Hoe je snel en makkelijk een gezonde maaltijd op tafel tovert

“It’s not about willpower, it’s about having systems in place that make it easy” - Megan Kober

Deze quote zegt het eigenlijk allemaal. Ik hoor zo vaak vrouwen in mijn praktijk vertellen dat ze geen wilskracht hebben, of nooit neen kunnen zeggen tegen bijvoorbeeld diepvriespizza of frietjes van de frituur.

Wel, nieuwsflash: als je honger hebt, en nog niet hebt nagedacht over wat je gaat eten, maakt je lichaam het eigenlijk fysiek onmogelijk om nog over gezonde opties na te denken. Het snakt op dat moment namelijk al naar snelle energie, waardoor je minder goed beslissingen kan maken. En ja, dan wordt het héél moeilijk om neen te zeggen tegen gemakkelijke oplossingen als pizza of frietjes.

Gelukkig kan je dat soort situaties ook voorkomen. Waarmee ik niet wil zeggen dat je nooit pizza of frietjes mag eten hé, laat dat duidelijk zijn! Ik ben zelf frietjesfanaat eerste klas, maar ik kies er wel altijd bewust voor om naar de frituur te gaan. Het is geen noodoplossing.

Door te zorgen dat je altijd snelle gezonde opties voor handen hebt, en een soort ‘evacuatieplan’ hebt voor last minute maaltijdbeslissingen, kan je zelfs tijdens de moeilijkste avondrush nog een gezonde maaltijd op tafel toverenLet me teach you!

Hoe je snel en makkelijk een gezonde maaltijd op tafel tovert

Er zijn een aantal producten die ik graag altijd op voorraad heb, omdat ik weet dat ik er heel snel een gezonde maaltijd mee op tafel kan toveren.

Hopelijk vind je hier wat inspiratie tussen om zelf je voorraadkast en diepvries aan te vullen:

Conserven

  • Peulvruchten: kikkererwten, witte bonen, zwarte bonen, kidneybonen, linzen. Gebruik ik als alternatief voor vlees of vis, in eigenlijk alle types gerechten. Pastasauzen, stoofpotjes, curry’s, wokgerechtjes, ovenschotels, salades, …
  • Witte bonen in tomatensaus: serveer ik zo, met rauwkost of gekookte groenten erbij. Veel mensen behandelen witte bonen als groentesoort, maar eigenlijk is dit een eiwitbron, dus een alternatief voor vlees of vis.
  • Maïs: chili sin carne, wraps, eiermuffins, salades
  • Olijven: quiche, pasta, salades, eiermuffins, tapenade
  • Artisjokken: quiche, pasta, salades
  • Ananas: salades, havermout
  • Kokosmelk: curry’s, stoofpotjes, soep, havermout, smoothies
  • Tomatenpassata: alle types gerechten, van pasta tot ovenschotels
  • Tomatenblokjes: alle types gerechten, van pasta tot ovenschotels

In de diepvries

  • Erwtjes: risotto, eiermuffins, soep, gestoofde erwtjes met ui
  • Boontjes: wok, curry, gestoofde boontjes met knoflook
  • Broccoli: wok, curry, broccolipuree, soep
  • Avocado: toast avocado, guacamole, in een salade
  • Spinazie: spinaziepuree, quiche, pasta, smoothies
  • Frambozen: havermout, smoothies, gebak
  • Bosbessen: havermout, smoothies, gebak
  • Mango: havermout, smoothies
  • Tropische vruchten: havermout, smoothies

Kant-en-klare producten, en hoe je ze een level-up kan geven:

  • Quiche + rauwkost
  • Ravioli + kerstomaatjes of (diepvries)spinazie
  • Tortilla (het eiergerecht, niet de wrap) + rauwkost
  • Falafelballetjes + rauwkost + hummus
  • Voorgegaarde kippenboutjes + rauwkost of (diepvries)groentjes
  • Bami of nasi goreng + wokmix
  • Paëlla + wokmix
  • Sushi + edamame (= jonge sojaboontjes, vind je in de koeling of diepvries)

Je merkt het: om gezond te koken, hoef je niet per sé fancy ingrediënten of heel veel tijd te hebben. Met enkele basic dingen in je voorraadkast of diepvries geraak je al heel ver.

Smakelijk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *