Tajine

Deze week ontving ik het kookboek ‘Puur Plantaardig’ via de post. Ik kreeg dit cadeau van Viva Las Vega’s omdat ik enkele recepten had ingestuurd voor de volgende Vegan Challenge in juni. Een hele dikke ‘dankjewel’ aan het hele VLV-team!

Ik ben dol op het kookboek, en heb al een eerste receptje uitgeprobeerd vandaag. Ik heb het wel wat aangepast, zoals ik altijd doe, en het is een heerlijke maaltijd geworden!

Dit is een perfect gerechtje om te serveren wanneer je familie of vrienden te eten hebt, omdat je eigenlijk alles vooraf kan klaarmaken, en dan enkel nog de boel moet heropwarmen wanneer het tijd is voor het hoofdgerecht.

Ik heb de tajine geserveerd met bulghur, een gezonder alternatief voor couscous. Bulghur wordt gemaakt van de volledige graankorrel, waardoor het heel wat voedingsvezels bevat. Je hebt allerlei soorten bulghur, van fijn tot grof, en van licht tot donker. Ik gebruikte een tamelijk fijne, donkere soort.

 

Tajine

Tajine

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 el olijfolie
  • 1 grote rode ui, fijngesneden
  • 2 teentjes look, geperst
  • 1 cm verse gember, geraspt
  • 1 el gedroogde koriander
  • 1 el gedroogde komijn
  • 1 el kurkuma
  • 1 kl kaneel
  • 1 venkelknol, in stukken gesneden (hou de groene ‘blaadjes’ om te garneren)
  • 1 broccoli, in roosjes gesneden en de steel fijngesneden
  • 100g gedroogde abrikozen
  • 50g rozijnen
  • 1 blik (400g) kikkererwten, uitgelekt
  • 1 blik (400g) tomatenblokjes
  • 250 ml groentebouillon
  • 300g bulghur
  • 4 el geschaafde amandelen

 

Werkwijze

  • Verhit de olijfolie in een gietijzeren pot of tajine, boven een middelhoog vuur
  • Fruit de ui, de look, de gember en de specerijen gedurende 5 minuten
  • Roer er venkel, de broccoli, de abrikozen, de rozijnen en de kikkererwten doorheen
  • Giet er de tomatenblokjes en de groentebouillon bij, roer goed, en laat zo’n 20 minuten pruttelen (tot de groenten gaar zijn)
  • Bereid intussen de bulghur volgens de instructies op de verpakking
  • Rooster de geschaafde amandelen in een droge pan boven een middelhoog vuur. Zorg ervoor dat je constant met de pan schudt zodat de amandelen niet aanbranden
  • Serveer de bulghur met de tajine, en strooi er de geroosterde amandelen en het groen van de venkel overheen

 

Tajine  Tajine

 

Bron: recept gebaseerd op ‘Puur Plantaardig’ van Antoinette Hertsenberg & Jacinta Bokma

1 Comment

  1. Farfalle al Finocchio | Julienne

    juli 14, 2013 at 08:57

    […] is an amazing vegetable. I already made several fennel recipes, including tajine, caramellized fennel tartelettes, fennel-mushroom risotto, and couscous with roasted veggies and […]

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: