Zadencrackers

Een ideaal alternatief voor ‘gewone’ beschuiten of brood, deze knapperige zadencrackers! Ze zijn vol van smaak, en verzadigen goed door de eiwitten en vezels die erin zitten. Laat je zeker niet afschrikken door het idee dat dit moeilijk zou zijn: je hoeft niets meer te doen dan eens goed te roeren, en het mengsel te verdelen over een bakplaat. Easy peasy lemon squeezy!

Het mengsel hangt samen doordat het chiazaad en het gemalen lijnzaad vocht opnemen, en zo een gelstructuur vormen. Pure magie! Ik maalde zelf mijn lijnzaad in een koffiemolentje, maar je kan het eventueel ook doen in een vijzel of met een keukenmachine. Indien je niets van dit alles hebt, kan je ook gemalen lijnzaad in de winkel kopen, maar gebruik dit dan zo snel mogelijk op omdat het vrij snel ranzig wordt.

 

Zadencrackers

Ingrediënten (voor 1 bakplaat crackers)

  • 75g zonnebloempitten
  • 75g pompoenpitten
  • 150g lijnzaad, waarvan 100g gemalen (ik deed dit in mijn koffiemolentje)
  • 50g chiazaad
  • 250 ml water
  • snufje zout

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht)
  • Doe alle ingrediënten in een mengkom, en roer goed. Laat ongeveer een kwartiertje rusten
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Verdeel het zadenmengsel hierover. Spreid mooi uit zodat je een effen, dunne laag mengsel krijgt, van enkele mm dikte
  • Maak met een (schil)mesje lichte inkepingen in het mengsel, zodat je na het bakken de crackers gemakkelijk in porties kan verdelen. Ik maakte 12 grote crackers, maar je kan ze ook in kleinere vierkantjes/rechthoekjes/driehoekjes verdelen
  • Bak de crackers gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven
  • Laat volledig afkoelen, breek in stukken, en bewaar ze in een luchtdichte omgeving (bv. een weckpot), zodat ze knapperig blijven

 

Zadencrackers | Julienne

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: