Waar en hoe ik mijn boodschappen doe

Na het lezen van de leuke blogposts van De Groene Meisjes en Ik ben Iris niet besloot ik om hun goede voorbeeld te volgen, en eens op te lijsten waar en hoe ik onze boodschappen doe!

 

Weekmenu

Vooraleer ik een boodschappenlijstje opstel, maak ik een weekmenu op. Ik kijk naar onze agenda voor de komende week, en probeer in te schatten wanneer ik wel en niet kan koken, wanneer ik veel tijd heb of wanneer het net snel moet gaan. Op basis daarvan plan ik gerechtjes in. We houden ons hier niet altijd 100% aan, maar het feit dat ik een vastgelegd weekmenu heb, heeft voor mij heel wat voordelen:

 • we kunnen de boodschappen in 1 keer doen
 • ik moet nooit stressen over wat we ‘s avonds weer gaan eten
 • we eten gezonder omdat ik niet meer last minute iets in elkaar moet flansen met wat ik in huis heb
 • indien nodig kan ik al wat voorbereidingen treffen voor de dag nadien
 • we eten veel gevarieerder: niet meer elke week mijn go to recepten zoals chili sin carne of spaghetti

En dat laatste puntje brengt mij naadloos bij mijn goede voornemen dat ik al een tijdje volhoud: ik probeer om vaker nieuwe recepten uit te proberen. Kookboekweek helpt mij daar enorm bij, maar ik kijk ook terug veel vaker op Pinterest, of in mijn receptenmap met knipsels uit allerlei tijdschriften.

bron foto: pexels.com

 

Boodschappen

Basis

Mijn life saver voor de meeste basisboodschappen is sowieso Collect&Go. Gedaan met op zaterdag in een overvolle Colruyt gestresseerd boodschappen in mijn kar te mikken, en vervolgens een halfuur aan de kassa te staan schuiven. Sinds ongeveer een halfjaar bestel ik gewoon alles op het gemakje online, en de dag erop gaat Jeroen na het werk snel de bakken ophalen. In letterlijk 5 minuten kan dat geregeld zijn als je een goed afhaalmoment kiest (tip: maandag, dinsdag of donderdag).

Sinds kort kunnen we ook Bio-Planet boodschappen laten leveren in ‘onze’ Colruyt, en dat vind ik helemaal geweldig! Nu moet ik zelfs voor de specialere ingrediënten niet meer naar de biowinkel, maar kan ik die gewoon ook online bestellen en bij ons in de buurt gaan oppikken.

Je betaalt theoretisch per bestelling/afhaling een servicekost van 5,50 euro, maar in de praktijk valt die heel vaak weg voor ons: Colruyt geeft namelijk regelmatig een bon voor een gratis servicekost, of de kost valt weg doordat we bepaalde producten bestellen. Ik denk dat we intussen al een 20tal keer besteld hebben, en daarvan maar ongeveer de helft van de keren betaald hebben voor de bestelling/afhaling.

Verpakkingsvrij

Als ik wél tijd heb, kies ik natuurlijk liefst van al voor een verpakkingsvrije en ecologische oplossing: dan fiets ik naar Gent en ga ik voor betaalbare bio groenten en fruit naar BE O, en voor mijn bulkproducten naar OHNE. Dat is op zich al een cadeautje voor mij: op mijn gemakje mooie en lekkere producten uitkiezen in een relaxte omgeving…

En nog een eervolle vermelding: toen we nog in Gent woonden, hadden we een bio groente- en fruitpakket van De Wassende Maan waar ik heel tevreden van was. Sinds we in Evergem wonen, hebben we echter een eigen moestuin en is dat dus niet echt meer te combineren met een wekelijks abonnement.

Kruiden en specerijen

Voor specialere kruiden en specerijen heb ik ook twee fantastische adresjes: Spice Bazaar in de Burgstraat, en Vits-Staelens op Bij Sint-Jacobs. De norse meneer van Vits-Staelens neem je er met plezier bij als je ziet wat hij allemaal in de aanbieding heeft, en aan welke prijzen!

12240366_10153081739686744_2325805290601983341_o

 

En tot slot de vraag van vandaag: ik heb enkele jaren geleden een tijdje mijn weekmenu’s bijgehouden op Julienne, en speel al even met het idee om dat opnieuw te doen… Pro of contra?

6 Comments

 1. Sofie

  december 25, 2016 at 18:27

  Ik ben voor! Ik ben wel benieuwd naar je weekmenu’s. Vooral de snelle recepten vind ik interessant want ik kook niet graag tijdens de week.

  Fijn dat je ook veel bio koopt! En bij Vits-Staelens ga ik eigenlijk nooit, zonde want ik werk vlakbij!

  1. Julienne

   december 25, 2016 at 19:06

   Leuk om te horen!

   En zeker eens doen, is echt een walhalla voor kruiden en specerijen! Ook heel lekkere theetjes trouwens 🙂

 2. Nathalie Waelput

  december 26, 2016 at 13:46

  Zeker doen Silke. Wat leuk dat je voor inspiratie zorgt in heel wat gezinnen die op zoek zijn naar leuke adresjes en gezonde alternatieven. Keep up the good spirit en geniet met volle teugen van de gezelligheid van Kerst en Nieuw.

  1. Julienne

   december 26, 2016 at 19:57

   Dankjewel, lieve Nathalie! Ook voor jullie fijne feestdagen, en een fantastisch nieuw jaar!

 3. Shannen

  december 27, 2016 at 17:25

  Ik ben zo blij met mijn groenten en fruitpakket, dat ik het nu een hel vind omdat het nu niet is.

  1. Julienne

   december 27, 2016 at 17:43

   Ja, dat went snel hé…

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: