Kurkuma latte muffins

Kurkuma latte was hét drankje van 2016, dus een gebakversie kon toch niet achterblijven hé… Ik gebruikte de typische ingrediënten, namelijk amandelmelk, gember, kaneel en natuurlijk kurkuma. Die laatste specerij zorgt voor de prachtige gele kleur van de muffins. Hier kan je toch niet aan weerstaan?!

Let bij het koken met kurkuma altijd op: het kan venijnige vlekken maken. Kies bij voorkeur dus voor een niet-witte kom, en ruim vlekken op je werkblad/tafel altijd meteen op.

Gelukkig heeft kurkuma naast dit negatieve kenmerk ook heel wat positieve effecten: de stof curcumine die aanwezig is in de specerij werkt ontstekingsremmend en is een antioxidant. Dit wil zeggen dat curcumine beschermend werkt tegen allerlei ziekten zoals kanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Een goede reden om extra van deze muffins te genieten 😉

 

Kurkuma latte muffins

Ingrediënten (voor 12 muffins)

  • 250ml ongezoete amandelmelk
  • 1 kl appelazijn
  • 75ml neutrale plantaardige olie (bv. zonnebloem- of koolzaadolie)
  • 25g verse gember, geschild en geraspt
  • 200g volkoren tarwe- of speltmeel
  • 125g rietsuiker
  • 1 el kurkumapoeder
  • 1 kl kaneelpoeder
  • 1 kl bakpoeder
  • een snufje zout

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Doe de amandelmelk, appelazijn, olie en geraspte gember in een mengkom en roer goed
  • Zeef het meel boven de mengkom, en voeg ook de rietsuiker, de kurkuma, de kaneel, het bakpoeder en het zout toe
  • Meng de droge ingrediënten voorzichtig door de natte maar roer niet teveel, anders krijg je taaie, elastische muffins
  • Zet 12 papieren muffinvormpjes in een bakblik, en vul de muffinvormpjes voor 3/4de
  • Bak de muffins gedurende ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. De muffins zijn gaar wanneer ze goudbruin kleuren, en er geen deeg aan een tandenstoker blijft kleven als je deze in een muffin prikt
  • Laat de muffins afkoelen op een taartrooster

Kurkuma latte muffins | Julienne

6 Comments

  1. Kelly

    januari 12, 2017 at 10:16

    Oh ja, deze heb ik meteen gepind! Binnenkort eens opnemen in het weekmenu! Alvast bedankt voor het recept 🙂

    1. Julienne

      januari 12, 2017 at 17:43

      Heel graag gedaan! Leuk dat het receptje al op Pinterest is beland 😀

  2. Tine

    januari 12, 2017 at 13:12

    Oeh ziet er lekker uit! Ik ben zo’n fan van kurkuma latte dat ik helemaal blij word van dit soort varianten. Kurkuma latte havermout en nicecream heb ik al een paar keer gemaakt, maar deze muffins staan binnenkort ook bij mij in de oven 😉

    1. Julienne

      januari 12, 2017 at 17:44

      Leuk om te horen! Merci, Tine!

  3. geertruurzaam

    januari 12, 2017 at 15:59

    oh dit klinkt heerlijk! Dat ga ik een maken 🙂

    1. Julienne

      januari 12, 2017 at 17:44

      Dankjewel! Veel plezier ermee!

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: