Ik eet al bijna 10 jaar vlees noch vis. En zo voeden we onze dochter Alice ook op, tot ze oud genoeg is om zelf te kiezen. 👧🏼 Hoe wij dan aan eiwitten geraken? Ik vertel het jou in deze blogpost!
Vanaf 6 maanden
Vanaf 6 maanden kan je je kind een eiwitbron aanbieden, zij het in de groentepap of onder de vorm van stukjes.
Start bij voorkeur met tofu (15 gram), goed gaar gekookte kikkererwten of linzen (30 gram), een half eitje, of wat notenpasta.
Peulvruchten kunnen iets moeilijker verteerbaar zijn, en soms krampjes geven, maar kikkererwten en linzen zijn de makkelijkst verteerbare keuzes uit deze groep. 🧆
Bekijk individueel of jouw kind goed peulvruchten verdraagt. Indien het bijvoorbeeld veel krampjes heeft, of last heeft van winderigheid, kan je de portie wat kleiner maken of nog enkele dagen/ weken wachten voor je ze nog eens aanbiedt.
Volledige noten worden best niet aangeboden voor de leeftijd van 3 à 4 jaar, omwille van verstikkingsgevaar, maar notenpasta kan wel perfect! Die brengt zowel eiwitten, vetten als heel wat vitaminen en mineralen aan.
Als je de notenpasta toevoegt aan groentenpap, kan je de hoeveelheid van ongeveer 1 eetlepel aanhouden. 🥄
Bied je stukjes aan, dan kan je een dun laagje notenpasta smeren op bijvoorbeeld een broodkorstje of iets van groente of fruit. Bied niet zomaar een eetlepel notenpasta aan, omdat dit erg plakkerig is en dus ook gevaar op verstikking geeft ⚠️
Vanaf 8 maanden
Vanaf 8 maanden kan je de variatie van de eiwitbronnen nog wat vergroten. Het maag-darmstelsel van je kind begint nu beter ontwikkeld tezijn, waardoor je bijvoorbeeld andere peulvruchten kan aanbieden (allerlei soorten bonen, spliterwten, …).
Vanaf 12 maanden
Vanaf 12 maanden kan je eigenlijk alle eiwitbronnen aanbieden aan je kind, bv. seitan en tempeh, maar ook kant en klare producten zoals burgers en balletjes.
De porties mogen ook vergroot worden tot 25 g (of 50 g voor peulvruchten). Bij kant en klare producten is het wel aan te raden om de voedingswaarden na te kijken.
Een evenwichtige vleesvervanger voldoet aan volgende richtlijnen:
• Eiwitten: > 10 g/100g
• Vetten: < 10 g/100g
• Zout: < 1,6g /100g
• IJzer: > 2,1 mg/100g
• Vitamine B12: > 0,38 μg/100g
Deze richtlijnen (opgesteld door diëtiste Hanne Swaegers) kan je toetsen aan de voedingswaarden die je terugvindt op de verpakking van het product
Tip: je kan op de website van EOS ook de Veggiewijzer downloaden, dat is een overzicht van heel wat ‘vleesvervangers’ en of die voldoen aan bovenstaande criteria.
Wat is de favoriete eiwitbron van jouw kindje?