Mealprepping – één keer koken, meerdere keren eten

Maart is bij ons altijd een drukke maand: zowat onze hele familie en vriendenkring is jarig (waaronder ikzelf…), het is elk jaar opnieuw een drukke maand op het werk, en op de één of andere manier geraakt de agenda zowel doordeweeks als in het weekend compleet volgeboekt.

Gelukkig is maart daarnaast ook altijd (of meestal toch) de maand waarin de dagen langer worden, de zon zich wat vaker laat zien, en de vogeltjes terug beginnen te fluiten. Ondanks het feit dat dat mij meteen energieker en actiever maakt, moet ik er tijdens zo’n drukke weken extra goed op letten aan wat ik tijd en energie besteed…

Omdat ik gezond koken en eten echt wel belangrijk vind – en dat jammer genoeg één van de eerste dingen is die er bij inschiet tijdens drukke avonden en weekends – zocht én vond ik een manier om dit toch te blijven doen. Enter mealprepping!

De mensen die mij op Instagram volgen, hebben al een voorsmaakje gekregen van hoe mealprepping er ten huize Julienne uitziet:

 

Het is eigenlijk heel simpel:

 • Stel een weekmenu op
 • Maak alle groenten (die je de komende dagen nodig hebt) schoon en snij ze in stukjes
 • Verwarm intussen de oven voor op 180°C
 • Leg alle groenten op een bakplaat of in een ovenschaal
 • Besprenkel met olie
 • Kruid naar smaak (tip: het kookboek The Vegetarian Flavour Bible van Karen Page is een enorme aanrader om te weten welke kruiden en specerijen bij welke groenten passen)
 • Zet de bakplaat in de oven, en rooster gedurende ongeveer een halfuur op 180°C (afhankelijk van welke groenten het zijn, en hoe klein/groot je ze gesneden hebt)
 • Laat afkoelen, en verdeel over afsluitbare bakjes/potjes, zodat alles klaar staat voor de komende dagen. Plantaardige voedingsmiddelen blijven gemakkelijk 3 à 4 dagen goed als je ze goed afgesloten in de koelkast bewaart.

Tijdens het roosteren kan je eventueel nog extra voedingsmiddelen koken of stomen, bv. peulvruchten / granen / aardappelen / … zodat echt alles klaar staat.

De middelste foto geeft eigenlijk het beste beeld: de zoete aardappel, kikkererwten en ui aten we samen op met aubergineblokjes (niet op de foto), en de dag erna aten we de witloof en bloedsinaasappel op met wat rucola en een burger. Ook niet op de foto: raapjes en venkel, die we samen met wat witte bonen en rucola opaten.

Door één keer te mealpreppen, kan je de dagen erna heel snel een lunch en/of avondmaal samenstellen, omdat alle groenten en/of eiwitbronnen eigenlijk al gaar zijn. Door aan te vullen met nog wat extra bladgroenten en/of verse kruiden, heb je in minder dan een kwartiertje een verse, volwaardige maaltijd op tafel. Echt een lifesaver, als je het mij vraagt!

 

Doe jij soms aan mealprepping? Wat zijn jouw tips & tricks, of meest geslaagde combinaties?

10 Comments

 1. Anna Helena

  maart 11, 2018 at 20:06

  Ik maak af en toe wel een schotel klaar om twee dagen van te eten. Jouw tweede foto heeft me geïnspireerd om ook “vanalles” in de oven te zetten en hiermee een buddha bowl te maken. Héél lekker!

  1. Julienne

   maart 25, 2018 at 15:50

   Fijn dat je er iets aan gehad hebt!

 2. Nele

  maart 11, 2018 at 21:17

  Ik doe dat ook vaak in het weekend! Ik kook meestal ook al quinoa voor een dag of 3. En een boel groente (vaker in de wok dan in de oven wel, omdat ik de oven altijd zo’n gedoe lijk te vinden) en tijdens de week pimp ik dat dan soms nog met wat extra’s (zoals champignons ofzo die ik er nog bij bak). Dit weekend heb ik dat niet gedaan omdat ik geen zin had om te koken en dat ga ik me beklagen de rest van de week, weet ik nu al ;-).

  1. Julienne

   maart 25, 2018 at 15:49

   Het is er de voorbije week ook weer bij in geschoten hier, en heb ook een paar keer gevloekt 😉

 3. fieke

  maart 14, 2018 at 20:09

  Zo vers voor een week vooruit koken doe ik niet zo vaak, maar wel grote hoeveelheden maken om in te vriezen. Een vriendin van mij doet dat al jaren, en het intrigeert mij wel, dat mealpreppen!
  Wat ik de laatste tijd wel soms doe is ‘s avonds, na kinderbedtijd, al voor de volgende dag koken (en dat gerecht neem ik dan vaak mee als lunch, zodat ik ‘s avonds boterhammen kan eten).

  1. Julienne

   maart 25, 2018 at 15:49

   Amai, chapeau! Ik beland ‘s avonds na het eten vaak in de zetel, en dan is het om zeep, haha 😀

   1. fieke

    maart 25, 2018 at 16:00

    Ik moet dat ook doen voor ik in de zetel beland anders komt het er niet van 😉

 4. Linkjesliefde #4 | Fiekefatjerietjes

  april 4, 2018 at 17:59

  […] Silke schreef een interessante blogpost over mealprepping. Iets wat mij al een tijdje intrigeert, en wat […]

 5. The Green Petrolhead

  april 5, 2018 at 10:38

  The struggle is real. De voorbije weken is er telkens één keer een Come a Casa voorbij gekomen. Ik voel me dan altijd schuldig. (Alhoewel het wel smaakt… #guiltypleasure). En het voornemen is telkens weer om vers, vers, vers te eten… Maar kind ziek, papa in het ziekenhuis en ‘t schiet er weeral bij in…

  1. Julienne

   april 10, 2018 at 18:39

   Het is hier ook zeker niet altijd picture perfect hoor, wees maar zeker… heel veel beterschap voor kind en papa!

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: