Muffins met veenbes en appel

Het kerstgevoel slaat bij mij niet toe als de kerstversiering in de winkels ligt, wél als de veenbessen plots de winkelrekken terug rood kleuren! In de Colruyt spotte ik zowel verse als diepvriesveenbessen, dus een recept kon niet uitblijven…

Ik ga voor een klassieke combinatie in een minder klassiek jasje: appel en veenbessen, maar dan in een muffin in plaats van naast seitan bourguignon of ‘gehakt’brood.

Dit recept is bijvoorbeeld ook ideaal om restjes appel met veenbessensaus te verwerken. Als je veenbessensaus gebruikt, dien je wel enkele veranderingen te maken: gebruik slechts 225g yofu in plaats van 250g, en 100g rietsuiker in plaats van 125g.

 

Muffins met veenbes en appel

Ingrediënten (voor ongeveer 15 muffins)

  • 250g yofu natuur
  • 150ml sojadrink
  • 150ml koolzaadolie
  • 1 kl vanille – extract
  • 200g volkoren (spelt)meel
  • 150g tarwebloem
  • 125g rietsuiker
  • 2 kl bakpoeder
  • een snufje zout
  • 200g veenbessen (vers of diepvries)
  • 1 middelgrote appel, geschild en in blokjes gesneden

 

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Doe de natte ingrediënten in een mengkom en roer goed
  • Zeef het meel en de bloem boven de mengkom, en voeg ook de rietsuiker, het bakpoeder, de basoda, het zout en de kaneel toe
  • Meng de droge ingrediënten voorzichtig door de natte maar roer niet teveel, anders krijg je taaie, elastische muffins
  • Roer nu ook de appelstukjes en de veenbessen door het deeg
  • Zet cupcakevormpjes in een bakblik, en vul de cupcakevormpjes voor 3/4de
  • Bak de muffins gedurende ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven. De muffins zijn gaar wanneer ze goudbruin kleuren, en er geen deeg aan een tandenstoker blijft kleven als je deze in een muffin prikt
  • Laat de muffins afkoelen op een taartrooster

 

Muffins met veenbes en appel | Julienne

10 Comments

    1. admin

      november 16, 2015 at 16:17

      Dat waren ze ook! 😀

  1. fieke

    november 15, 2015 at 20:17

    Mmm! Enkele weken geleden kocht ik al veenbessen om er een taart met peer mee te maken.
    Nog een tip: de combinatie veenbessen – geraspte sinaasappelschil is ook heerlijk in gebak!

    1. admin

      november 16, 2015 at 16:16

      Ja, die taart van jou zag er zaaalig uit! Peren en veenbessen zijn inderdaad ook een match made in heaven 😉

  2. Hilde

    november 16, 2015 at 19:43

    njamie! Met heerlijke anti-oxydanten.

    1. admin

      november 16, 2015 at 19:53

      jaja, ze zijn semigezond 😉

  3. Sheila

    november 30, 2015 at 21:09

    Klinkt erg lekker. Ik denk dan… zou ze best willen proberen. Maar ik weet nu al dat ik niet aan je recept toe kom.

    1. admin

      december 1, 2015 at 15:42

      Bedankt, Sheila! Misschien lukt met de feestdagen wel? Een ideale manier om je restjes appel en veenbessen te verwerken 🙂

  4. Le petit requin

    december 20, 2015 at 10:22

    Hmm, ziet er heel lekker uit! Ik heb ze alleszins gepind, maar moet nog steeds de eerste winkel hier ontdekken waar ik yofu kan kopen… Nu ja, aangezien het voor mij niet noodzakelijk plantaardig moet zijn, lukt het misschien ook wel met gewone yoghurt?

    1. admin

      december 20, 2015 at 16:52

      Dat lukt ongetwijfeld ook 🙂 vreemd dat Alpro nog niet tot in Zwitserland is doorgedrongen…

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: