Preitaart

Preitaart is een heel nostalgisch gerechtje voor mij: mijn mama maakte dat vroeger namelijk heel vaak klaar, met spekjes of gerookte zalm. Nu ik dat allebei niet meer eet, besloot ik een plantaardige versie van deze heerlijke taart uit mijn mouw te toveren!

Het blind bakken lijkt misschien omslachtig, maar door deze extra stap krijg je – ondanks de smeuïge vulling – toch een lekker krokante deegbodem. De moeite waard dus!

 

Preitaart

Ingrediënten (voor 1 taart)

  • 1 rol kruimeldeeg of bladerdeeg
  • 4 grote stengels prei
  • 2 el olijfolie
  • 150g groene linzen
  • laurier
  • 1 brikje (250ml) sojaroom
  • peper en zout
  • curry
  • nootmuskaat
  • 1 el gistvlokken
  • eventueel een extra side salad met seizoensgroentjes

 

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte)
  • Snij de prei in fijne ringen, en spoel grondig af in een vergiet onder stromend water
  • Verhit de olijfolie in een grote pan of wok
  • Stoof hier de prei in aan, tot ze bijna gaar is. Dit duurt een 20tal minuten
  • Breng de linzen in een kookpot met ruim water en een blaadje laurier aan de kook
  • Laat zo’n 20 minuten koken tot de linzen beetgaar zijn
  • Haal de rol kruimel- of bladerdeeg uit de verpakking, en drapeer ze in een taartvorm
  • Leg er nog een vel bakpapier in, en giet er daarna bakbonen (verkrijgbaar bij bv. Dille & Kamille) of gedroogde bonen/kikkererwten/… in
  • Bak de taartbodem gedurende zo’n 10 minuten blind, tot het deeg lichtjes goudbruin begint te kleuren
  • Haal het bovenste vel bakpapier met de bakbonen eruit
  • Blus de prei met de sojaroom, en breng op smaak met peper, zout, curry en nootmuskaat
  • Giet de linzen af, en roer ze onder de prei
  • Vul het blind gebakken deeg met dit mengsel
  • Bestrooi de taart met de gistvlokken
  • Bak nog zo’n 15 minuten af in de voorverwarmde oven
  • Serveer warm. Als je deze taart voor 4 grote eters wilt gebruiken, raad ik aan om er nog een extra side salad bij te serveren.

Preitaart | Julienne

5 Comments

  1. Djuli

    april 1, 2016 at 08:35

    Lekker! Ik ga het recept opslaan 🙂

    1. Julienne

      april 2, 2016 at 12:01

      ja, het heeft goed gesmaakt!

  2. Sara

    april 2, 2016 at 09:15

    Hmmm, ziet er goed uit! I love prei!
    Lijkt me ook wel lekker met gerookte tempeh trouwens 🙂

    1. Julienne

      april 2, 2016 at 12:01

      da’s inderdaad ook een topcombinatie!

  3. 10 x inspiratie voor de lunch – Julienne

    april 28, 2016 at 16:02

    […] Ook zonder ei of melk kan je een heerlijke quiche maken! Iris deelde bijvoorbeeld het recept voor een quiche met een vulling op basis van tofu, maar ook met kikkererwtenmeel kan je een heerlijke quiche bakken! Dat bewijst Martine van Vegetus. Ook op Julienne vind je een recept voor een hartige preitaart. […]

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: