Pompoenrisotto

Herfst, dat staat voor mij gelijk met pompoen. Dat zullen jullie waarschijnlijk al gemerkt hebben aan mijn talloze pompoenreceptjes zoals wortel-pompoensoep met gember, pittige pompoencouscous en pompoenlasagne, maar ook zoete zaligheden zoals pompoencupcakes. Nog eentje voor bij de collectie, deze pompoenrisotto met verse rozemarijn!

Vaak denken mensen dat risotto maken veel werk is, maar dat valt best goed mee. Okee, het duurt wel eventjes om de rijst te laten garen, maar behalve bouillon bijgieten en af en toe roeren, is er niet veel aan…

 

Pompoenrisotto

Ingrediënten (voor 2 grote porties)

  • 1 el olijfolie
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 teentjes look, geperst
  • 500g butternutpompoen, geschild, ontpit, en in blokjes gesneden (1cmx1cm)
  • 200g arborio- of carnarolirijst
  • 1000ml groentebouillon
  • peper en zout
  • 2 el gistvlokken
  • 2 el verse rozemarijn, grof gehakt
  • enkele blaadjes verse rozemarijn om te garneren

Werkwijze

  • Verwarm de olijfolie in een grote pan of wok boven een middelhoog vuur
  • Voeg de ui toe, en fruit deze tot hij glazig wordt, ongeveer 5 minuten
  • Roer er de blokjes pompoen en de look doorheen, en fruit deze zo’n 10 minuten mee, tot de pompoen zacht begint te worden
  • Voeg de rijst toe en roer tot je de rijstkorrels hoort ‘dansen’
  • Begin beetje bij beetje (ongeveer een glas/125ml per keer) de bouillon bij de rijst te gieten. De rijst zou net onder moeten staan
  • Laat de risotto pruttelen tot het vocht is opgenomen. Roer af en toe eens goed door de risotto, maar niet aan één stuk door
  • Herhaal de toevoeging tot alle bouillon op is, en de risotto mooi smeuïg is. Dit zou zo’n 20 minuten moeten duren
  • Breng op smaak met peper en zout (bij mij was dit niet meer nodig)
  • Roer de gistvlokken en de fijngehakte rozemarijn door de risotto, en haal de pan van het vuur
  • Garneer met wat verse rozemarijnblaadjes

 

2 Comments

  1. Judy

    november 4, 2013 at 11:43

    Heyhey!

    gistvlokken heb ik ook in huis zogezegd ter vervanging van kaas als afwerking voor bv ovenschotels.
    Maar wat is het effect ervan in deze schotel bv?

    kus

    1. admin

      november 4, 2013 at 15:59

      Hey Juddie, is hier ook ‘ter vervanging van kaas’… Gistvlokken hebben een hartige, pittige smaak die kaas goed vervangt vind ik persoonlijk. En mooi meegenomen: de vitamientjes en mineralen die erin zitten!

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: