Uitgetest: een week geen boodschappen doen

In het kader van de ‘Perfect?’ blog challenge van Miss Pixie’s Blog gaan we een hele zomer lang elke week samen een opdrachtje aan. Zo hopen we met z’n allen een beetje meer perfect te worden ?

Dit waren de vorige uitdagingen:

Deze week was de eigenlijke uitdaging elke dag minstens een kwartiertje lezen, maar omdat ik dat sowieso al heel de zomer doe, besloot ik om het over een andere boeg te gooien: een week lang geen boodschappen doen…

Ik zag deze challenge al passeren bij Olga van Team Confetti, en ook Dorien van Jonge Sla is al even bezig met restjeskoken. Dringend tijd dus dat ik me daar ook eens aan waagde 😉
Met een goedgevulde diepvries en voorraadkast is dat af en toe wel eens nodig. Ik was al een paar keer begonnen aan zo’n week, maar op de een of andere manier vond ik altijd wel een excuus om na enkele dagen al naar de winkel te rennen omdat het brood op was, we geen vers fruit meer hadden of of of …
Het vooruitzicht dat ik vandaag een blogbericht ‘moest’ schrijven over de uitdaging, was echter een perfecte (see what I did there?! 😉 ) stok achter de deur om dat niet te doen.

Vorige zondag bereidde ik me alvast voor: ik legde een inventaris van de diepvries, koelkast en voorraadkast aan; zocht wat receptjes op in mijn kookboekencollectie; en stelde een weekmenu op. Ik bakte voor het eerst in lange tijd ook zelf nog eens brood met mijn broodbakmachine.

 

Even een overzichtje van wat we allemaal gegeten hebben deze week:

 • een restje ingevroren sweet potato brownies: namen we mee als tussendoortje naar het werk
 • zoete en kleverige tomaten-uienschotel: met tomaatjes uit de moestuin van oma en opa, en een overgebleven ajuin
 • pasta met peterseliepesto en boontjes: diepvriesboontjes en ingevroren peterselie
 • zelfgebakken brood op basis van een restje volkorenmeel en tarwebloem
 • ingevroren olijventapenade als broodbeleg op het zelfgebakken brood
 • havermout met diepvriesbosbessen en een overgebleven perzik
 • liters gemberthee op basis van ingevroren gember <3
 • een buddha bowl met ingevroren tempeh, bloemkoolcouscous en allerlei groentjes uit onze en andermans (dankjewel Michaël en tanteke!) moestuin
 • croissantjes op basis van een rol ingevroren bladerdeeg
 • een restje diepvriesfrietjes met een grote salade en een ingevroren burger
 • lasagne met moestuingroentjes, tomatenpassata, rode linzen en een restje lasagnebladeren uit de voorraadkast
 • een curry met alle restjes groenten die ik nog had liggen, en een overschotje tempeh van de buddha bowls

Kortom: we hebben zowat de halve diepvries en de volledige koelkast leeg gegeten, woohoo! De diepvries werd echter al opnieuw aangevuld met een berg ingevroren Nieuw-Zeelandse spinazie die ik meekreeg van mijn tante, en een nieuwe voorraad peterselie. Dit najaar kunnen we dus lekker zomers blijven restjeskoken 😉

Ik vond het verrassend gemakkelijk om niet naar de winkel te gaan. Wat zeker wel meespeelde: een goede voorbereiding (inventaris opmaken + weekmenu opstellen met passende receptjes) en het feit dat we toevallig net véél verse groentjes uit de moestuin van vrienden en familie hadden gekregen. Omdat het zo vlot is verlopen, ben ik wel zeker van plan om dit vaker te doen.

Conclusie: het is echt verrassend hoe veel en lang je kan koken met de ingrediënten die je in huis hebt! Ik kan het iedereen aanraden om dit eens uit te testen.

8 Comments

 1. fieke

  augustus 14, 2017 at 18:50

  Amai, zo gevarieerd! Eigenlijk zou ik dat ook eens moeten doen, al vrees ik dat ik niet zonder vers fruit of zo zou kunnen (dat is hier altijd zo snel op). Komende week probeer ik met zo weinig mogelijk boodschappen, want we kregen weer heel wat mee van bij mama. Lang leve de moestuin, of de van anderen!

  1. Julienne

   augustus 15, 2017 at 10:45

   Ik had ook gevreesd voor dat fruit, maar het viel al bij al nog mee… Eens een paar andere tussendoortjes, is ook wel eens leuk 🙂 en voor bij het ontbijt had ik die bosbessen uit de diepvries nog.

   Geniet van de moestuinbuit 😉

 2. Evi

  augustus 15, 2017 at 10:38

  Wauw knap hoor! En je at inderdaad enorm gevarieerd. Wij zouden dat hier ook beter eens doen maar dan ga ik zoals je aangeeft best eerst eens een inventaris opmaken. Wie weet iets voor tijdens een volgende vakantie!

  1. Julienne

   augustus 15, 2017 at 10:46

   Dankjewel! Ja, die inventaris vind ik echt wel een must… We hebben geen grote diepvries, maar ik was toch weer verrast door wat er allemaal in zat, haha.

 3. Shannen

  augustus 15, 2017 at 19:12

  Ik probeer dat ook vaak, maar dat mislukt dus altijd he 🙁

  1. Julienne

   augustus 16, 2017 at 19:02

   Blijven proberen! Ooit zal het wel eens lukken 😉

 4. ohladybake

  augustus 21, 2017 at 06:34

  super leuk! hier maken we heel veel maatlijden met restjes uit de koelkast en soms komen daar inderdaad heel lekkere combinaties uit…

  1. Julienne

   augustus 22, 2017 at 18:33

   Je leert er inderdaad creatief mee omspringen 😉 leuk dat jullie er al zo bewust mee bezig zijn!

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: