Uitgetest: zout uit Rio Maior – Portugal

In Portugal bezochten we – op aanraden van mijn tantie- de salinas (zoutmijnen) van Rio Maior.

Rio Maior ligt zo’n 80 km ten noorden van Lissabon, en vreemd genoeg zo’n 20 kilometer van de zee.  Daar is echter een simpele verklaring voor: de zee kwam vroeger veel verder landinwaarts, en het zoute water zit er dus nog onder de grond.

Het zout wordt er nog op de traditionele manier gewonnen. Met de pompen die je bovenaan in beeld ziet, wordt er zout water opgepompt in de ondiepe bakken. Daar verdampt het water, en wordt het gekristalliseerde zout bijeen geharkt om verder verwerkt te worden.

11920423_10205892169517366_236611534_n

De zoutmijnen van Rio Maior zijn vrij bekend in de streek, we waren dus zeker niet de enige bezoekers. Naast de mijnen zijn er allemaal houten winkeltjes waar ze streekproducten en souvenirs verkopen, maar zout is en blijft natuurlijk hun core business.

Ik nam 2 zoutmixen mee uit zo’n houten winkeltje: eentje met zeste van verschillende citrusvruchten en oregano (links op de foto), en eentje met piri piri (rechts op de foto).

11879284_10152936723846744_3397015574901247523_o

Toen ik thuis kwam, wou ik uiteraard mijn zoutmixen uitproberen! Ik maakte er twee zomerse gerechtjes mee: links zie je een quinoasalade met courgette, kikkererwten, maïs, en een citroen-basilicumdressing. Die bracht ik op smaak met het citruszout.
Op de rechterfoto prijkt een groentetaart met courgette en pompoen uit onze moestuin. Om het geheel wat pittiger te maken, gebruikte ik hier het piri piri-zout.

11879070_10152936723831744_7123546964234565048_o  11891432_10152939373786744_5673063494171115840_o

Ik heb nog een hele pot van beide zoutmixen over. Meer dan genoeg voor nog véél gerechtjes die onze Portugal-honger stillen tot ons volgende reisje…

Als je ooit in de buurt van Rio Maior bent, zijn de zoutmijnen zeker een bezoekje waard! Je kan het bijvoorbeeld perfect koppelen aan de zondagsmarkt van Santana, die ligt een aantal kilometer verderop. Ook Santarém, een historische stad, ligt in de buurt.

Hou jij ook van speciale zoutsoorten?

 

2 Comments

  1. fieke

    september 1, 2015 at 18:36

    Leuk hé, streekproducten meebrengen van op reis?
    Ooit wil ik ook nog eens naar Portugal :-). Veel plezier met de nieuwe receptjes met zout! Zou je er ook gomasio mee kunnen maken?

    1. admin

      september 1, 2015 at 18:42

      Dat denk ik wel ja! Ga het eens proberen met de piri piri-variant 😉

Laat een reactie achter op fieke Cancel

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: