Pompoencupcakes

De pompoengekte gaat voort! Ik kan er echt niet overheen hoe heerlijk deze cupcakes zijn… Zoet, smeuïg, een mooie kruimtextuur EN volledig plantaardig, ofte geen cholesterol en bijna geen verzadigd vet. Ze bevatten nog steeds tamelijk wat suiker, maar ach.

Als dit de eerste keer is dat je sojaslagroom gebruikt, zal het je misschien opvallen dat deze minder zoet is dan gewone slagroom. Maar ik vond dit wel mooi contrasteren met de zoete cupcakes. Als jij het liever wel wat zoeter hebt, kun je gerust wat bloemsuiker toevoegen aan de slagroom voor je hem opklopt.

De combinatie van azijn en sojadrink mag raar lijken, maar door deze ingrediënten te mengen, ontstaat er een soort ‘karnemelk’, die tijdens het bakken reageert met het bakpoeder. Bij deze reactie ontsnapt er CO2, waardoor de cupcakes lekker luchtig zijn. De chemie van het bakken!

Pompoencupcakes

Ingrediënten (voor 12 cupcakes)

  • 65ml sojadrink
  • 1 kl appelazijn
  • 85g volkorenmeel
  • 40g tarwebloem
  • 1 kl bakpoeder
  • 1/2 kl baksoda
    (of laat de baksoda weg en gebruik 1,5 kl bakpoeder)
  • 115g rietsuiker
  • 2 kl speculooskruiden
    (of 1 kl kaneel + 1/2 kl gemberpoeder + 1/2 kl nootmuskaat)
  • 125g pompoenpuree
    (stoom pompoenblokjes tot ze zacht zijn, en pureer ze met een pureestamper)
  • 65g ongezoete appelmoes
  • 3 el zonnebloemolie
  • 2 kl vanille-extract
  • 100ml sojaslagroom (ik gebruikte Alpro Airy & Creamy)
Werkwijze
  • Verwarm de oven voor op 175°C
  • Vul een cupcakeblik met cupcakevormpjes
  • Meng de sojadrink en de appelazijn in een klein kommetje en zet opzij
  • Zeef het volkorenmeel, de tarwebloem, het bakpoeder en de baksoda in een mengkom
  • Doe er de suiker, de specerijen en het zout bij
  • Roer er de pompoenpuree, de appelmoes, de olie en het vanille-extract doorheen
  • Voeg als laatste ook het sojadrink/azijnmengsel toe en meng alle ingrediënten tot een gladde massa
  • Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes, tot deze 2/3 vol zijn
  • Bak de cupcakes zo’n 10 à 15 minuten, tot een tandenstoker er schoon terug uitkomt
  • Laat de cupcakes afkoelen op een taartrooster
  • Klop intussen de slagroom op met een mixer
  • Spuit de slagroom op de cupcakes met een spuitzak
Bron: recept gebaseerd op Vegan Good Eats

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: