Risotto met groenlof en appel

Mijn tante heeft een hele grote moestuin, en de laatste keer dat we op bezoek gingen, kregen we een zakje verse peterselie en een mooie stronk groenlof mee. Perfecte combinatie, als je het mij vraagt!

Groenlof, suikerbrood of suikertop is een groente die niet zo gekend is. Het is familie van witlof, maar is een stuk groter. Deze groente kan eigenlijk klaargemaakt worden zoals andijvie, bv. gestoofd of in een stamppot. Door de buitenste bladeren en de groene top van het groenlof te verwijderen, wordt de bittere smaak iets milder.

 

Risotto met groenlof en appel

Ingrediënten (voor 2 grote porties)

  • 1 el olijfolie
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 200g arborio- of carnarolirijst
  • 100ml witte wijn
  • 1000ml groentebouillon
  • 100ml sojaroom
  • 1 stronk groenlof, ontdaan van wortel en buitenste bladeren, en in repen van 1 cm dik gesneden
  • 1 groene appel, ontdaan van klokhuis en in blokjes van 0,5 cm gesneden
  • peper en zout
  • een handvol verse peterselie, grof gehakt

 

Werkwijze

  • Verwarm de olijfolie in een grote pan of wok boven een middelhoog vuur
  • Voeg de ui toe, en fruit deze tot hij glazig wordt, ongeveer 5 minuten
  • Roer er de rijst doorheen, en wacht tot je de rijstkorrels hoort ‘dansen’
  • Blus met de witte wijn
  • Begin, als de wijn verdampt is, beetje bij beetje (ongeveer een glas/125ml per keer) de bouillon bij de rijst te gieten. De rijst zou net onder moeten staan
  • Laat de risotto pruttelen tot het vocht is opgenomen. Roer af en toe eens goed door de risotto, maar niet aan één stuk door
  • Herhaal de toevoeging tot alle bouillon op is, en de risotto mooi smeuïg is. Dit zou zo’n 20 minuten moeten duren
  • Roer er de sojaroom, de repen groenlof, de blokjes appel en de gehakte peterselie doorheen
  • Breng op smaak met peper en zout

Risotto met groenlof en appel | Julienne

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: