Verbeelding Book Challenge 2016 – gelezen in februari

In 2015 wist ik pas halverwege het jaar af van het bestaan van de Verbeelding Book Challenge (shame on me!),en dat vond ik toen vreselijk jammer! Toen ik hoorde dat Kathleen dit jaar de Verbeelding Book Challenge 2016 zou organiseren, was ik dan ook meteen overtuigd om mee te doen.

Hier vind je de update van januari terug.

De voorbije weken las ik vrij veel boeken, maar niet alle boeken kon ik gebruiken voor de Verbeelding Book Challenge. Ik besloot dus maar om iets gerichter te werk te gaan, en enkele boeken uit te zoeken waarmee ik zeker een puntje kon afstrepen… Dat brengt me op het subtotaal van 6/30. Nog steeds mooi op schema dus!

 1. Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt (want 500 pagina’s waren nog niet moeilijk genoeg, ugh)
 2. Een horror boek
 3. Een detective: Iris was haar naam – Toni Coppers
 4. Een klassieker
 5. Een humoristisch boek
 6. Een briefroman (een boek geschreven in brieven of e-mails)
 7. Een debuut (het eerste boek van de auteur in kwestie): Hard hart – Ish Ait Hamou
 8. Een boek waarin familie centraal staat: De Stiefmoeder – Renate Dorrestein
 9. Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat PAAZ – Myrthe Van der Meer
 10. Een boek waarin de dood centraal staat
 11. Een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat
 12. Een boek waarin eten centraal staat
 13. Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek (van zelfhulpboeken tot stationsromannetjes)
 14. Een boek geschreven door een auteur met Afrikaanse roots
 15. Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots
 16. Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots  Het geluid van vallende dingen – Juan Gabriel Vásquez
 17. Een hervertelling van een bekend sprookje
 18. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij al boven de 65 was De Blauwe Draad – Anne Tyler
 19. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25
 20. Een boek geschreven door een auteur die dezelfde voornaam heeft als jij
 21. Een boek waarin het hoofdpersonage holebi is
 22. Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is
 23. Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is
 24. Een boek dat zich afspeelt in de toekomst
 25. Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden (hoe verder, hoe beter!)
 26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes (heden en verleden, verleden en toekomst, heden en toekomst, verleden en nog verder verleden…)
 27. Een boek dat zich in de dichtstbijzijnde Vlaamse stad afspeelt
 28. Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staat
 29. Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets las
 30. Een boek dat een andere deelnemer van de Verbeelding Book Challenge je heeft gegeven

 

PAAZ – Myrthe Van der Meer

Dit vond ik een heel boeiend boek! Ik werk zelf in de psychiatrie, dus sommige dingen waren herkenbaar. Maar als je slechts af en toe op een afdeling komt, is dat natuurlijk maar een momentopname. Dit verhaal, over het dagelijkse reilen en zeilen op een PAAZ-afdeling, en de gedachten die omgaan in Emma, vond ik daarom echt wel interessant en confronterend. Ik zou het iedereen aanraden om dit boek eens te lezen, want er rust nog zó’n groot taboe op psychische aandoeningen, terwijl dit letterlijk iedereen kan overkomen…

Een samenvatting vanop thehouseofbooks.com:

Als Emma van de ene op de andere dag opgenomen wordt op de paaz, weet ze één ding zeker: hier is een fout gemaakt. Ze heeft namelijk een leuke baan, een geweldige vriend en een goed leven, dus dat ze dood wil kan dan toch geen probleem zijn? 
 
Het is het begin van Emma’s zoektocht door de absurde wereld van de psychiatrische kliniek met al haar regels, pillen en diagnoses – een zoektocht naar de uitgang, maar boven alles een zoektocht naar zichzelf. Tijdens haar reis langs vreemde patiënten en nog vreemdere therapeuten, depressieve kerstballen en onverwachte vriendschappen, begint Emma te beseffen dat ze hier niet voor niets zit, en dat zij de enige is die kan bepalen of, maar vooral ook hóé ze ooit de paaz weer verlaat.

 

 

Het geluid van vallende dingen – Juan Gabriel Vásquez

Het heeft even geduurd voor ik in dit verhaal kwam, maar ik ben blij dat ik doorgezet heb! De schrijfstijl van Vásquez is heel poëtisch, maar niet overdreven. Het verhaal komt wat traag op gang, maar boeit uiteindelijk echt wel. De prachtige beschrijvingen van Bogotá en Colombia in de tijd van Escobar vond ik een leuke extra!

Deze korte inhoud vond ik op awbruna.nl :

Zodra de jonge Antonio Yammara een zekere Ricardo Laverde leert kennen, begrijpt hij dat zijn nieuwe vriend een geheim met zich meedraagt. Zijn fascinatie voor het mysterieuze leven van Laverde verandert in een ware obsessie als Laverde wordt vermoord. Hij heeft het idee dat de oplossing van het mysterie ook inzicht zal geven in de keuzes in zijn eigen leven.
Yammara begint een onderzoek dat teruggaat tot de jaren zeventig, toen een complete generatie noodgedwongen opgroeide onder de constante dreiging van datgene wat Colombia uiteindelijk naar de rand van de afgrond zou brengen, de drugshandel.

‘Het geluid van vallende dingen’ is het verhaal van een onderbroken vriendschap. Het is een dubbele liefdesgeschiedenis in weinig gunstige tijden, een onderzoek vol suspense naar het verleden van een man en een land, en een röntgenfoto van een generatie gevangen in angst.

 

 

De Blauwe Draad – Anne Tyler

Een heel fijn boek over de kleine kantjes van een groot gezin. Anne Tyler is een geoefend schrijfster, en dat merk je. Het verhaal leest heel vlot, en je leert de personages goed kennen. Af en toe gebeurt iets onverwachts, dus het verhaal blijft echt boeien tot het eind. Een aanrader!

Een korte inhoud vanop wpg.be:

De blauwe draad volgt de levens van drie generaties van de familie Whitshank. Abby en Red wonen in een huis dat al van de familie is sinds grootvader Whitshank het aan het begin van de twintigste eeuw bouwde. Door onverwachte omstandigheden ziet Steel, de jongste van hun vier kinderen, zich gedwongen met zijn eigen gezin bij Red en Abby in te trekken. Tegelijk is duidelijk dat Abby en Red niet meer de jongsten zijn. Kunnen zij nog wel voor zichzelf zorgen, en zo nee, wat is dan het lot van het huis?
Met subtiele, observerende humor beschrijft Anne Tyler wat er gebeurt wanneer drie generaties zich onder één, heel bijzonder dak bevinden. Als geen ander biedt zij inzicht in de dynamiek van een familie.

 

Conclusie

Drie aanraders! Misschien spreken de boeken niet iedereen aan, maar ik denk dat er voor elk wel wat wils tussenzit. Momenteel ben ik bezig in ‘Lang leve het socialisme’ van Lijia Zhang, waarmee ik puntje 15 zal kunnen afstrepen. Daarna staat ‘Ik geef je de zon’ van Jandy Nelson op het programma. Meer daarover in de update van maart!

 

Las jij de laatste tijd een goed boek?

10 Comments

 1. gerhilde maakt

  maart 3, 2016 at 16:55

  Goed bezig, jij! Ik las bitter weinig in februari, maar ik zal mij wel herpakken in maart. 🙂

  1. admin

   maart 3, 2016 at 20:36

   Komt zeker goed! Je hebt nog 10 maanden tijd hé 😉

 2. fieke

  maart 3, 2016 at 18:27

  Yay voor leesupdates! Je zit inderdaad goed op schema :-).
  In februari las ik ‘PAAZ’ ook, ik vind het ook een aanrader. En nu ben ik benieuwd naar ‘UP’, het vervolg…

  1. admin

   maart 3, 2016 at 20:36

   Ja, die wil ik ook zeker nog lezen!

 3. Hilde

  maart 5, 2016 at 09:16

  Je bent de tweede blogger die ik volg, die Myrthe v/d Meer zo goed vindt. Dat overtuigt me des te meer. Maar eerst die boeken, die ik zelf van plan ben te lezen. De andere schrijvers, daar had ik totaal nog niet van gehoord, dus weer wat bijgeleerd. Altijd leuk zo’n update. En drievoud hoera voor de Verbeelding Book Challenge, ik heb de smaak ook goed te pakken 😉 .

 4. Le petit requin

  maart 6, 2016 at 19:53

  Net zoals Hilde kende ik enkel Myrthe van der Meer, naar wiens boek ik nieuwsgierig word met elke review die ik lees; toch maar eens in België kopen of uitlenen dus! Vasquez ga ik ook wel eens opzoeken, klinkt goed!

  1. admin

   maart 7, 2016 at 17:28

   Allebei aanraders 🙂 benieuwd of je Vasquez ook in Zwitserland zal vinden…

 5. Evi

  maart 7, 2016 at 11:53

  Joepie, een leesupdate! En eentje waar ik inspiratie kan opdoen want ik was nog op zoek naar een auteur met Latijns-Amerikaanse roots 🙂

  1. admin

   maart 7, 2016 at 17:30

   Hopelijk vind je het een mooi boek 🙂 ik ben net eens gaan spieken op jouw februari update, jammer dat je Hard Hart zo vond tegenvallen… Vond ik één van de mooiste boeken die ik de laatste tijd las!

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: