Rozen – Pistachecupcakes

Zonder gezever: dit waren de lekkerste cupcakes die ik ooit gegeten heb!

Enkele weken geleden kocht ik een flesje rozenwater in de supermarkt, mijn vingers jeukten al de hele tijd om hier mee aan de slag te gaan. Ondanks het feit dat mijn spuitzak het begaf tijdens het garneren, zijn de cupcakes toch best mooi geworden, maar vooral héél erg lekker!

Voor het mooie roze kleurtje van de topping gebruikte ik zelf bietensap. Dit mag dan wel raar klinken, maar je proefde er helemaal niets van. Heel wat gezonder dan synthetische voedingskleurstoffen, en heel wat goedkoper dan de natuurlijke voedingskleurstoffen die je hier en daar kunt vinden…

 

Rozen – Pistachecupcakes

Ingrediënten (voor 12 cupcakes)

Cupcakes

  • 125g yofu vanille
  • 150ml sojadrink
  • 1 el appelazijn
  • 75ml koolzaadolie (of een andere neutrale olie)
  • 175g rietsuiker
  • 2 el rozenwater
  • 150g tarwebloem
  • 2 el maïzena
  • 1/2 kl bakpoeder
  • 1/2 kl baksoda
  • een snufje zout
  • 75g fijngehakte pistachenoten + enkele volledige noten ter garnering
  • de pitjes van een halve granaatappel

Topping

  • 165g margarine
  • 165g poedersuiker
  • 1 kl vanille-extract
  • 2 kl rozenwater
  • enkele kl rood vruchtensap (bv. bietensap of veenbessensap)

 

Werkwijze

  •  Verwarm de oven voor op 180°C
  • Doe de natte ingrediënten voor de cupcakes in een kom, en roer dooreen
  • Weeg de droge ingrediënten (behalve de granaatappelpitten) af in een andere kom, en meng
  • Voeg de droge ingrediënten bij de natte, en roer tot je een samenhangend beslag bekomt
  • Verdeel het beslag over een cupcakebakvorm met papieren vormpjes (de vormpjes moeten ongeveer voor 2/3 gevuld zijn)
  • Bak de cupcakes gedurende ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven
  • De cupcakes zijn gaar wanneer ze goudbruin zijn, en er geen deeg aan een tandenstoker blijft kleven als je deze in een cupcake prikt
  • Maak intussen de topping: klop de margarine met een mixer tot hij bleek en luchtig is
  • Voeg er de suiker aan toe, en meng met de mixer tot een homogene massa
  • Giet er het vanille-extract en het rozenwater bij, en meng opnieuw
  • Voeg nu ongeveer 1 koffielepel vruchtensap bij het mengsel, en bekijk na het mengen of dit het kleur is dat je wilt. Indien niet, voeg dan wat extra sap toe
  • Zet de topping in de koelkast tot de cupcakes volledig afgekoeld zijn
  • Garneer de afgekoelde cupcakes met de topping, de granaatappelpitjes en de hele pistachenoten

Rozen-Pistachecupcakes

Bron: recept gebaseerd op Happily Edible After

 

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: