Hoe blijf ik gemotiveerd om gezonde gewoontes vol te houden?

Een heel typisch fenomeen in januari: iedereen start met een hele lijst goede voornemens, die enkele weken (of dagen 😉 ) later alweer vergeten zijn. Het probleem met deze goede voornemens is vaak dat ze ofwel te vaag zijn, bijvoorbeeld ‘meer sporten’, ofwel te ambitieus, bijvoorbeeld ‘nooit meer snoepen’.

Psychologisch onderzoek heeft wel uitgewezen dat er simpele trucjes zijn om goede voornemens (ik noem ze liever gezonde gewoontes) vol te houden

Allereerst is het heel belangrijk om te weten dat het ongeveer 66 dagen, dus 10 weken, duurt voor een nieuwe gewoonte ‘ingebakken’ zit, of een automatisme wordt. 

Daarnaast is er aangetoond dat het veel gemakkelijker is om een nieuwe positieve gewoonte aan te leren dan een ‘negatieve’ gewoonte af te leren. Om dit met een voorbeeld uit te leggen: het is gemakkelijker om elke dag een stuk fruit te leren eten, dan om te leren stoppen met chips te eten. 


Kies ook zeker zelf een gezonde gewoonte! Als een gewoonte wordt opgelegd door iemand anders (of het nu een gezondheidsprofessional is of iemand uit je omgeving), ben je automatisch minder geïnteresseerd en gemotiveerd.


Kortom: een nieuwe gewoonte aanleren is niet gemakkelijk… Maar met deze wetenschappelijk onderbouwde tips kan het niet mis gaan:

  • Hou je gezonde gewoonte simpel, realistisch en meetbaar: ‘Elke dag 10000 stappen zetten’ is veel duidelijker dan ‘meer bewegen’⁣⁣.
    Door je gewoontes meetbaar te maken, kan je ook je vooruitgang goed opvolgen. ⁣⁣Met een stappenteller kan je in dit voorbeeld je vooruitgang bijhouden. Misschien ga je van gemiddeld 2500 stappen per dag naar 5000 en uiteindelijk naar 10000? Motiverend hé!
  • Hierbij aansluitend: stel niet meteen te hoge verwachtingen van jezelf . Als je voordien bijvoorbeeld nooit water dronk, moet je niet meteen als doel stellen om elke dag 2 liter water te drinken. Start bijvoorbeeld met een halve liter en bouw week na week op.⁣⁣⁣⁣
  • Door elke keer je gewoonte op hetzelfde moment of dezelfde manier uit te voeren, creëer je een routine. Op den duur zit die ingebakken in je hoofd én lijf.⁣⁣ Na 10 weken hoef je er zelfs niet meer over na te denken. Onderzoek wijst uit dat het het beste werkt als je nieuwe gewoontes vasthaakt aan bestaande gewoontes. Zo leg je op den duur onbewust een verband tussen deze gewoontes. We zijn allemaal een beetje zoals de hond van Pavlov hé 😉Als je bijvoorbeeld elke ochtend doucht, haak dan een korte work-out aan deze gewoonte vast. Dan wordt het op den duur een automatisme: eerst even bewegen, en dan lekker de douche in. Of maak elke avond na het tanden poetsen nog een kwartiertje tijd vrij om te lezen.⁣⁣
  • En last but not least: blijf opdagen en je inzetten, ook al zit het af en toe eens tegen… Better consistently good than occasionally great!⁣⁣ Als je 66 dagen doorbijt, wordt je beloond met een ingebakken gezonde gewoonte 😉 

Heel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *