Wok met Paksoi en Gemarineerde Tofu

Dit is een fan-tas-tische marinade! De beste die ik ooit geproefd heb eigenlijk. Zelfs tofuhaters zullen van deze wok houden, ik zweer het.

Ik ben gisteren al begonnen met het uitpersen en marineren van de tofu, zodat de tofu een maximum aan smaken kon absorberen ‘s nachts. Hierdoor was de wok vandaag in een wip klaar!

 

Wok met Paksoi en Gemarineerde Tofu

Marinated Tofu and Bok Choy Stirfry

Ingrediënten (voor 2 personen)

Wok

  • 1 pak (250g) tofu
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 teentje look, geperst
  • 1 grote paksoi, versneden
  • peper en zout
  • 175g bulghur of rijst
Marinade voor de tofu
  • 3 el ahornsiroop
  • 1 el rijstazijn
  • 2 el water
  • 1 kl sesamolie
  • 2 teentjes look, geperst
  • 1 kl geraspte gember
  • chilipoeder naar smaak

 

Werkwijze

  • Plaats de tofu tussen twee dubbelgevouwen stukken keukenpapier en leg het zo tussen 2 borden
  • Zet een kom of ander gewicht  bovenop de tofu en laat dit zo 20-25 minuten staan zodat de tofu uitgeperst wordt
  • Snij de uitgeperste tofu in blokjes van 1cm op 1cm
  • Meng de ingrediënten voor de marinade in een schone kom
  • Voeg de tofu toe aan de kom en hussel de blokjes door de marinade zodat alle blokjes mooi bedekt zijn
  • Laat de tofu zo’n 15-20 minuten marineren (of de dag ervoor)
  • Kook de bulghur of de rijst volgens de instructies op de verpakking, en zet opzij
  • Verwarm 1 eetlepel olie in een grote pan of wok boven een hoog vuur
  • Voeg de tofublokjes toe (hou de marinade in de kom) en bak ze tot ze goudbruin zijn aan beide kanten (ong. 2 minuten per kant)
  • Haal de tofu terug uit de pan en zet opzij
  • Voeg de geperste look toe en wok gedurende 30 seconden
  • Doe er ook de paksoi bij en bak gedurende 2 à 3 minuten, onder constant roeren
  • Giet er de marinade bij en blijf wokken tot het vocht verdampt is
  • Voeg de gebakken tofu toe, en roer nog eens goed
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Serveer de wok met de bulghur of rijst

Marinated Tofu and Bok Choy Stirfry   Marinated Tofu and Bok Choy Stirfry

Bron: recept gebaseerd op Simply Reem

6 Comments

  1. Over mijn dubieuze tofoe-teisterpraktijken – De Luie Vegetariër

    september 30, 2016 at 05:34

    […] veranderde zowaar in een tofoe-adept, toen ik dit recept uitprobeerde,  dat me door een schoolpoortkennis was aangereikt. Ik vond de in look, gember, […]

  2. Over mijn dubieuze tofoe-teisterpraktijken (en een geslaagde familiehit) – De Luie Vegetariër

    september 30, 2016 at 05:35

    […] veranderde zowaar in een tofoe-adept, toen ik dit recept uitprobeerde,  dat me door een schoolpoortkennis was aangereikt. Ik vond de in look, gember, […]

  3. De Luie Vegetariër (Ann)

    oktober 19, 2016 at 08:34

    Dag Silke, gisteren probeerde ik het nog eens opnieuw. Maar net zoals vorige keer liep het precies op hetzelfde punt mis. Ik had niet genoeg marinade om apart te houden (alles werd door de tofoe opgezogen). Vorige keer kreeg ik de tofoe ook lekker krokant, maar nu precies niet. Enig idee waaraan het kan gelegen hebben? Groetjes,

    1. Julienne

      oktober 19, 2016 at 16:12

      Hey Ann… Spijtig dat te horen! Het kan wel eens van tofu tot tofu afhangen hoeveel marinade ze absorbeert natuurlijk. Volgende keer misschien het marinadereceptje verdubbelen of maal 1,5 doen?

      Om de tofu mooi krokant te krijgen, moet je olie zeker heet genoeg zijn, zodat de buitenkant echt dichtgeschroeid wordt. Het kan ook wel helpen om de tofublokjes voor het bakken nog eens door de maïzena te halen, dan krijg je ook een mooi resultaat.

      Veel succes ermee!

  4. Ann

    november 8, 2016 at 19:51

    Dankjewel, ga ik binnenkort nog es maken! Groetjes

  5. Ann

    februari 21, 2017 at 06:54

    Vanavond nieuwe poging!!

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: