Uitgetest: SEB Actifry

Sinds we onze SEB Actifry tweedehands op de kop tikten, kreeg ik al talloze vragen van zowel vrienden, familie als jullie. Hoog tijd voor een review dus!

Vanaf de lancering van de eerste Actifry-toestellen, ondertussen al een hele tijd geleden, was ik hier heel benieuwd naar. Zowel als diëtiste, als op persoonlijk vlak. Het enige wat me tegenhield, was de hoge prijs van de toestellen, en het gebrek aan reacties van gebruikers. Ondertussen zijn de toestellen al iets betaalbaarder geworden (nieuwprijs meestal tussen de  150 en de 200 euro), en las ik al heel wat enthousiaste reviews.

Toen onze friteuse – die we cadeau kregen van mijn ouders, en die in 4 jaar tijd maximum evenveel keren gebruikt is geweest – begon te lekken, vond ik het welletjes geweest. Ik schuimde Tweedehands.be af, en had meteen geluk: voor 30 euro mocht ik een SEB Actifry adopteren. Duidelijk in gebruikte staat, maar dat boezemde mij net vertrouwen in.

image image image

 

Eerste keer

De Actifry werkt met een roterende ‘krul’, die de voedingsmiddelen opschept en ronddraait. Langs boven wordt er hete lucht in de kom geblazen.

Als eerste experiment bakten we voorgebakken diepvriesfrietjes af in de Actifry. Doordat deze frietjes al een keer in de olie gelegen hebben, hoeft er hier zelfs geen extra lepeltje olie meer bij. Het bakken duurt eventjes (zo’n 20 à 25 minuten), en er kan geen supergrote hoeveelheid frietjes in, maar voor ons tweepersoonshuishouden kan dat zeker geen kwaad. Als je een friteuse moet laten opwarmen, ben je ook al snel een kwartier later hé…

De Actifry maakt wel wat geluid, ongeveer vergelijkbaar met een microgolfoven, maar dat stoort niet echt, vind ik. Een groot voordeel dat ik meteen opmerkte: er komt geen typische frituurgeur vanaf. Pas als je de Actifry opent om de frietjes eruit te halen, ruik je het een beetje.

En dan tijd voor de échte test: het proeven. Vanaf de eerste hap waren we verkocht! De frietjes zijn knapperig en goudbruin, maar je hebt niet dat typische vettige dat je wel hebt met frietjes uit de friteuse. Je zal me niet horen zeggen dat ze exact hetzelfde smaken als hun gefrituurde broertjes/zusjes, maar zowel Jeroen als ik vinden ze echt heel lekker.
image

 

Ook getest

Ondertussen maakte ik ook al verschillende andere dingen klaar in de Actifry:

 • Verse frietjes van ‘gewone’ aardappelen
 • Zoete aardappelfrietjes
 • Voorgebakken aardappelschijfjes
 • Krielaardappeltjes in de schil

Bij de verse frietjes en krielaardappeltjes moest nog een lepeltje olie, bij de voorgebakken aardappelschijfjes niet.

Alles was echt lekker. De verse frietjes smaken meer naar ovenfrietjes dan naar gefrituurde, maar als je met voorgebakken frietjes werkt, kom je echt wel in de buurt van een ‘gewoon’ pakje friet.

In de toekomst wil ik zeker ook eens proberen om echte gerechten klaar te maken in de Actifry, want dat kan namelijk ook. Online zijn er heel wat recepten terug te vinden, en ik ben hier echt benieuwd naar… Van stoofpotjes over warm fruit tot gnocchi: je kan het zo gek niet bedenken, of je kan het klaarmaken in de Actifry!

 

Conclusie

Moest deze Actifry het begeven – wat redelijk reëel is, gezien zijn ouderdom en staat – komt er zeker een nieuw (waarschijnlijk tweedehands) exemplaar in huis.

En ja, we gaan nog wel eens naar de frituur, maar op deze manier kunnen we gewoon gezellig thuis een frietje eten zonder ons al te schuldig te voelen… want ja, het vetgehalte scheelt echt wel!

image

 

 

Hoe maak jij je frietjes klaar? 

11 Comments

 1. Kelly

  februari 4, 2016 at 17:48

  Ik heb nog NOOIT zelf friteuse-frietjes gemaakt, haha! Ik heb wel al eens frietjes helpen schillen, maar van patat tot goed gebakken friet, nope, nog nooit. We bakken wel af en toe reepjes in de oven. En als we ‘echte’ frietjes eten, is het dus buitenshuis 🙂 Van de Actifry had ik zelfs nog nooit gehoord, ahum. Veel plezier er nog mee! Ik hoop dat hij toch nog eventjes meegaat 🙂

  1. admin

   februari 5, 2016 at 19:08

   Dat hopen wij ook!

   Geen friteuse hebben is echt geen schande vind ik… Frietjes van de frituur zijn meestal toch veel lekkerder 😉

  2. Christel

   oktober 6, 2017 at 10:40

   Heb er ook eentje, ben er superblij mee!

 2. fieke

  februari 4, 2016 at 19:12

  Mmm, nu heb ik zin in frietjes!
  Hier geen friteuse in huis, vooral omwille van de geur. Als we zin hebben in frietjes gaan we naar De Frietketel, of we eten frietjes bij onze ouders thuis. Of ik maak aardappeltjes in de oven klaar.
  Zo’n toestel is een leuk alternatief, maar dat neemt weer behoorlijk wat plaats in in de keuken ook…

  1. admin

   februari 5, 2016 at 19:09

   Hartjes voor De Frietketel!!!

   En ja, plaats neemt het inderdaad in… Gelukkig hebben we een berging 🙂

 3. Hilde

  februari 6, 2016 at 17:23

  Ik kocht enkele jaren terug een frietketel, maar die is – shame on me – nog geen enkele keer gebruikt. Ik vind het zo’n gedoe voor het reinigen, dat houdt me tegen. De enkele keren dat we frietjes eten, is dat gewoonlijk buitenshuis, lekker èn makkelijk bovendien. Eén enkele keer probeerde ik eens ovenfrietjes, maar dat is net karton vind ik. Zo’n Actifry lijkt me al een gezondere manier, maar voor die paar keren dat het hier dan zou worden gebruikt… In elk geval veel plezier ermee!

  1. admin

   februari 7, 2016 at 12:59

   Dankjewel, Hilde! Ik moet zeggen dat we de Actifry in die paar maanden al meer gebruikt hebben dan de frietketel in al die jaren, haha. Het is zo’n gemak (ook om te reinigen) dat het een beetje verslavend werkt…

 4. Carolien - On a Healthy Adventure

  februari 11, 2016 at 07:39

  Bedankt voor de review! Nu heb je me overtuigd om er zelf eentje aan te schaffen 🙂

  1. admin

   februari 12, 2016 at 19:22

   Graag gedaan! Veel plezier ermee!

 5. sandra

  februari 13, 2016 at 15:47

  jij hebt me overtuigd om er ook één te kopen. Ik twijfelde al lang… Frietjes bak ik niet omdat het te vettig is en je hele huis er dan naar ruikt. Bij ons zijn het gewoonlijk kroketjes of zo in de oven…

  1. admin

   februari 13, 2016 at 20:28

   Leuk om te horen! Ik vind het echt de ideale middenweg tussen oven en friteuse: lekkerder dan de oven, en gezonder/minder geurtjes dan een friteuse…

   Hopelijk heb je er evenveel plezier van als wij!

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: