Pad Thai

Vorig jaar gingen we op huwelijksreis naar Thailand. Hier lazen jullie al dat we in Chiang Mai een hele leuke cooking class volgden om authentieke Thaise gerechten te leren maken. Na de reis aten we echter een paar weken (eigenlijk maanden) geen Thais meer, aangezien Jeroen er een voedselvergiftiging opliep en dus helemaal geen zin meer had in khao soi, noedels of wat dan ook.

Gelukkig draaide hij na een tijdje bij, en sindsdien is pad thai een steeds wederkerend gerecht op onze weekmenu’s. Ik perfectioneerde het recept beetje bij beetje, en kan nu met trots zeggen dat het écht zoals in Thailand smaakt… Een perfect evenwicht tussen zoet, zuur, zout en spicy!

De tamarindepasta is het geheim van de saus, deze vind je terug in Aziatische winkels. Je kan hem eventueel vervangen door limoensap, maar dan zal de saus minder stroperig zijn (en stiekem dus minder lekker).

 

Pad thai

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 200g rijstnoedels, ongekookt
  • 2 el tamarindepasta
  • 5 el sojasaus
  • 5 el rietsuiker
  • 1,5 kl sriracha
  • 2 el arachideolie
  • 400g sojascheuten
  • 200g tofu, afgegoten en verkruimeld
  • 50g gezouten pinda’s, grof gehakt
  • 1 limoen, in 4 partjes
  • 2 handjes verse koriander, grof gehakt

 

Bereidingswijze

  • Dompel de rijstnoedels 8 minuten onder in kokend water, en spoel ze daarna af met koud water
  • Maak de saus: meng hiervoor de tamarindepasta, sojasaus, rietsuiker en sriracha goed dooreen. Ik doe dit altijd in een bokaaltje met schroefdeksel, zodat ik goed kan schudden
  • Verhit de arachideolie in een diepe pan of wok
  • Roerbak de noedels met de saus, de sojascheuten en de verkruimelde tofu
  • Verhit een 5-tal minuten tot alles goed opgewarmd is, en de saus wat blijft kleven aan de pan
  • Verdeel over de borden, en garneer met de pinda’s, de limoen en de verse koriander

Pad Thai | Julienne

 

8 Comments

  1. fieke

    oktober 10, 2015 at 07:36

    Mmm, klinkt inderdaad als de perfecte pad thai! Ik heb altijd moeite om de saus ‘goed’ te krijgen, maar dit recept test ik zeker eens uit!

    1. admin

      oktober 10, 2015 at 08:20

      Hoera! Laat zeker weten wat je ervan vond!

  2. gerhilde maakt

    oktober 10, 2015 at 18:44

    Oei, voedselvergiftiging. Begrijpelijk dat hij dan even geen zin heeft in Thais. Ziet er lekker uit!

    1. admin

      oktober 10, 2015 at 19:03

      Ja, hij is sowieso al gevoelig aan maag en darmen, dus Thailand was een beetje een uitdaging 😉 gelukkig is het bij die ene (erge) keer gebleven…

  3. Sander

    november 5, 2015 at 08:35

    Ik kreeg het nog niet over mijn hart om deze veggievariant te maken, de vissaus + oestersaus zijn wat het die Typische Thaise smaak geeft. Zolang mijn veggie vriendin een oogje toeknijpt kom ik daar mee weg :p Het ei laat ik ook al weg, en dat heeft ook zn impact op de uiteindelijke structuur en smaak, geen idee hoe dat op te lossen.

    1. admin

      november 5, 2015 at 14:36

      Hey Sander,

      bedankt voor je reactie! Door de tamarinde en andere Thaise producten heb je toch nog de authentieke smaak vind ik, zelfs zonder vissen en oesters 😉 het ei vervang ik hier door verkruimelde tofu, misschien kan je dat eens proberen?

  4. 10 x inspiratie voor het avondeten – Julienne

    mei 12, 2016 at 18:49

    […] of noedels, wat tofu of tempeh, en een verrassend sausje. Als het aan Jeroen lag, aten we elke dag pad thai of deze gebakken noedels met ananas, maar zoals ik al zei: met wokken kan je álle kanten […]

Laat een reactie achter op 10 x inspiratie voor het avondeten – Julienne Cancel

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: