Pompoen-pannenkoekjes

Ja hoor, daar gaan we opnieuw… Ik heb nog steeds een beetje pompoen over, dus de gekheid gaat voort!
Het is een soort traditie aan het worden dat we op zaterdagochtend pannenkoeken eten. Jeroen slaapt graag uit, maar ik kan dat helaas niet. Eenmaal ik wakker ben, MOET ik uit bed en iets nuttigs doen! En dan koppelen we het noodzakelijke maar aan het aangename hé 😉
Tegen dat de pannenkoeken klaar zijn, komt Jeroen uit bed gekropen, en dan kan het weekend officieel beginnen.
Deze pannenkoeken zijn volledig plantaardig, en bevatten geen toegevoegd vet of suiker. Dus héél gezonde pannenkoeken! Ik vind dat pannenkoeken niet te zoet moeten zijn, omdat de ‘toppings’ die erbij horen meestal méér dan zoet genoeg zijn.
Maar als jij echt een zoetekauw bent, kan je natuurlijk altijd wat suiker of stroop toevoegen aan het beslag.

Kleine opmerking: dit beslag is niet erg lopend, dus zorg dat je geen te dikke hoopjes maakt in de pan voor het bakken. Of duw ze gewoon zelf nog wat plat, want zelf uitlopen zullen ze niet doen… En denk eraan dat dit de ‘fluffy pancakes’ zijn die in Amerika zo populair zijn, verwacht dus geen dunne, grote pannenkoeken zoals we in België meestal maken.

Pompoen-pannenkoekjes

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 75ml sojadrink
  • 1 kl azijn (ik gebruikte appelazijn)
  • 175g pompoenpuree
    (stoom pompoenstukjes tot ze zacht zijn, en stamp ze dan fijn met een pureestamper)
  • 1 kl speculooskruiden
    (of 1/2 kl kaneel + 1/4 kl gemberpoeder + 1/4 kl nootmuskaat)
  • 1 kl vanille-extract
  • 150ml water
  • 150g volkorenbloem
  • 35g havermout
  • 1/2 kl baksoda (of bakpoeder)
  • 1 kl margarine
  • Toppings: bv. (soja)slagroom, confituur, rietsuiker, bloemsuiker, stroop

Werkwijze

  • Meng de sojadrink en de azijn in een kommetje. Roer goed en zet opzij
  • Neem dan een grote mengkom en voeg de volgende ingrediënten toe: pompoenpuree, speculooskruiden, vanille-extract, water
  • Zeef hier nu de volkorenbloem bij
  • Voeg ook de havermout, de baksoda en het sojadrink/azijn-mengsel toe, en roer goed
  • Verwarm een grote pan op een middelhoog vuur. Voeg een koffielepel margarine toe
  • Lepel nu enkele hoopjes beslag in de pan
  • Eenmaal er bubbeltjes aan het oppervlak verschijnen, mag de pannenkoek omgedraaid worden tot ook die kant mooi goudkleurig is
  • Herhaal deze werkwijze tot alle beslag opgebruikt is
  • Serveer de pannenkoekjes met de toppings

 

  Pumpkin pancakes  Pumpkin pancakes

Bron: recept gebaseerd op Sparkpeople

2 Comments

  1. Miriam

    december 7, 2012 at 08:30

    I love this. I just recently made banana pancakes and it was so good. Never heard of pancakes with pumpkin. I have so much left in the freezer that I now know of another recipe I can use them in.
    Thx ^^

    1. admin

      december 7, 2012 at 10:17

      It was also the first time that I made these, but I really liked them! I also had a lot of pumpkin on hand, so I browsed all possible recipes on the internet…

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: