Pittige Pompoencouscous

Zoooo lekker!  En eigenlijk helemaal niet zoveel werk. Eenmaal je de pompoen schoongemaakt hebt, kan je op het gemak iets anders gaan doen terwijl die in de oven gaar wordt.

Ik kan met een gerust hart zeggen dat Veg! één van mijn favoriete kookboeken is. Een hele collectie kookboeken siert onze boekenkast, maar ik moet mezelf af en toe dwingen om er eens één uit de kast te nemen en het daadwerkelijk te gebruiken in plaats van er enkel in te lezen en bij weg te dromen…
De foto’s in Veg!  zijn prachtig, en ik ben natuurlijk ook dol op de recepten, waarin groenten een glansrol spelen. Daarnaast ben ik ook supertevreden met de trefwoordenlijst achteraan. Je kan er namelijk zoeken op ingrediënten, wat ik heel belangrijk vind, en wat meestal niet aan de orde is in kooboeken. Kortom: 3x hoera voor Veg! en Hugh Fearnley-Whittingstall!

 

Pittige Pompoencouscous

Pittige Pompoencouscous

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 750g butternutpompoen, geschild, ontpit en in stukken van 3x3cm gesneden
  • 200g sjalotten, geschild en in vier gesneden
  • 4 teentjes knoflook, geschild en in twee gesneden
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout
  • 150g couscous
  • 2 kl gemalen komijn
  • 2 kl gemalen koriander
  • 1 kl zwarte peper
  • 1 kl gerookte paprikapoeder (pimentón de la vera)
  • 1/2 kl chilipoeder
  • 1/2 kl zout
  • 2 kl rozemarijn
  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt
  • 3 el olijfolie
  • extra rozemarijn om te garneren

 

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Leg de pompoen, de sjalotten en de tenen look in een ovenschaal, en meng er de twee eetlepels olijfolie doorheen
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Laat de groenten roosteren gedurende ongeveer 1 uur. Schud de ovenschaal ongeveer om de 20 minuten eens dooreen
  • Haal de ovenschaal uit de oven als de groenten mooi gekaramelliseerd en gaar zijn
  • Maak de couscous klaar volgens de instructies op de verpakking
  • Rooster de specerijen (= alles behalve de rozemarijn) in een droge pan tot het aroma vrijkomt
  • Haal de pan van het vuur, en roer er de rozemarijn, olijfolie en de kikkererwten doorheen
  • Serveer de couscous met de geroosterde groenten en de gekruide kikkererwten
  • Garneer met wat extra rozemarijn

Pittige Pompoencouscous   Pittige Pompoencouscous

 

Bron: recept gebaseerd op River Cottage

4 Comments

  1. fiekefatjerietjes

    oktober 20, 2013 at 10:24

    Mmmm, ga ik zeker ook eens proberen. Het boek staat ook in mijn kookboekenkast en is ook één van mijn favorieten, door de eenvoudige maar zéér smaakvolle recepten.
    Nog een aanrader uit het boek is de curry met boontjes en aubergine!

    1. admin

      oktober 20, 2013 at 15:21

      Ja, die staat ook op mijn lijstje, Fieke! Al is dat één van de weinige foto’s in het boek die ik er niet zo appetijtelijk vind uitzien, hihi

  2. Sara

    oktober 20, 2013 at 10:59

    Ziet er lekker uit! Maar er staan geen kikkererwten in de ingrediëntenlijst :p

    1. admin

      oktober 20, 2013 at 15:21

      Wauw, gelukkig heb ik zo’n aandachtige lezers! Heel erg bedankt, Sara! Ik heb het intussen aangepast 😉

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: