Project 333

Sinds kort heb ik een ‘soort van’ capsule wardrobe: een beperkte collectie kledij die onderling goed bij elkaar past, zodat je er bij wijze van spreken een eindeloze reeks van outfits mee kan maken. Het concept werd meer dan 40 jaar geleden uitgevonden door ene Susie Faux in het Verenigd Koninkrijk, maar wint pas de laatste jaren echt aan populariteit.

In Amerika – where else? – bestaan er zelfs blogs die uitsluitend over capsule wardrobes gaan. Tijdens mijn opzoekwerk stootte ik op Project 333, een initiatief van Courtney van de blog Be More With Less. Het opzet is simpel: je kiest 33 kledingstukken uit die de komende 3 maanden je capsule wardrobe gaan vormen. De rest van je kledij, accessoires en schoenen berg je op.

Wat valt er niet onder de 33 stukken? Juwelen die je altijd draagt (bv. trouwring), sportkledij die je enkel gebruikt om te sporten (en dus niet om thuis in rond te lopen) en ondergoed.

 

Beslissing

Ik zei in de eerste alinea bewust dat ik een ‘soort van’ capsule wardrobe heb momenteel, omdat ik nog steeds een 60tal kledingstukken heb. Met het Belgische weer in het achterhoofd zie ik het voorlopig niet echt zitten om mijn winter- en herfstkledij op te bergen in de lente en zomer (en vice versa), want je weet maar nooit hé… Toch wil ik nu eens proberen hoe een échte capsule wardrobe mij afgaat, en daarom doe ik de komende 3 maanden mee met Project 333. Spannend!

Op Pinterest legde ik een bord aan met allerlei inspiratie, omdat ik echt geen flauw idee had welke 33 stukken ik best uitkoos… Je vindt overal andere vuistregels terug, maar ik vond er na een tijdje wel een lijn in. Veel hangt er natuurlijk ook af van je stijl: als je graag jurkjes draagt, moet je zeker zorgen dat er voldoende jurken in je capsule zitten. Ben je iemand die nooit rokjes draagt, dan zou het niet slim zijn om 2 plaatsjes van je capsule aan rokjes te ‘verspillen’…

 

De uiteindelijke keuze

Na heel wat twijfelen, wikken en wegen, ben ik op dit lijstje van 33 stuks uitgekomen:

1 – zwarte t-shirt H&M
2 – blauwe t-shirt H&M
3 – donkerblauwe t-shirt met lange mouwen H&M
4 – lichtblauwe gestreepte t-shirt tweedehands
5 – zwart-wit gestreept bloesje H&M
6 – zwarte top ?

7 – jeansjasje tweedehands
8 – zwarte blazer tweedehands
9 – babyblauwe jas Bel&Bo

10 – wit hemd Zara
11 – lichtblauw hemd Zara

12 – blauwe cape WE
13 – grijze cardigan People Tree

14 – blauwe rok Vila
15 – blauwgrijze rok People Tree

16 – zwarte jeans Levi’s
17 – blauwe jeans MbyM
18 – witte geklede broek met zwarte stippen H&M

19 – blauwe jurk met witte stipjes tweedehands
20 – zwarte maxi jurk met palmbomen H&M
21 – zwarte jurk met retro print JBC
22 – zwarte jurk met groenblauwe stippen tweedehands

23 – cognac handtas Duifhuizen
24 – cognac riem tweedehands
25 – zilveren oorbellen H&M
26 – zwarte oorbellen People Tree
27 – zilveren oorbellen Mus in een Plas
28 – niet op de foto: zonnebril

29 – blauwe sneakers met Hawaii print Vans
30 – zwarte sandalen Jonny’s vegan
31 – zilveren schoenen Kiomi
32 – witte sneakers Esprit
33 – bruine laarzen Avance

 

Om mezelf een beetje uit te dagen om meer en beter te combineren, ga ik ook af en toe een Outfit of the Day (#ootd) posten op Instagram. Da’s voor mij bijna nog spannender dan Project 333 zelf, haha!

Zou jij ooit overwegen om mee te doen aan Project 333? Hoeveel kledingstukken hangen er ongeveer in jouw kast?

22 Comments

 1. Katrien

  april 1, 2017 at 07:28

  Sinds de verhuis heb ik beseft dat ik best wel heel veel kleren heb. Dus zo’n project 333 zou niks voor mij zijn. Maar ik wens je heel veel succes met jouw project. Dapper dat je het aandurft! 🙂

  1. Julienne

   april 1, 2017 at 09:57

   Dankjewel, Katrien! Ik zal het nodig hebben 😀

   Misschien een tip voor een ‘light’ projectje: eens tracken welke kledingstukken je gedurende een maand draagt. Ik was geschrokken hoe vaak ik dezelfde stukken droeg… En hoeveel stukken er gewoon in mijn kleerkast bleven liggen/hangen 🙂

 2. Greet

  april 1, 2017 at 10:49

  Veel suces! Ik heb het aantal stuks in mijn kleerkast nog niet geteld, maar het zullen er zeker meer zijn dan 33. En ik grijp ook steeds terug naar dezelfde stukken. Maar om de rest nu echt uit de kleerkast te zwieren dat zie ik voorlopig toch ook weer niet zitten.

  1. Julienne

   april 2, 2017 at 17:48

   Dankjewel, Greet!

   Ik heb de rest ook niet weggedaan hoor 🙂 heb alles gewoon mooi opgeborgen tot mijn volgende capsule!

 3. gerhilde maakt

  april 1, 2017 at 11:11

  Ik heb al een grote opkuis gedaan met onze verhuis, maar merk dat ik ook nu heel vaak hetzelfde draag. Al zal dat ook liggen aan het feit dat mijn kleding in cruverboxen zit. Als de kleerkast klaar is, ben ik van plan een nieuwe opkuis te doen. Succes jij!

  1. Julienne

   april 2, 2017 at 17:47

   Ja, het is verleidelijk hé om altijd hetzelfde gerief te dragen dat vooraan in de kast hangt (of in de bovenste curverbox zit in jouw geval, haha)… Ik heb mezelf er ook op betrapt de voorbije maanden 🙂 en dankjewel!

 4. fieke

  april 1, 2017 at 18:37

  Wauw, dapper! Ik heb er al zo veel over gelezen, maar durf er niet goed aan beginnen. Sowieso moet ik eerst eens serieus mijn kleerkast uitmesten, want er zitten nog stukken in van toen ik in mijn eerste jaren aan de Hogeschool studeerde…
  Waar vond je die zwarte sandalen? Mooitjes!

  1. Julienne

   april 2, 2017 at 17:45

   Oei, da’s inderdaad dan eens de moeite, haha! De sandalen kocht ik op Vegan Summer Fest, maar je vindt dat merk blijkbaar ook online bij verschillende shops 🙂

 5. geertruurzaam

  april 1, 2017 at 19:32

  Oe, succes!
  Ik ben heel blij met mijn capsule wardrobe, ben benieuwd hoe het je gaat bevallen 🙂

  1. Julienne

   april 2, 2017 at 17:43

   Dankjewel! I’ll keep you posted!

 6. Anna Helena

  april 1, 2017 at 19:37

  Gedurfd project vind ik! Heel benieuwd naar je bevindingen.
  Ik ga binnenkort mijn winterkleerkast omruilen voor de lente/zomereditie en ben dan van plan om ongedragen winterkledij weg te doen.

  1. Julienne

   april 2, 2017 at 17:43

   Ik ga er zeker nog over bloggen 🙂 veel succes met de grote kleerkastswitch!

 7. Lottes Anekdotes

  april 2, 2017 at 16:39

  Qua kleren zou het mij wel nog lukken, om keuzes te maken. Maar amper 5 paar schoenen uitkiezen voor 3 maanden? Het idee alleen al geeft mij kippenvel 😉

  1. Julienne

   april 2, 2017 at 17:39

   Hahaha, ik ben totaal geen schoenenverslaafde dus dat was net de makkelijkste keuze voor mij 😀

 8. Judy

  april 3, 2017 at 11:03

  Brrrr ik zou het niet kunnen, ik varieer en combineer veel te graag 🙂 ik draag bijna nooit tweemaal dezelfde combinatie van kledingstukken ?? zelfs kleren wegdoen is lastig want soms vind ik iets wat ik 3 jaar niet gedragen heb, ineens weer supermooi! Mss gewoon een extra kleerkast kopen ?
  Dus wel onmens respect voor je dat je dit eens probeert 😀

  1. Julienne

   april 3, 2017 at 20:10

   Haha, thanks, Judy 😉 ik had dat stiekem al door van jou…

 9. Marthe

  april 6, 2017 at 09:27

  Super dat je dit durft! Ik denk altijd: ik heb toch niet zoveel kleren? Maar uiteindelijk toch een goed gevulde kast als ik het eens van dichter bij bekijk. Ik kan wel bijna alles met alles combineren, ik grijp vaak naar dezelfde kleuren terug. Ik ben benieuwd naar je verdere ervaringen hiermee! 🙂 Succes!

  1. Julienne

   april 8, 2017 at 08:18

   Bedankt, Marthe! Leuk dat je een kleerkast hebt waarin alles bij elkaar past 🙂 scheelt veel getwijfel en keuzestress hé!

   Ik houd jullie zeker op de hoogte!

  2. Julienne

   april 8, 2017 at 08:18

   Bedankt, Marthe! Leuk dat je een kleerkast hebt waarin alles bij elkaar past 🙂 scheelt veel getwijfel en keuzestress hé!

   Ik houd jullie zeker op de hoogte!

 10. Le petit requin

  april 21, 2017 at 10:08

  Tof dat je het uitprobeert; keibenieuwd hoe het ermee gaat! Toen ik twee jaar geleden een grote opkuis in mijn kast gedaan heb, heb ik ook veel gelezen over capsule wardrobes. Heel interessant concept, al heb ik het uiteindelijk nooit uitgeprobeerd 🙂

  1. Julienne

   april 23, 2017 at 18:49

   Er komt een update aan eind deze maand, maar ik kan al verklappen dat het keigoed gaat!

 11. Capsule wardrobe – winter 2017 – Julienne

  december 21, 2017 at 05:01

  […] Capsulekleerkast nummer vier al…. Ongelofelijk hoe snel die maanden voorbij vliegen! De herfstcapsule begon onverwachts al op 15 september, waardoor deze wintercapsule dus op 15 december van start is gegaan. […]

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: