Salade met gegrilde aubergine, kikkererwten en granaatappel

Een heerlijke nazomerse salade met Midden-Oosterse invloeden.

Ik ben al eventjes verslaafd aan za’atar, een kruidenmengeling op basis van sumak, sesam en tijm. Geeft meteen een kick aan eender welk gerecht! De za’atar koop je ofwel kant en klaar (bv. in een Turkse/Marokkaanse winkel of in een gespecialiseerde kruiden- en specerijenwinkel) of maak je gewoon zelf! Meng daarvoor volgende ingrediënten in een strooibusje:
– 1 el zout
– 1 el komijn (gemalen of zaadjes)
– 2 el gedroogde tijm
– 2 el gedroogde oregano
– 2 el sumak (ook bij Turkse/Marokkaanse winkel)
– 3 el sesamzaad

Nog een tip voor de mensen die nog altijd vloeken als ze een granaatappel moeten ontpitten: dat is voorgoed voorbij met de methode uit dit youtube filmpje! Ik zweer er al enkele jaren bij, en draai nu écht mijn hand niet meer om voor verse granaatappel!

En tot slot: voor de mealpreppers onder ons: ik grilde de aubergineschijven en roosterde de kikkererwten twee dagen op voorhand, tijdens mijn mealprep sessie op zondagmiddag. De dag zelf moest ik dus enkel nog de pitjes uit mijn granaatappel kloppen, alles op een bord schikken, en het sausje bijeen roeren.

 

Salade met gegrilde aubergine, kikkererwten en granaatappel

Salade met gegrilde aubergine, kikkererwten en granaatappel - Julienne

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 1 bokaal kikkererwten, uitgelekt en goed afgespoeld
  • 2 middelgrote aubergines
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout
  • 1 zakje rucola
  • de pitten van 1 granaatappel
  • 2 el za’atar
  • 50g yofu natuur (liefst zonder toegevoegde suikers)
  • 1 handjevol munt, fijngesnipperd

Werkwijze

  • Kies of je de kikkererwten zo wil gebruiken, of liever eerst nog roostert. Zelf rooster ik ze in mijn airfryer (15 minuten op 180°C), maar het kan ook in de oven: verwarm dan je oven voor op 200°C, spreid de kikkererwten uit op een bakplaat, besprenkel met olijfolie, en rooster ze in 30 minuten krokant.
  • Snij de aubergines in schijven van ongeveer 0,5 cm dikte
  • Grill de aubergineschijven, bv. in een grillpan of op een contactgrill
  • Overgiet de gegrilde aubergines met olijfolie, en breng op smaak met peper en zout
  • Schik de rucola op de borden, met daaroverheen de gegrilde aubergine. Bestrooi met de (al dan niet geroosterde) kikkererwten en de granaatappelpitten. Sprenkel over elk bord één lepel za’atar.
  • Serveer in een apart kommetje een fris muntsausje. Meng daarvoor de yofu met de fijngesnipperde munt, en breng op smaak met peper en zout.

1 Comment

  1. fieke

    oktober 12, 2018 at 04:07

    Mmm, heerlijk! Gegrilde aubergines zijn één van mijn favoriete groenten.
    Dankzij jouw tip is een granaatappel ontpitten (of ja, hoe noem je dat anders?) geen probleem meer, ik pas dat ook al even zo toe. Top filmpje!

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: