Linzenspread met geroosterde paprika

Eén van de eerste recepten op Julienne, zo’n 3 jaar geleden, was deze spaghetti met geroosterde paprikasaus. Nu ging ik opnieuw aan de slag met geroosterde paprika, maar dan uit een bokaal… Op die manier staat dit broodbelegje in no time op tafel.

De geroosterde paprika uit bokaal vind je bijvoorbeeld in Turkse winkels, maar ook in de meeste supermarkten.

 

Linzenspread met geroosterde paprika

Ingrediënten (voor 1 middelgrote bokaal spread)

  • 100g rode linzen
  • 200ml water
  • 150g geroosterde rode paprika, uitgelekt
  • zout
  • chilivlokken

 

Bereidingswijze

  • Spoel de rode linzen in een zeef
  • Breng ze samen met het water aan de kook, blijf verwarmen tot al het water is opgenomen en de linzen gaar zijn (zo’n 10 minuten). Roer af en toe
  • Draai het vuur uit
  • Spoel de geroosterde paprika in een zeef
  • Snij of knip de geroosterde paprika in stukjes en voeg bij de linzen
  • Mix het mengsel met een staafmixer tot een gladde spread
  • Kruid naar smaak met zout en chilivlokken
  • Het mengsel kan nog wat loperig zijn, maar stijft verder op bij het afkoelen in de koelkast
  • Serveer als dip of broodbeleg

 

Linzenspread met geroosterde paprika | Julienne

 

13 Comments

  1. gerhilde maakt

    november 29, 2015 at 21:43

    Ik heb ooit zelf paprika geroosterd in de oven en dat was me toch te veel werk. Uit een bokaal vind ik eten meestal niet zo smakelijk, maar hiervoor is dat wel goed te doen dan? Want geroosterde paprika in een gerecht is wel lekker, he.

    1. hanne

      november 30, 2015 at 16:04

      paprika roosteren in de oven veel werk? niet met deze methode! je snijdt ze in twee, legt de bolle kant naar boven, legt ze onder de grill tot ze blakeren en blazen krijgen, en steekt ze dan in een zakje om af te koelen. daarna kan je ze super makkelijk pellen! ik vind het echt super eenvoudig! en heerlijk!

    2. admin

      november 30, 2015 at 19:21

      Ik ben ook niet zo’n fan van bokalen (behalve maïs en peulvruchten), maar deze vond ik toch lekker! Ze waren zo’n beetje zoetzuur opgelegd.

  2. hanne

    november 30, 2015 at 10:56

    lekker! met de geroosterde paprika die je over hebt kan je nog een heerlijke spread/saus maken: romesco met zonnebloempitten. een halve cup zonnebloempitten, anderhalve cup geroosterde paprika +look, rode wijn azijn en kruiden in de blender, met wat water en citroensap en klaar! heerlijk bij groenten, geroosterde dingetjes, granen, …

    1. admin

      november 30, 2015 at 19:20

      Mmm, klinkt heerlijk! Ga ik ook zeker eens maken 🙂 bedankt voor de tip!

  3. Hilde

    december 2, 2015 at 18:56

    Ai, ik verteer paprika helemaal niet goed. Zelfs niet wanneer geschild. Dus mijd ik dat liever. Jammer, want zo’n dip lijkt me wel lekker. Ik moet het misschien eens proberen met tomaat of zo…? Of een andere tip…?

    1. admin

      december 2, 2015 at 19:04

      Zongedroogde tomaatjes of zwarte olijven zijn hier ongetwijfeld ook heerlijk bij, Hilde! Artisjok lijkt me ook lekker, maar dan zal het kleur wat tegenvallen denk ik 🙂

  4. Le petit requin

    december 20, 2015 at 10:40

    Super! We proberen hier thuis al een tijdje wat meer soorten vegetarisch beleg uit en na een aantal humusvarianten zei ik recent nog tegen mijn vriend dat ik eens met linzen aan de slag wilde en dat ik nog wat meer opties met paprika wilde uitproberen. En voila, jij serveert hier meteen iets dat perfect aan die eisen voldoet, ideaal! 🙂

    1. admin

      december 20, 2015 at 16:49

      Super! Hopelijk valt het even goed in de smaak als hier thuis. Heb trouwens gemerkt dat deze spread het ook super doet als pastasaus!

      1. Le petit requin

        februari 17, 2016 at 20:24

        Ondertussen uitgetest en goedgekeurd, jum! Gaat hier zeker nog op tafel komen en dan ga ik het ook eens combineren met pasta 🙂 Bedankt voor het recept!

        1. admin

          februari 19, 2016 at 18:55

          Ooh, superleuk dat je het geprobeerd hebt! En nog leuker dat het zo goed meegevallen is!

  5. 28 before 29 – Maand 7 & 8 – Le petit requin

    februari 22, 2016 at 22:32

    […] vorige update schreef ik dat ik eens met linzen aan de slag wilde en dat is ondertussen gebeurd met deze linzenspread, opnieuw eentje die hier zeker nog op tafel gaat verschijnen én bovendien supersimpel te maken […]

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: