Van chaos naar rust in je hoofd – lang leve singletasken!

Eén van de grootste problemen in onze moderne maatschappij is tijdsconfetti.

Klinkt leuk en feestelijk, maar dat is het absoluut niet!

Altijd verbonden

We zijn tegenwoordig altijd verbonden, we staan altijd aan. Op eender welk ogenblik van de dag zijn we bereikbaar, en krijgen we continu prikkels en input. Als we ons ‘s avonds niet bewust en diep gaan ontspannen, blijven we zelfs ‘s nachts constant in een soort waakstand. Daardoor gaan onze stresshormoonlevels niet dalen, en kunnen we niet gaan herstellen en recupereren ‘s nachts…

Tijdsconfetti

En dat is eigenlijk ook wat tijdsconfetti is: we springen constant van de hak op de tak, zelfs als we bijvoorbeeld bezig zijn met werken. Stel dat je een tekst aan het schrijven bent, en er komt een mailtje binnen. Hopla, even snel kijken van wie dat mailtje komt, en voor je het weet ben je al iets aan het opzoeken voor die persoon, en een antwoordje terug aan het sturen. Op een dikke minuut tijd ben je dan al tussen 4 verschillende taken aan het switchen.

Moet je even nagaan hoeveel hersencapaciteit dat van ons vraagt… En dan hebben we het nog niet over de tijd die je ermee opoffert! Onderzoek heeft uitgewezen dat het gemiddeld 23 minuten duurt voor je terug gefocust met je oorspronkelijke taak bezig bent, eenmaal je geswitcht hebt naar iets anders. 23 minuten!

Van chaos naar rust in je hoofd

Probeer dus zoveel mogelijk gefocust één ding tegelijk te doen. Zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Multitasken is dood, lang leve singletasken!

Als je multitaskt, doe je dingen vaak maar half en half. En duren de taken vaak nog langer dan als je na elkaar zou uitvoeren. Je bent dan nooit ergens met volle aandacht bij, en op die manier heb je ook minder quality time.

Probeer in de plaats bijvoorbeeld eens een kwartier heel bewust tijd en aandacht aan je partner, huisdier of kind(eren) te geven, en pas daarna aan het huishouden te beginnen. Of eerst een taak volledig af te werken, en dan pas je mailbox open te klikken. Niet allebei tegelijk half en half. En kijk eens wat dat doet met je time management en energielevels.


Heel benieuwd wat dit jou gaat brengen! Laat me zeker iets weten in de reacties als je het hebt uitgetest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *