Wist je dat wat je het laatste uur voor je gaat slapen doet een GI-GAN-TI-SCHE invloed heeft op je slaapkwaliteit? In deze blogpost vertel ik je alles over de 3 aandachtspunten die je vanaf nu beter altijd in het achterhoofd houdt!
Aandachtspunt 1: STRESS
Als je voor het slapengaan nog ‘druk druk druk‘ met vanalles bezig bent, blijf je het stresshormoon cortisol aanmaken. En hoe hoger je cortisol-levels, hoe minder van het slaaphormoon melatonine je kan aanmaken.
Of dat ‘druk druk druk’ nu werk of huishouden of administratie is, maakt eigenlijk niet uit.
Kies dus ’s avonds ook voor een zelfzorg micromomentje:
- Neem een warme douche of bad
- Lees een paar pagina’s van een ontspannend boek of tijdschrift
- Drink een kopje kruidenthee
- Wees creatief bezig: tekenen, kleuren, breien, haken, …
- Praat nog even na met je partner
- Doe een korte meditatie, wat ademhalingsoefeningen of een mini-yogasessie van 10 minuutjes
Zo ga je in diepe ontspanning, en gaat het cortisolgehalte in je lichaam zakken. Laat die melatonine maar komen!
Bonustip
Merk je dat je vaak ligt te piekeren in bed? Ook dat is een vorm van chronische stress, want je gedachten (en dus je lichaam) blijven constant ‘aan’ staan.
Probeer in dat geval eens een piekerkwartiertje uit. Neem een schriftje en een balpen, en zet een timer op 15 minuten (of 5 of 10 als het een betere dag is). Schrijf alles op dat in je hoofd opkomt.
Dit zorgt ervoor dat je je gedachten letterlijk op papier zet, en dat ze dus uit je hoofd kunnen verdwijnen. Klinkt wat sketchy, maar het werkt écht!
Aandachtspunt 2: LICHT
Je lichaam heeft warm licht en duisternis nodig om het slaaphormoon melatonine aan te maken. In de natuur komt dat overeen met de zonsondergang en de nacht.
Tegenwoordig is er echter vooral koud, blauw licht aanwezig. Zelfs ’s avonds. Denk maar aan TL-lampen, felle LED verlichting, en alle schermen die je de hele dag door gebruikt: gsm, computer, tablet, televisie, …
Evolutionair gezien linkt ons lichaam blauw licht aan daglicht, dat is namelijk hetzelfde type. Als je dus ‘s avonds naar schermen of fel, koud licht zit te kijken, krijgt je lichaam het signaal dat het nog dag is, en zal het minder melatonine gaan aanmaken.
De oplossing?
- Vermijd het gebruik van schermen het laatste uur voor je gaat slapen. Leg de televisie, tablet en computer af, en je smartphone aan de kant
- Dim de lichten, of leg warme sfeerverlichting aan. Hoe donkerder het is, hoe beter je lichaam melatonine kan gaan aanmaken
- Zorg er ook voor dat je slaapkamer zo donker mogelijk is
Aandachtspunt 3: TE WEINIG SLAAP
Gemiddeld hebben we 7 tot 9 uur slaap per dag nodig, en vrouwen hebben gemiddeld 1 uur slaap meer nodig dan mannen.
Ga je altijd te laat slapen, waardoor je niet aan genoeg uren slaap komt? Zet dan eens een wekker die aangeeft wanneer het (bijna) bedtijd is. Zo kan je rustig aan je avondroutine beginnen, in plaats van tot een gat in de nacht naar Netflix te kijken, om jezelf de dag nadien te vervloeken.
En stop alsjeblieft met snoozen. Als je bewust je wekker een halfuur eerder zet om een paar keer op de snoozeknop te kunnen drukken, betekent dat een halfuur minder kwaliteitsvolle slaap. Not worth it!
Hé, lieve mama!
Deze blogpost is een voorproefje van Postpartum Power.
-Wil je beter voor jezelf zorgen?
-Wil je je opnieuw goed in je vel voelen?
-Wil je tijd en energie hebben voor wat écht telt?