Mijn 10 favoriete kruiden en specerijen

Vandaag verhuisde ik mijn kruiden- en specerijenverzameling van een diepe, smalle lade naar een ondiepere, brede lade. Ik ben echt blij met het resultaat, en wilde dat dus graag eens showen op Julienne 😉

Ik heb een enorme verzameling aangelegd sinds ik op kot ging en daarna ging samenwonen met Jeroen. Graag koken, met een voorkeur voor exotische keukens, zorgt er voor dat je echt wel wat kruiden en specerijen in huis haalt, haha. Ik heb wel de gewoonte om gerechten altijd stevig op smaak te brengen, dus de meeste potjes vul ik wel regelmatig bij. Ik koop kruiden en specerijen zowel in de supermarkt als de Turkse winkel, en ga ook heel graag naar Vits – Staelens en Spice Bazaar, twee leuke winkels in Gent.

Allereerst nog even een stukje theorie: wat is het verschil nu tussen kruiden en specerijen? Wel, kruiden zijn afkomstig van groene planten uit een gematigd klimaat, en kan je meestal ook vers gebruiken (bv. oregano, basilicum, peterselie). Specerijen komen bijna altijd uit tropische klimaten, en gebruik je meestal gedroogd (bv. kaneel, kruidnagel, kurkuma).

Ik maak van de gelegenheid ook even gebruik om een top 10 te maken van mijn favoriete kruiden en specerijen!

  1. Speciale zoutsoorten
    Ik gebruik niet zo veel zout, maar als ik het gebruik, kies ik graag voor speciale zoutsoorten. We brengen die altijd mee van op vakantie. Twee jaar geleden bracht ik er bijvoorbeeld mee uit de salinas die we bezochten in Portugal, en vorig jaar kocht ik er op de markt in Zuid-Frankrijk (daar maakte ik de uitgelichte foto). Altijd een vleugje vakantie als ik deze gebruik in gerechten 😉
  2. Chilivlokken
    Perfect om gerechten wat pittiger te maken. Ik gebruik dit persoonlijk liever dan chilipoeder of gemalen cayennepeper omdat het makkelijker te doseren is, en het brengt ook wat kleur in je bord.
  3. Kurkuma
    Heel gezond, en het vrolijkt elk gerecht op met z’n leuke gele kleurtje. Ik gebruik dit bijvoorbeeld in curry’s en soepen, en maak er ook soms kurkuma latte mee (en deze muffins!).
  4. Kaneel
    Verslaaaaafd aan deze specerij! Heel vreemd, want mijn mama verafschuwt de geur en smaak van kaneel. Sommige dingen zijn dus duidelijk niet erfelijk 😉
    Ik gebruik kaneel zowel in zoete (kaneelrolletjes, anyone?!) als hartige gerechten. Chili sin carne is bijvoorbeeld verrassend lekker met een snuifje kaneel.
  5. Komijn
    Zó lekker in Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse gerechten! Hummus, tajine, couscous, …
  6. Rozemarijn
    Ik gebruik heel graag groene kruiden, maar rozemarijn is toch zo’n beetje mijn topfavoriet. A match made in heaven met bijvoorbeeld pasta, focaccia en geroosterde aardappeltjes. We hebben naast het busje in de kruidenlade ook een mooie rozemarijnplant in de tuin, zodat we nooit zonder vallen…
  7. Nootmuskaat
    Geleerd van mijn mama: bechamelsaus of puree is gewoon niet hetzelfde zonder nootmuskaat!
  8. Zwarte peper
    Ik gebruik altijd versgemalen zwarte peper. Naar het schijnt is het in sommige gerechten aangeraden om witte peper te gebruiken in plaats van zwarte, maar dat doe ik zelf eigenlijk zelden tot nooit.
  9. Pimentón de la vera
    Oftewel gerookt paprikapoeder. Geeft een heerlijk rokerig smaakje aan stoofpotjes, marinades of broodbeleg (zoals deze Mexicaanse spread of deze hummus met zoete aardappel). Ook de pittige pompoencouscous, die een favorietje is hier thuis, kan niet zonder het rokerige smaakje. Ik kocht mijn pimentón bij Oil & Vinegar.
  10. Lavendel
    Gebruik ik eigenlijk niet zo vaak, maar lavendel is zó lekker in gebak! Wat dacht je bijvoorbeeld van deze fleurige earl greykoekjesof deze chocolade-lavendelkoekjes?

 

12 Comments

  1. Anna Helena

    september 17, 2017 at 19:11

    Oh, de volgende keer bij dille & kamille neem ik dat gerookt paprikapoeder mee, heb dat nog nergens gevonden!

    1. Julienne

      september 19, 2017 at 19:07

      Maak je dan maar klaar voor een nieuwe verslaving 😉

  2. gerhilde maakt

    september 17, 2017 at 19:15

    Leuk overzicht! Ik gebruik eigenlijk ook liever zwarte peper dan witte en dan liefst nog als ik ze zelf kan malen. Van komijn ben ik een grote fan, mijn vriend helaas iets minder. Dat gebruik ik dus pas op het bord, maar in een stoofpotje is het natuurlijk veel lekkerder als het lang kan trekken.

    1. Julienne

      september 19, 2017 at 19:06

      Ja, het is wel een vrij overheersende smaak hé… ik kan er wel inkomen dat dat niet iedereen z’n ding is 🙂

  3. Dorien

    september 17, 2017 at 22:16

    Rozemarijn is ook mijn topfavoriet. En pimentón is inderdaad zalig. Ik vond beide bij Pit&Pit. Daar hebben ze ook verschillende kruidenmengelingen. De gember-orange-curry bijvoorbeeld is echt super. En de laatste tijd ben ik ook een enorme kardemom-fan.

    1. Julienne

      september 19, 2017 at 19:05

      Ooh, die gember-orange-curry klinkt zalig! Ga ik volgende keer bestellen… Bedankt voor de tip!

  4. fieke

    september 18, 2017 at 18:22

    Zo’n leuke post! Ik kan écht geen top 10 maken denk ik, te veel lekkere dingen. Ik gebruik ook altijd zwarte peper, en nootmuskaat is ook een must. De laatste tijd koop ik wel veel kruiden en specerijen bij Pit&Pit, omdat ik niet zo vaak meer in Gent geraak…

    1. Julienne

      september 19, 2017 at 19:04

      Ja, je ziet ook wel wat Pit&Pit potjes liggen hé bij mij 😉 is inderdaad heel handig!

  5. Shannen

    september 18, 2017 at 19:43

    Nummer 4 is echt kots kots voor mij *ieuw*

    1. Julienne

      september 19, 2017 at 19:03

      You either love it or hate ik, vrees ik 😀

  6. Le petit requin

    november 8, 2017 at 17:01

    Ik was heel instemmend aan het knikken tot nummertje 9. Geen idee waarom, maar ik kan maar niet wennen aan die gerookte smaak; geef mij maar gewoon paprikapoeder 😉

    1. Julienne

      november 11, 2017 at 18:15

      Ieder zijn ding hé 😉 ik ben sowieso wel fan van alles dat gerookt is, dus dat ligt natuurlijk mooi in het verlengde…

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: