groeicurven (meer info over de groeicurven vind je in deze post)
  • Je mamagevoel vertelt jou dat alles goed zit
 
Blijf je je toch zorgen maken? Plan dan gerust een afspraak met mij in. Ik overloop met veel plezier samen met jou het eetpatroon van je peuter, en spar met jou over mogelijke strategieën om dit indien nodig te optimaliseren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *