Uitgetest – ‘minimaliseren kan je leren’ challenge

Begin december kondigde ik aan dat ik mee deed met de ‘minimaliseren kan je leren’ challenge van – Living by the sea. Het werd behoorlijk heavy, maar vooral héél productief. Het hoogtepunt? De dag dat manlief – die normaal een beetje hoarder trekjes heeft 😉 – vroeg om samen een kamer aan te pakken. Zaaaalig!

 

 

Dag 1: Doe 5 dingen die je dubbel hebt weg

Check! Ik deed een paar eetstokjes, een thee-ei, een maatlepel, een oplaadkabel, een paar oordopjes en een schaar weg. Eentje teveel dus zelfs 😉

Dag 2: pak je handtas aan

In plaats van een packing party ben ik gewoon eens grondig door de inhoud van mijn handtas gegaan. Was nog eens nodig, haha! Benieuwd naar wat ik altijd bij heb? Dat lees je in deze blogpost van een tijdje terug.

Dag 3: duik tussen je schoenen

Mijn schoenencollectie is zodanig klein geworden dat dit puntje niet meer nodig was.

Dag 4: geen tijd is eigenlijk een gebrek aan prioriteiten

Ik maakte in mijn bullet journal twee bladzijden: eentje met hoe mijn tijdsindeling er ideaal uit zou zien, en eentje hoe het nu is (dat deed ik vorig jaar ook al eens). En die twee liggen vrij dicht bij elkaar 😉 alleen mijn schermtijd zou ik nog wat meer willen inperken, maar in de winter is dat zo verleidelijk… Dat het maar snel lente is!

Dag 5: minimalistische garderobe

Dankzij mijn capsulekleerkast was dit niet nodig 😉

Dag 6: een minimalistische kerst

Aan mijn kant van de familie hebben we een paar jaar geleden secret santa ingevoerd, waardoor we elk nog maar 1 cadeautje hoeven te kopen. En we werken sindsdien ook met verlanglijstjes, zodat de kans op een ongewenst cadeautje zo goed als miniem wordt. Inpakken doen we zoveel mogelijk met gerecycleerde materialen.

Bij Jeroens familie is het eigenlijk niet de gewoonte om cadeautjes te geven.

Een kerstboom hebben we nog nooit gezet sinds we samenwonen. Onze living is sowieso al heel gezellig, dus we hangen gewoon een slinger op om de kerstkaartjes aan vast te prikken. Kerstsfeer genoeg voor ons 😉

Ook op dit vlak zijn we dus al veel minimalistischer bezig dan de meeste mensen…

Dag 7: de huisapotheek

Hier ben ik wel nog eens grondig doorgegaan. Je spaart nogal wat bijeen op enkele jaren… En wij zijn dan nog niet eens vaak ziek! Alles dat over datum was, hebben we binnengebracht bij onze apotheek, en de rest werd netjes terug opgeborgen.

Dag 8: eet je diepvries en voorraadkast leeg

Dit doen wij best wel regelmatig. Ik heb namelijk een grote voorraadkast, en daar durven sommige dingen zich wel eens op te stapelen. Deze keer heb ik vooral extra gekookt met de conserven die we in huis hadden.

Dag 9: hoe is het met de rommel in je auto gesteld?

Wij hebben maar één auto, Jeroens bedrijfswagen. En dat is zijn heiligdom, dus die ligt er altijd piekfijn bij 😉

Dag 10: grote schoonmaak in de schoonmaakproducten

Dit viel redelijk mee! Ik heb alleen twee flessen weg gedaan waarin nog een klein restje niet-ecologische schuurzeep en allesreiniger zaten. En de kast eens grondig herschikt.

Dag 11: stuur eens een kaartje

Dit jaar hebben we kaartjes op maat gemaakt, met een gephotoshopte Lua erop. Voor de curieuzeneuzen: ze staat te blinken op de Instagram van manlief.

Dag 12: maak eens een spullenlijst

Deze heb ik overgeslaan

Dag 13: smartphone

Ik heb enkele apps verwijderd die ik al lang niet meer gebruikt heb, en heb nog eens een back-up gemaakt van mijn foto’s. Dit doe ik regelmatig, maar soms laat ik er een beetje teveel tijd tussen…

Dag 14: potjes en deksels

Dit pakte ik vorig jaar al eens aan. Ik heb al mijn goedkope plastic potjes van de IKEA en consoorten naar de Kringloopwinkel gebracht, en kocht na heel wat research een set stevige glazen potjes van Wean Green op Blabloom. Beste investering van het jaar!

Dag 15: heb jij een balpen?

Ja, ook wij hebben BERGEN stylo’s liggen thuis. Geen idee wat ik hier mee moet doen… Iemand tips voor goede doelen of andere organisaties die hier iets mee kunnen doen?

Dag 16: pak je slaapkamer eens in

Onze slaapkamer is al heel minimalistisch, deze sloegen we dus ook over.

Dag 17: de 20-20 regel

Tijdens het opruimen van mijn ‘feest’kast, waarin de spullen zitten die ik enkel voor etentjes en zo gebruik, heb ik serieus wat gerief weggedaan.

Dag 18: hoe zit het in je logeerkamer?

Geen logeerkamer, dus geen opruimwerk hier!

Dag 19: let’s get digital!

Ik werk sowieso al met een overzichtelijke mappenstructuur, dus ook hier weinig werk. Heb wel mijn fotomappen extra geoptimaliseerd, door ze per maand te groeperen. Ik gaf de foto’s met hetzelfde thema ook in groep een gepaste naam (bv. Kopenhagen 1, Kopenhagen 2, …), in plaats van de standaard bestandsnaam à la IMG-3456. Handig!

Dag 20: over gewoontes en voornemens

Sowieso is dit één van mijn stokpaardjes. Ik schreef er onder andere deze en deze blogpost over.

Dag 21: de sleutel tot een lichte sleutelbos!

Ik weet exact welke sleutel waarvoor dient, en gebruik ze allemaal bijna dagelijks.

Dag 22: sweet memories

Dit was een serieuze opdracht! Ik was vroeger heel emotioneel gehecht aan brieven, kaartjes, toegangstickets, … en heb dus op 26 jaar een serieuze collectie bijeen gespaard. Gelukkig heb ik er eindelijk afstand van kunnen doen. Ik ging van 2 grote archiefdozen naar 1 schoenendoos. Mission accomplished!

Dag 23: de potjes en flesjes in de badkamer

Van Jeroens werk, een farmaceutisch bedrijf, krijgen we heel regelmatig make-up, douchegel, shampoo, … cadeau. Vaak verpakkingen die hij zelf ontworpen heeft. Dit is dus één van de enige categorieën die maar niet opgebruikt/geminimaliseerd geraakt. We proberen om regelmatig dingen weg te geven aan familie en vrienden, maar dan alleen als we weten dat het 100% zeker zullen appreciëren, dus dat komt er niet vaak genoeg van.

Dus bij deze: als je vrijwilliger bent om af en toe een verwenpakketje te komen ophalen, geef maar een seintje 😉

Dag 24: frisse buitenlucht

We gaan zo goed als dagelijks (tenzij het rotweer is) op pad met onze Lua. Dit was dus alles behalve een opgave!

Dag 25: digital detox

100% is het niet gelukt, maar de laptop en tv zijn toch niet aan gegaan vandaag. De smartphone daarentegen…

Dag 26: detox your body – wellness at home!

Ik nam een zalig schuimbad, met alles erop en eraan.

Dag 27: tv-loze dag

Check!

Dag 28: 10 voorwerpen

Niet per sé op deze dag, maar de kamer die Jeroen en ik samen opgeruimd hebben, leverde een volle auto voor het containerpark én een volle auto voor de kringloopwinkel op! 10 x 10 voorwerpen dus op z’n minst 😉

Dag 29: (home) office

Op kantoor werken wij bijna volledig digitaal én hebben we een clean desk policy. Veel opruimwerk had ik hier dus niet! Alleen mijn kastje heb ik nog eens extra uitgepluisd.

Dag 30: inbox zero

Dit is één van mijn stokpaardjes. Niets zo relaxerend als inbox zero. Vandaag dus gelukt, net als alle andere 364 dagen van het jaar!

 

Deed jij mee aan declutter december? Of heb je goede (minimaliseer)voornemens voor 2018?

 

 

 

9 Comments

 1. Shannen

  januari 18, 2018 at 14:26

  Hoe sterk zijn de potjes van wean green, ik ben soms nogal een kei in dingen laten vallen 😉

  1. Julienne

   januari 19, 2018 at 06:11

   Haha, ze kunnen wel tegen een stootje, maar ik denk niet dat ze het overleven als je ze echt op de grond laat vallen vanop armhoogte…

 2. Françoise

  januari 20, 2018 at 21:41

  Een tip als je veel van die verzorgingsproducten over hebt, moeders voor moeders is altijd zeer blij met zo’n zaken!

  1. Julienne

   januari 21, 2018 at 07:58

   Supergoede tip, dankjewel! Ga ik zeker eens voor kijken!

 3. fieke

  januari 21, 2018 at 18:51

  Wauw, zalig! Sinds J. geboren is, slaag ik er niet meer in om alles bij te houden en serieus op te ruimen. Ik word er wel altijd rustiger door als ik dingen het huis uit kan werken, maar echt grondig is het niet meer gebeurd. ‘k Ga er dit jaar eens werk van proberen te maken.
  En jullie kerstkaartje blijft het zaligste dat we dit jaar hebben gekregen! <3

  1. Julienne

   januari 22, 2018 at 18:22

   Succes! Als je tips nodig hebt, of eens samen aan de slag wilt gaan, geef maar een seintje hé 😉

 4. Leen Vandebergen

  februari 10, 2018 at 11:28

  Ik heb ook zo’n potje van Wean Green, en ook heel content van – loopt niet uit, ideaal formaat voor mijn vieruurtje…. Ja als ik ooit door mijn plastic potjes ben (of het toch ooit over mijn hart krijg om ze allemaal, net als jij, te vervangen) dan zijn deze wel kanshebbers.

  1. Julienne

   februari 19, 2018 at 20:04

   Leuk te lezen dat er nog fans zijn!

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: