Seitan Bourguignon

Ons kerstavond-diner! Ik heb een hele namiddag in de keuken gestaan, maar het was het zeker waard! Ik heb alles volledig zelfgemaakt, zelfs de veenbessensaus en de kroketjes. Die zijn trouwens veel makkelijker te maken dan je zou verwachten, en het is een leuk detail, toch?

Als aperitief hebben we een fles Clairette de Die opengedaan, vergezeld van olijfjes, nootjes en minipizza’s. En als dessert een heerlijk feestelijke tiramisu met speculoos. Enorme aanrader! Het recept vind je hier.

Morgen gaan we eten bij Jeroens familie, en woensdag is het feest bij mijn ouders, samen met al mijn broers. Leuke vooruitzichten, ik kijk er enorm naar uit!

Prettige feesten, iedereen!

Seitan Bourguignon 

Seitan Bourguignon

Ingrediënten (voor 2 personen)

Kroketjes

  • 400g aardappelen, geschild en in blokjes gesneden (2cmx2cm)
  • peper en zout
  • 100g maïzena
  • 150g paneermeel

Appeltjes met veenbessensaus

  • 1 zakje (ca. 350g) verse veenbessen
  • 150g rietsuiker
  • 250ml water
  • 2 appels

Seitan Bourguignon

  • 1 el olijfolie
  • 300g seitan, in blokjes gesneden (1 cm x 1 cm)
  • 2 teentjes look, fijngehakt
  • 1 grote wortel, geschild en in schijfjes gesneden
  • 250g champignons, in schijfjes gesneden
  • 375ml rode wijn
  • 125ml groentebouillon
  • een handjevol verse peterselie
  • 1 kl gedroogde tijm
  • 10 zilveruitjes
  • 2 kl tarwebloem
  • 1 kl margarine
  • peper en zout

Werkwijze

Kroketjes

  • Breng een pot gezouten water aan de kook. Voeg, wanneer deze kookt, de aardappelblokjes toe en kook ze tot ze gaar zijn (ongeveer 15 minuten)
  • Giet de aardappelen af, en stamp ze fijn met een pureestamper
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Laat de puree afkoelen en vorm er daarna kroketjes mee
  • Meng de maïzena in een diep bord met een beetje water, tot je een papje bekomt
  • Giet het paneermeel in een ander diep bord
  • Wentel de kroketjes eerst door het maïzenapapje, en daarna door het paneermeel
  • Laat de kroketjes enkele uren opstijven in de koelkast

Appeltjes met veenbessensaus

  • Doe de veenbessen, de rietsuiker en het water in een pot boven een medium vuurtje
  • Laat het mengsel ongeveer 30 minuten koken, tot bijna alle vocht verdampt is
  • Draai dan het vuur wat lager, en laat de saus verder inkoken tot de gewenste dikte. Roer nu af en toe in de pot
  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Halveer de appels, en verwijder het klokhuis. Hol de helften een beetje uit, maar niet te diep
  • Snij onderaan een klein vlakje weg, zodat de appels stabiel kunnen staan
  • Vet een ovenschotel in
  • Vul de appels met de veenbessensaus, en plaats ze in de ovenschotel
  • Bak de appels zo’n 15-20 minuten, tot ze zacht beginnen te worden
  • Draai de oven wat lager (tot ongeveer 50°C) om de appels warm te houden tot het serveermoment

Seitan Bourguignon

  • Verwarm de olijfolie in een grote pot, boven een medium vuurtje
  • Voeg de blokjes seitan toe een bak tot deze mooi gebruind zijn langs beide kanten
  • Zet het vuur lager en voeg de look, de wortelen en de champignons toe. Fruit deze gedurende 5 minuten
  • Giet de wijn in de pot, en net genoeg bouillon om te zorgen dat alles net onder staat
  • Voeg de peterselie, de tijm en de zilveruitjes toe, en breng aan de kook
  • Laat zachtjes sudderen tot de groenten gaar zijn
  • Schep de seitan, de wortelen, de champignons en de zilveruitjes uit de pot, en zet opzij
  • Meng de margarine met de bloem in een klein kommetje en voeg dit toe aan de saus
  • Roer goed en laat de saus koken tot ze ingedikt is
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Verwarm de friteuse voor
  • Frituur de kroketjes gedurende enkele minuten, tot ze goudkleurig en krokant zijn
  • Serveer de seitan bourguignon met de kroketjes en de gevulde appeltjes

Seitan Bourguignon Seitan Bourguignon

Bron: recept gebaseerd op EVA vzw en  The Gracious Pantry

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: