Vitamine B12

Voor eens en voor altijd: als je veganistisch eet, moet je ervoor zorgen dat je vitamine B12 opneemt via een supplement! 

 

Oorsprong

Vitamine B12 is een vitamine die eigenlijk wordt aangemaakt door micro-organismen, en komt op deze manier in de voedselketen terecht. Ze is enkel aanwezig in dierlijke voedingsmiddelen.

Vroeger kwam er door de gebrekkige hygiëne ook op bv. groenten en fruit vitamine B12 voor, maar nu zijn de voedselveiligheidsregels zo streng dat dit niet meer zo is.

Je hoort soms ‘indianenverhalen’ dat zeewier of gefermenteerde producten ook vitamine B12 bevatten, maar dit is een inactieve analoog van vitamine B12. 

Suppletie

Voor kinderen (of sommige volwassenen) kunnen supplementen onder de vorm van pilletjes soms moeilijk in te nemen zijn, kies dan voor een B12 spray of druppeltjes. Dit zijn allebei prima vormen van supplementatie omdat er in de mond heel veel bloedvaatjes aanwezig zijn, waardoor de B12 meteen in je bloedbaan wordt opgenomen.

Tot slot geef ik nog graag de benodigde dosis mee: als je dagelijks een supplement neemt, volstaat een dosis van 100μg. Als je liever wekelijks een supplement neemt, heb je er eentje nodig van minstens 2000 μg. 

Voor kleinere kinderen (jonger dan 6) zou ik aanraden om de helft van deze dosis te voorzien. Vitamine B12 is wateroplosbaar, en een teveel wordt dus via de urine uitgescheiden.

Bloedonderzoek

Als je je B12 status wilt laten testen, vraag dan aan de dokter of hij/zij ook MMA (methylmalonzuur) en/of homocysteïne wil mee testen tijdens het bloed prikken.

Als de waarden voor homocysteïne of MMA verhoogd zijn, wijst dit op een B12 tekort. Dit zijn namelijk stoffen die opstapelen als er geen goede omzetting naar actieve vitamine B12 is.

 

Wat neem jij mee uit dit artikel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *