Toffeekoekjes & Kaneelrolletjes

Vandaag hadden we Jeroens grootouders op de koffie.

Ik was al heel de week aan het nadenken over de receptjes die ik wilde klaarmaken, en ben uitgekomen op deze twee. Kaneelrolletjes zijn één van onze grote favorieten, en de toffee lag al een tijdje te wachten op een doel, vandaar.

De kaneelrolletjes vond ik persoonlijk een beetje te ‘broodachtig’, maar oma, opa en Jeroen vonden ze lekker, dus misschien ben ik gewoon wat te kritisch?

De toffeekoekjes daarentegen vond ik overheerlijk! Krokant langs buiten, smeuïg langs binnen, en vol met zalige stukjes gesmolten toffee.

Toffeekoekjes

 

Ingrediënten (voor 16 koekjes):

  • 175g margarine
  • 100g rietsuiker
  • 1 ei
  • 1 kl vanille-extract
  • 250g tarwebloem
  • 1 kl bakpoeder
  • 1/2 kl zout
  • 10 – 15 stukken toffee (type fudge), in blokjes van 0,5×0,5cm gesneden

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Klop de margarine en de suiker in een mengkom tot een lichtgekleurd, romig mengsel
  • Voeg het ei en het vanille-extract toe. Klop los.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven de mengkom, en meng het deeg
  • Voeg het zout en de toffeestukjes toe, en meng opnieuw
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat
  • Schep hoopjes van ongeveer 1 eetlepel deeg op het bakpapier en druk ze een beetje plat
  • Bak gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven
  • Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster

Bron: recept gebaseerd op Divine Cuisine

 

 

Kaneelrolletjes

Ingrediënten (voor 9 rolletjes):

Deeg

  • 250ml sojadrink
  • 1 el appelazijn
  • 60g rietsuiker
  • 1 kl bakpoeder
  • 1/2 kl zout
  • 1/2 kl vanille-extract
  • 1 ei
  • 400g tarwebloem

Vulling

  • 3 el margarine
  • 75g rietsuiker
  • 1/2 el kaneel

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 190°C
  • Meng de suiker, het bakpoeder, het zout, het vanille-extract en het ei in een mengkom tot een homogene massa
  • Voeg de sojadrink en de azijn toe, en roer opnieuw
  • Zeef de bloem boven de mengkom, roer even, en haal het deeg daarna uit de mengkom
  • Kneed het deeg verder met je handen gedurende zo’n 5 minuten
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 0,5cm dikte
  • Besmeer het deeg met de margarine en bestrooi met de kaneel en de suiker
  • Rol het deeg langs de lange kant op
  • Snij de rol deeg in plakjes van zo’n 4 cm dik
  • Leg telkens 1 plakje in een ingevet kuiltje van een cupcakeblik
  • Bak de kaneelrolletjes gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven
  • Laat de rolletjes even afkoelen, en haal ze daarna uit het cupcakeblik
  • Serveer lauwwarm of koud.

Bron: recept gebaseerd op The Baker Chick

 

En ten slotte, nog enkele foto’s van de tafeldekking:

          

2 Comments

  1. An Unrefined Vegan

    oktober 22, 2012 at 23:05

    You’re off to a delicious start! Welcome to the blogosphere!

  2. Kaneelrolletjes deel twee | Julienne

    december 6, 2013 at 19:18

    […] eerste blogbericht van een dik jaar geleden ging ook over kaneelrolletjes, maar die waren naar mijn zin iets te […]

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: