Verbeelding Book Challenge 2016 – gelezen in januari

In 2015 wist ik pas halverwege het jaar af van het bestaan van de Verbeelding Book Challenge (shame on me!), en dat vond ik toen vreselijk jammer! Toen ik hoorde dat Kathleen dit jaar de Verbeelding Book Challenge 2016 zou organiseren, was ik dan ook meteen overtuigd om mee te doen.

Januari is meteen al een vrij goede maand geweest, want ik kon maar liefst 3 van de 30 puntjes afstrepen. Aan dit tempo ga ik er dus zeker geraken 😉

Omdat ik het heel druk had in januari, en eigenlijk geen tijd vond om tijdens de openingsuren in de bibliotheek te geraken, heb ik alle drie de boeken op de iPad gelezen met de app ‘Verborgen Parels’. Niet echt de aangenaamste manier, maar tot mijn verbazing ging het lezen vrij vlot vooruit. Het waren alle drie niet echt dikke boeken, dus dat zal ook wel meegespeeld hebben.

 

 1. Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt (want 500 pagina’s waren nog niet moeilijk genoeg, ugh)
 2. Een horror boek
 3. Een detective: Iris was haar naam – Toni Coppers
 4. Een klassieker
 5. Een humoristisch boek
 6. Een briefroman (een boek geschreven in brieven of e-mails)
 7. Een debuut (het eerste boek van de auteur in kwestie): Hard hart – Ish Ait Hamou
 8. Een boek waarin familie centraal staat: De Stiefmoeder – Renate Dorrestein
 9. Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat
 10. Een boek waarin de dood centraal staat
 11. Een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat
 12. Een boek waarin eten centraal staat
 13. Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek (van zelfhulpboeken tot stationsromannetjes)
 14. Een boek geschreven door een auteur met Afrikaanse roots
 15. Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots
 16. Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots
 17. Een hervertelling van een bekend sprookje
 18. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij al boven de 65 was
 19. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25
 20. Een boek geschreven door een auteur die dezelfde voornaam heeft als jij
 21. Een boek waarin het hoofdpersonage holebi is
 22. Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is
 23. Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is
 24. Een boek dat zich afspeelt in de toekomst
 25. Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden (hoe verder, hoe beter!)
 26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes (heden en verleden, verleden en toekomst, heden en toekomst, verleden en nog verder verleden…)
 27. Een boek dat zich in de dichtstbijzijnde Vlaamse stad afspeelt
 28. Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staat
 29. Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets las
 30. Een boek dat een andere deelnemer van de Verbeelding Book Challenge je heeft gegeven

 

Iris was haar naam – Toni Coppers

‘Iris was haar naam’ vond ik niet echt een hoogvlieger… Als tiener verslond ik detectives en thrillers, dus mijn standaarden liggen voor dit genre vrij hoog. Toch was het einde best verrassend, dus ik ben blij dat ik het uitgelezen heb. Het is eigenlijk een boek uit een reeks over commissaris Liese Meerhout, maar dat viel niet echt op, vond ik.

Dit is de korte inhoud die ik op boek.be vond:

“Liese heeft een grote stap gezet: ze is commissaris geworden bij de Crim, de moordbrigade van de federale politie. Het team van Liese bestaat uit Niels Hoogvliet, Sura Droste en Christophe Dayez.
Natuurlijk houdt zij haar boon voor kunstcriminaliteit. Niet voor niets is de estheet Simon de Veere haar vriend. Op een late zondagochtend komen Liese en Sura samen op de Bundersdreef in het Zoninwoud waar boswachter Raes een lijk gevonden heeft. Het blijkt te gaan om René Molenveld, kolonel bij de NAVO. Het onderzoek voert Liese naar Frank Vervaet, een oude vriend uit het leger. Hij woont aan de rand van het bos en heeft geen sluitend alibi, ofschoon zijn invalide vrouw zegt dat hij op de dag van de moord onafgebroken voor haar gezorgd heeft. Liese voelt een onderhuidse spanning bij het koppel. Haar aandacht is vooral gewekt wanneer zij verneemt dat Frank onlangs zwaar toegetakeld is geweest. Een week voor de moord is Frank ook nog met Ren gezien. Wat verbergt Vervaet en wat is de link tussen hem, Molenveld en Patrick Bauwens, wiens lijk ook in het Zoniënwoud aangetroffen wordt? Bauwens draagt een stukje papier bij zich met daarop de tekst: ‘Iris was haar naam.’ Iris blijkt een meisje dat drie jaar geleden spoorloos verdwenen is.”

 

Hard hart – Ish Ait Hamou

Dit vond ik wel een fantastisch boek! Heel goed geschreven, en enorm verrassend. Ik wou al een tijdje iets van Ish Ait Hamou lezen, maar had iets helemaal anders verwacht, geen idee waarom… Zijn andere boeken komen dus zeker ook nog op mijn leeslijstje.

Dit is de samenvatting van op bol.com:

De jonge Tom Macleigh laat de bedrukte sfeer van zijn ouderlijk huis en de voorspelbaarheid van zijn saaie provinciestadje achter zich om te gaan studeren aan de universiteit van Boston. In de anonimiteit van de grootstad bloeit de teruggetrokken jongeman langzaam open: hij staat op eigen benen, maakt enkele intrigerende nieuwe vrienden en komt in de ban van zijn bloedmooie studiegenote Rachella. Verlegen als hij is, durft Tom haar niet aan te spreken en verliest hij zich in dagdromen. Hij krijgt ook steeds meer af te rekenen met onverklaarbare woedeaanvallen waarin hij het contact met de werkelijkheid compleet verliest. Maar wanneer Rachella een donkere periode doormaakt, blijkt hij toevallig de juiste man op de juiste plaats. Ze groeien gaandeweg naar elkaar toe. Wordt de liefde voor Rachella zijn redding of zijn ondergang? Hiphop-boegbeeld Ish laat zien wie hij is. Hij schreef met grote zachtmoedigheid een betoverend mooi verhaal over zoekende liefdes en blijvende liefdes, over het hunkeren naar levenswijsheid en de kracht van oude mensen. Een ode aan het zorgvuldig en gretig leven.

 

De Stiefmoeder – Renate Dorrestein

Ook dit boek zal me niet zo lang bij blijven, ook al is Renate Dorrestein een bekende auteur en had ik al veel goeds over haar gehoord.

“De succesvolle quiltmaakster Claire Paagman vertrekt voor een week naar Whitby om een prestigieuze kunstprijs in ontvangst te nemen. Samen met echtgenoot Axel had ze er een romantisch uitje van willen maken, met een verblijf in een vijfsterrenhotel aan de Engelse kust. Maar op het laatste moment besluit Axel thuis te blijven, en belandt de forse Claire tot haar verbijstering alleen in een te kort hotelbed.
Stukje bij beetje wordt duidelijk dat Axels afwezigheid alles te maken heeft met zijn dochter Josefien, voor wie Claire al twaalf jaar nuchter maar liefdevol zorgt. Sinds Josefien haar stiefmoeder in vertrouwen nam, staat het gezin onder hoogspanning.
De stiefmoeder gaat over een loyaliteitsconflict in een samengesteld gezin, waarbij jarenlang verzwegen frustraties genadeloos aan het licht komen. Het verhaal wordt achtereenvolgens verteld door stiefmoeder Claire, haar man Axel en diens zestienjarige dochter Josefien. De roman werpt de vraag op of liefdesgeluk sterker kan zijn dan de bloedband tussen ouder en kind. Of blijft een stiefouder altijd een lichaamsvreemd orgaan dat onvermijdelijk wordt afgestoten? Renate Dorrestein slaagt er als geen ander in de tijdgeest haarscherp te vangen en excelleert in originaliteit en humor.”

Conclusie

Twee boeken die ik maar gewoontjes vond, eentje die ik geweldig vond. Niet slecht dus voor de eerste maand van de Verbeelding Book Challenge 2016… Intussen ben ik wel in de bib geraakt, en liggen er al enkele boeken klaar om te lezen. Op aanraden van verschillende mensen begon ik in een boek van Paul Auster, maar dat ga ik niet uitlezen, denk ik… Niet echt mijn  ding tot nu toe. Andere boeken die ik meebracht: ‘De blauwe draad’ van Anne Tyler, ‘Staal’ van Sylvia Avallone en ‘De Jane Austen leesclub’ van Karen Joy Fowler. Hopelijk vallen die beter mee!

 

Doe jij ook mee met de Verbeelding Book Challenge 2016? 

15 Comments

 1. gerhilde maakt

  januari 31, 2016 at 19:44

  Hoera voor maandelijkse updates!

  1. admin

   februari 1, 2016 at 19:23

   Ja, iedereen is goed op tijd met z’n update, hihi. Zo leuk om te zien wat iedereen al gelezen heeft!

 2. fieke

  januari 31, 2016 at 20:09

  Zo geweldig om al die leesupdates te lezen bij iedereen!
  Vorig jaar las ik ook een boek van Ish en vond dat wel nog mooi.
  Als jongere las ik ook veel detectives, vooral Aspe en Deflo en zo. ‘k Ben ook wel benieuwd naar een boek van Coppers. Misschien ook dit jaar 🙂

  1. admin

   februari 1, 2016 at 19:23

   Cécile dan waarschijnlijk? Ben ik ook heel benieuwd naar!

 3. Hilde

  februari 1, 2016 at 06:46

  Toni Coppers is ‘hot’ dezer dagen, met de verfilming van zijn boeken. Qua thrillers lees ik echter vooral graag Scandinavische auteurs. Van Renate Dorrestein, heb ik ‘De Leesclub’ op m’n lijstje staan, daar verwacht ik toch wel wat van. En ‘Hard hart’ las ik ook, zoals je zelf al kon lezen in m’n eigen update op 30 januari hé 😉 . Vond dit ook een heel mooi boek. Ik ga er zeker meer van lezen, van Ish Ait Hamou.

  1. admin

   februari 1, 2016 at 19:22

   Toevallig, Hilde, ik ben ook een ‘sucker’ voor Scandinavische thrillers! Heb er zo al stapels verslonden 😀

 4. ilona

  februari 1, 2016 at 16:50

  Dit jaar doe ik ook voor het eerst mee. Maar ik ga tweemaandelijks posten, februari pas. Zelf heb ik al een aantal boeken uit de Liese Meerhout-serie gelezen en ik vond ze vlot lezen. Zeker voor op de bus. Ik heb nu een ander boek van Toni Coppers gelezen en dat vond ik minder, maar meer daarover bij mijn eerste update eind februari.

  1. admin

   februari 1, 2016 at 19:21

   Leuk! Ik kom zeker meelezen op je blog!

 5. Sofie

  februari 2, 2016 at 14:09

  Fijne update!! Ik doe ook mee aan de VBC2016

 6. Falderie

  februari 5, 2016 at 17:04

  Ik wil dat jaar ook wel eens een boek van Ish lezen. Al veel goede dingen over gehoord!

  1. admin

   februari 5, 2016 at 19:10

   Ik kan het je alleen maar aanbevelen! Veel leesplezier!

 7. Le petit requin

  februari 8, 2016 at 19:35

  Leuk dat je ook meedoet! Nog meer inspiratie, jeej 🙂
  Ik doe ook weer mee, al maak ik er geen doel van om alle puntjes te schrappen. Ik zie wel waar ik uitkom dit jaar… Mijn gelezen-in-januari-update zal voor ergens halverwege februari zijn waarschijnlijk; ik ben altijd wat trager met zo’n dingen 😉

  1. admin

   februari 8, 2016 at 20:05

   Hihi, ik kijk er al naar uit! Voor sommige puntjes ga ik ook serieus mijn best moeten doen, vrees ik, maar ik hoop toch om de hele lijst af te werken 🙂

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: