Wild Gerechtje

Dit wilde gerechtje stond op kerstavond bij ons op tafel. Een heerlijk, goedkoop en  diervriendelijk alternatief voor echt wild.

Laat je zeker niet afschrikken door de tofu. Dankzij de marinade valt het helemaal niet op dat er ‘pure’ tofu in zit! Het uitpersen zorgt ervoor dat de smaken van de marinade goed worden opgenomen door de tofu.

Dit gerechtje is gebaseerd op een recept van EVA. Hun website bevat een schat aan informatie. De volgende keer dat je op zoek bent naar een restaurant, een receptje of meer info over vegetarisch eten: één adres!

 

Wild Gerechtje

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 pak (400g) tofu
  • 100ml sojasaus
  • 1/4 kl chilipoeder
  • 300g veenbessen
  • 100g rietsuiker
  • 800g aardappelen
  • 50ml ongezoete sojadrink
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • olijfolie
  • tarwebloem
  • 1 kg gemengde paddestoelen (champignons, kastanjechampignons, oesterzwammen, eekhoorntjesbrood, …)
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 2 el balsamico azijn

 

Werkwijze

  • Plaats de tofu tussen twee dubbelgevouwen stukken keukenpapier en leg het zo tussen 2 borden
  • Zet een kom of ander gewicht  bovenop de tofu en laat dit zo 20-25 minuten staan zodat het water uit de tofu geperst wordt
  • Snijd de tofu in blokjes en marineer ze een uurtje in de sojasaus en het chilipoeder
  • Spoel intussen de veenbessen, doe ze in een pan met een beetje water en de suiker en breng ze aan de kook. Gebruik zeker niet te veel water want tijdens het koken van de veenbessen komt er veel sap vrij
  • Breng intussen een pot gezouten water aan de kook
  • Kook de aardappelblokjes tot ze gaar zijn, gedurende 15-20 minuten
  • Giet, wanneer de aardappelen gaar zijn het water af
  • Plet de aardappelen met een pureestamper
  • Giet er de sojadrink bij, en roer goed
  • Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout
  • Zet de aardappelpuree opzij
  • Haal de tofublokjes uit de marinade. Giet de marinade niet weg!
  • Wentel de blokjes in wat bloem en bak ze goudbruin in een wok in wat olijfolie
  • Haal de blokjes uit de wok, en zet opzij
  • Verhit opnieuw wat olijfolie in de wok
  • Fruit de knoflook gedurende 2 minuten, en voeg dan de paddenstoelen toe
  • Kruid met peper en voeg na het dichtschroeien van de paddenstoelen de balsamico-azijn en de rest van de marinade van de tofu toe
  • Voeg de tofublokjes toe. Roer nu niet meer te bruusk, anders vallen de tofublokjes uiteen
  • Serveer, wanneer alles goed warm is, het stoofpotje met de aardappelpuree en de veenbessen

Wild gerechtje

 

Bron: recept gebaseerd op EVA vzw

 

2 Comments

  1. Danielle

    december 29, 2013 at 21:27

    Wow dat ziet er goed uit! Lijkt mij heerlijk.
    Groetjes
    Danielle

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: