Lentesalade met geroosterde radijsjes

De lente is in het land, en dat hebben de sympathieke mensen bij Velt ook door! Ze lanceren deze week de eerste editie van de Lentekeuken, een campagne die seizoensgroentjes in de kijker wil zetten. Het concept van de Lentekeuken? Vrienden en familie optrommelen voor een bordje vol lekkers van het seizoen, en dat in het lang en het breed vieren op sociale media met de hashtag #lentekeuken !

Ik sta tussen een indrukwekkend lijstje grote madammen die deze week een receptje bijdragen aan de Lentekeuken… Het goede gezelschap bestaat uit

Zelf maakte ik dus een lentesalade met geroosterde radijsjes. Jaja, geroosterd… Dat radijsjes rauw heerlijk zijn, weet het kleinste kind. Maar geroosterd krijgen die kleine knolletjes toch nog een extra dimensie. Een echte aanrader!

Ik gebruik in dit recept trouwens de volledige bussel radijsjes: ook het loof krijgt een hoofdrol!

En tot slot nog een kleine kanttekening bij de keuze voor maïscouscous: dat heeft gewoon zo’n mooi, vrolijk kleurtje! Ideaal voor in een lentesalade, als je het mij vraagt 😉

radijs | Julienne

 

 

Lentesalade met geroosterde radijsjes

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 2 bussels radijzen
  • 150g (maïs)couscous
  • 3 el olijfolie
  • 2 el water
  • 1 el appelazijn
  • 50g cashewnoten
  • grof zeezout

 

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200°C
  • Maak het loof los van de radijsjes, en leg het loof opzij voor straks
  • Spoel de radijzen goed af in een vergiet onder stromend water
  • Snij de radijsjes in twee, of als het grote zijn in vier
  • Spreid de radijsjes uit in een ovenschotel, en besprenkel met 1 el olijfolie
  • Kruid naar smaak met grof zeezout
  • Rooster de radijsjes 15 – 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze beetgaar zijn
  • Spoel intussen het radijsloof grondig af in een vergiet onder stromend water
  • Dep of zwier het radijsloof droog
  • Haal er één handvol loof uit voor de vinaigrette, doe dit alvast in een blender (of kommetje als je de vinaigrette met een staafmixer maakt). Houd de rest van het loof opzij om er de salade mee te maken
  • Maak de (maïs)couscous klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Bereid de vinaigrette: giet de 2 el olijfolie, 2 el water en 1 el appelazijn bij het handvol radijsloof in de blender (of kommetje als je de vinaigrette met een staafmixer maakt) en blend fijn tot een vinaigrette. Kruid naar smaak bij met zout.
  • Stel de salade samen: leg een bodem van radijsloof en dresseer hierop de gare (maïs)couscous, de cashewnoten en de geroosterde radijsjes. Overgiet met de radijsloofvinaigrette

 

Lentesalade | Julienne

 

2 Comments

    1. Julienne

      maart 26, 2017 at 09:34

      Dankjewel, Rachel!

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: