Durf je angsten, onzekerheden, vragen en twijfels delen met anderen. Of zoals Brené Brown het zo mooi verwoordt: “We moeten over moeilijke dingen praten. Erover praten maakt het altijd minder erg”.
Je bent niet alleen
Veel mensen denken dat ze zich alleen in een bepaalde situatie bevinden, omdat er vaak niet over negatieve of minder leuke dingen wordt gesproken. Terwijl het vaak zo is dat als jij je mond open trekt, er opeens heel veel mensen hun verhaal zullen durven delen.
Een heel mooi voorbeeld zijn fertiliteitsproblemen, of een kind dat zich heel agressief opstelt tegenover zijn broer/zus. Daar wordt bijna nooit over gesproken, veel mensen houden dat ‘potje’ dicht omdat ze zich schamen, of omdat ze zich niet kwetsbaar willen opstellen. Maar er zit net zoveel kracht in kwetsbaarheid!
Het is net door het delen van jouw eigen verhaal, dat andere mensen vaak ook hun verhaal zullen durven vertellen, en dat schept zo’n ongelofelijk krachtige band. Dan merk je pas dat je niet alleen bent. Dat je nooit alleen bent.
Zoek jouw tribe
Als je nu het gevoel hebt dat je nog niemand in je omgeving hebt die je als klankbord kan gebruiken, zoek dan eens verder naar je tribe. Dat kan zowel offline als online zijn.
Ik heb bijvoorbeeld bepaalde vriend(inn)en en familieleden waarvan ik weet dat ze dezelfde opvoedvisie hebben, maar ook een mama-whatsapp-groepje, en verschillende facebookgroepen en instagram accounts waar ik me thuis voel. Bij hen weet ik dat ik lief en leed kan delen. En dat de meeste adviezen die zij zullen geven ook in het verlengde van mijn eigen opvoedstijl zullen liggen.
Een lijstje van inspirerende plekjes waar jij je misschien ook thuis zal voelen:
- Kim Calomme
- Stephanie Baumers: Instagram + Facebookgroep
- Nina Mouton
- Nele Flamang
- Anja Caers van Happy Baby Coach
- Rolinde Demeyer van Op De Groei
- De Verdwaalde Ooievaar (voor wensouders)
You do you
En wat betreft die onzekerheid: opvoeden is niet zwart of wit. Er zijn zoveel verschillende manieren om om te gaan met je kind(eren), en om ze normen en waarden bij te brengen. Wat werkt voor de ene, werkt niet voor de andere, en omgekeerd.
Een mantra dat mij vaak helpt is “Jij bent sowieso de beste mama voor je kind, want je bent zijn/haar mama.”