Is jouw kind een kieskeurige eter? Niet leuk, maar geloof mij, je bent niet de enige!
Heel wat kinderen maken een periode van selectief eten door rond de leeftijd van 2 à 3 jaar. Bij sommige kinderen is dit van korte duur, maar weet dat dit ook soms aanhoudt tot rond 6 à 7 jaar.
De oorzaak voor het selectieve eten is vermoedelijk een combinatie van angst voor nieuw voedsel (neofobie), het uitoefenen van opkomende onafhankelijkheid, en een verhoogde smaakgevoeligheid.
Als ouder van een kieskeurige eter kan het uitdagend zijn om ervoor te zorgen dat je kind een gezond en evenwichtig eetpatroon heeft. Maar gelukkig zijn er ook heel wat handvaten om hier mee om te gaan.
Hier zijn enkele tips die jou kunnen helpen:
Wees geduldig: Het is belangrijk om geduldig te zijn met een selectieve eter. Het kan lang duren voor een kind nieuwe voedingsmiddelen wil proeven. Druk uitoefenen of dwingen kan vaak averechts werken, en resulteren in meer weerstand.
Bied dus voedingsmiddelen steeds opnieuw aan, zonder druk of verwachtingen. De eerste keren zal je kind misschien zelfs niet verdragen dat het stukje op zijn bord ligt, terwijl hij/zij er na 5 of 10 of 15 keer misschien eens aan zal willen likken of proeven.
Bied voldoende variatie aan: Bied een breed scala aan voedingsmiddelen aan, inclusief verschillende soorten groenten, fruit, eiwitbronnen (peulvruchten, tofu, vlees, vis, eieren, …) en koolhydraatbronnen (aardappelen, pasta, rijst, couscous, …). Varieer de bereidingswijzen, texturen en presentaties om de interesse van je kind te wekken.
Blijf ook voedingsmiddelen aanbieden die je kind voordien niet heeft willen proeven. I know, het is makkelijker om enkel hun lievelingseten voor te schotelen, maar zo kom je in een vicieuze cirkel terecht…
Maak maaltijden aantrekkelijk: Presenteer voedsel op een aantrekkelijke manier. Maak bijvoorbeeld gezichtjes of figuren met groenten en fruit om het leuk en interessant te maken voor je kind. Gebruik leuke prikkertjes. Of laat je kind zelf een kleurrijk bord en bekertje kiezen.
Betrek je kind bij het koken: Laat je kind helpen bij het bereiden van maaltijden. Kinderen zijn vaak meer geneigd om voedsel te proberen dat ze zelf hebben bereid. Moedig hen aan om te helpen bij het kiezen van recepten, boodschappen doen, en koken.
Een leertoren is bijvoorbeeld heel handig om kinderen veilig te laten helpen aan het aanrecht, en er bestaan ook speciale kindermessen die wel in voeding snijden, maar niet in kinderhandjes 😉Creëer een positieve eetomgeving: Zorg voor een positieve en ontspannen sfeer tijdens de maaltijden. Vermijd strijd of dwang rond eten. Probeer maaltijden te zien als sociale momenten waarin je samen kunt genieten van lekker eten en elkaars gezelschap.
Vermijd belonen en straffen: Geef geen beloningen of straffen voor het eten of niet eten van bepaald voedsel. En gebruik eten ook niet als beloning of straf (denk aan “Stop met roepen, of je krijgt geen dessert vanavond” of “Als je flink je schoenen aandoet, krijg je een snoepje”). Dit kan negatieve associaties creëren met eten en kan het probleem verergeren.
Geef het goede voorbeeld: Kinderen imiteren vaak van het gedrag van hun ouders. Wees dus een rolmodel: laat zien dat je zelf gevarieerd eet, en geniet van verschillende soorten voedsel.
Zoek professionele hulp indien nodig: Als je je zorgen maakt over het eetgedrag van je kind of als het selectieve eten ernstig is, en leidt tot voedingsproblemen of gezondheidsproblemen, raadpleeg dan een gespecialiseerde gezondheidsprofessional (bv. een diëtist of kinderarts) voor professioneel advies en begeleiding.
En tot slot: onthoud dat selectief eten bij kinderen meestal een normale fase is die meestal vanzelf weer overgaat. Het belangrijkste is om geduldig en begripvol te zijn, en je kind te ondersteunen bij het ontwikkelen van een gezonde relatie met voedsel.
Nog vragen of twijfels over de voeding van je kindje? I’m your woman!
Ik specialiseer mij intussen al jaren in het begeleiden van jonge kindjes en hun ouders, en heb heel wat kennis over en ervaring met:
- borstvoeding (ik ben naast diëtiste ook lactatiekundige, én jarenlange ervaringsdeskundige )
- allergieën en intoleranties
- starten met vaste voeding, zowel papjes als stukjes / baby led weaning
- vegetarisme en veganisme bij kinderen
- selectieve / kieskeurige etertjes
Een consultatie kan zowel online doorgaan als in praktijk Groei in Gent. Je bent zo welkom!
Disclaimer: In deze blogpost staan enkele affiliate links. Als jij via zo’n link een aankoop doet, krijg ik daar een klein percentage op. Kost jou niets, maar helpt mij om in de toekomst nog meer fijne content voor jou te creëren! Dankjewel!