Borstvoeding en alcohol

Onlangs kreeg ik een paar rare blikken toen ik op een terras borstvoeding gaf aan Alice, terwijl ik een lekker streekbiertje aan het drinken was.

Of de rare blikken nu kwamen omwille van de speciale borstvoedingspose (gymnurstics 😂) of omwille van het biertje, zal ik nooit weten, maar bij deze zet ik even een boompje op over borstvoeding en alcohol! ⁣

 

 

To drink or not to drink, that’s the question

Alcohol drinken terwijl je borstvoeding geeft, is en blijft uiteraard een persoonlijke keuze. ⁣Zelf heb ik gewacht tot mijn dochtertje iets minder frequent om de borst vroeg, nu drink ik wel af en toe een glaasje. ⁣

Als we de wetenschappelijk onderbouwde adviezen induiken, is de algemene aanbeveling deze: “If it’s safe enough to drive, it’s safe enough to breastfeed”. Of: “Als het veilig genoeg is om te rijden, is het ook veilig genoeg om borstvoeding te geven”. De hoeveelheid alcohol in je bloed, en dus ook je moedermelk, is dan verwaarloosbaar.⁣

En, klinkt misschien raar, maar het ideale moment om te drinken is terwijl of net na je de borst geeft aan je kindje. Dan zit er namelijk een maximale tijdspanne tussen je drankje en de volgende voeding.

Dat komt door de manier waarop ons lichaam alcohol opneemt en weer afbreekt. Dit leg ik even beter uit.

 

Opname en afbraak van alcohol door ons lichaam

Een alcoholische consumptie bevat eigenlijk altijd ongeveer even veel alcohol. Neem je bijvoorbeeld een glas wijn van 100 ml met een alcoholpercentage van 12%, komt dat ongeveer overeen met een glas bier van 250 ml met een alcoholpercentage van 5%. Om gemakkelijk te rekenen, zullen we er even van uit gaan dat dit gemiddeld 10 gram alcohol is per consumptie.

Die alcohol komt via onze maag en onze dunne darm terecht in onze bloedbaan, en komt overeen met ongeveer 0,2 promille alcohol in het bloed bij mannen, en 0,3 promille alcohol in het bloed bij vrouwen.

Hoe snel de opname van alcohol gaat, hangt van enkele factoren af:

  • Hoe gevuld je maag is: hoe voller je maag, hoe trager de alcohol zal worden opgenomen
  • Hoe snel je drinkt
  • Hoe actief je maag-darmstelsel is

Via de bloedbaan wordt de alcohol getransporteerd naar onze lever, waar de afbraak begint. De afbraaksnelheid van alcohol  is vrij stabiel, dat is gemiddeld zo’n 0,1 tot 0,25 promille per uur. Dus na gemiddeld anderhalf uur is de 0,2 à 0,3 promille alcohol al terug afgebroken.

 

Pump & dump?

Een advies die je vaak hoort als je als borstvoedende mama alcohol wil drinken is ‘pump & dump’: ofwel afkolven en de gekolfde melk weggooien.

Dat is echter nergens voor nodig! Moedermelk wordt op het moment dat je voedt aangemaakt uit je bloed. Is er tijdens het borstvoedingsmoment geen alcohol meer aanwezig in je bloed, dan kan je die dus ook niet via je melk doorgeven aan je kindje.

Volgende keer dat je dat advies hoort waaien, hoef je je vloeibare goud dus niet meer door de gootsteen te gieten! Gewoon minstens anderhalf uur wachten na je alcoholische consumptie, en dan weer lekker je kindje aan de borst!

 

Online masterclass borstvoeding - Silke Desaever - diëtiste & lactatiekundige - Kortrijk en online

Vond je dit interessant? Goed nieuws! In mijn masterclass ‘Voeding tijdens de borstvoeding’ haal ik nog meer fabels onderuit, en geef ik je bakken wetenschappelijk onderbouwde info mee!

Geef je borstvoeding, en…

– weet je niet wat je nu wel of net niet mag eten en drinken?
– hoor je allerlei goedbedoelde adviezen waarvan je niet weet of ze kloppen?
– ben je ongerust dat je niet alle nodige voedingsstoffen binnen krijgt?

Wil je liever…

– feiten van fabels kunnen onderscheiden?
– stevig in je schoenen staan over je eetpatroon?
– zorgeloos genieten van je borstvoedingsperiode?

Dan is dit dé masterclass voor jou!

In dit webinar van 1 uur geef ik je alle wetenschappelijk onderbouwde info die je nodig hebt. Zo heb jij alles in handen om jezelf én je kindje te voeden tijdens deze bijzondere periode. Je kan ook vragen stellen.

Het webinar gaat live door op donderdag 15/07 om 19h30.

Past dat niet voor jou? Geen enkel probleem! Je krijgt ook permanent toegang tot een kwaliteitsvolle opname van de masterclass. Je kan dus kijken waar en wanneer jij wil!

1 gedachte over “Borstvoeding en alcohol

  1. Judith

    Bedankt voor de heldere uitleg ? dit moest ik even lezen om gerust te zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.