Kookboekweek – Thuiskomen

Dat Dorien Knockaert niet zomaar (kook)boeken schrijft, dat wisten we al dankzij Goed Eten. Ook Thuiskomen leest weg als een roman dankzij Doriens poëtische schrijfstijl die je doet wegdromen. Ik ga heel veel stukjes met plezier nog eens herlezen, en af en toe wat kippenvel krijgen van een rake zin of alinea.

De recepten zijn simpel, maar dat is net hun sterkte. De ingrediënten stralen in al hun eenvoud, en met een paar geheime wapens (Gerookt paprikapoeder! Sojasaus! Sumak!) wordt elk bord een feestje.

 

De recepten

Oeps, dat weekmenu is grandioos mislukt… Ik heb dan ook compleet de verkeerde week gekozen voor een kookboekweek, veel te hectisch. Lesje geleerd 😉

Gelukkig heeft een chaotische week ook voordelen, namelijk dat je soms gedwongen wordt om bepaalde recepten te maken. Deze pasta met uienragout (p.205) bijvoorbeeld, had ik niet meteen zelf uitgekozen. Maar doordat ik woensdagavond plots zonder groentjes zat, koos ik lukraak een recept met ingrediënten die ik wél nog in huis had. En miljaar, dat was lekker… Ik droom nog weg van de geur van die zalig traag gegaarde uienringen en die troostrijke pasta.

De salade met bladgroenten uit de moestuin en een simpele  – maar perfect gebalanceerde –  vinaigrette (p.107) pasten er ongelofelijk goed bij.

Ook de currysoep voor de grote honger (p.45) heeft ons keihard gesmaakt. Ik voegde wel nog een beetje kokosmelk toe. Ideale comfort food voor een kille herstavond.

En dan nog het granenslaatje uit de losse pols (p.108). Lijkt simpel, is het ook, maar dat sausje… Man man man! Ik maakte al heel vaak tahinisausjes, maar deze topt toch alles.

 

Conclusie

Mijn kookboeken bewaar ik normaal in een boekenkast boven, maar Thuiskomen laat ik toch nog even in de keuken liggen. Om te lezen, om te koesteren, en om de rake recepten. You did it again, Dorien!

 

8 Comments

 1. fieke

  november 20, 2017 at 19:48

  Grappig, dat onze review bijna gelijktijdig werd gepost! Ik ben ook heel grote fan van de schrijfstijl van Dorien, prachtig hé? En die currysoep is écht lekker. Met kokosmelk erbij: dat moet ik zeker ook eens proberen!

  1. Julienne

   november 22, 2017 at 18:43

   Ja, echt poëzie <3

 2. Le petit requin

  november 21, 2017 at 23:16

  Goh amai, die laatste foto ziet er zo lekker uit! Ik kreeg er op Instagram al honger van en nu weer 🙂
  Wel grappig dat je je kookboeken boven bewaart 🙂

  1. Julienne

   november 22, 2017 at 18:43

   Haha, onze boekenkast staat gewoon boven op een extra slaapkamer, vandaar 😉

 3. Evi

  november 29, 2017 at 11:44

  Dat ziet er allemaal erg lekker uit! Dit boek staat op mijn verlanglijstje 🙂

 4. Leen

  december 10, 2017 at 08:59

  En alweer een enthousiaste review over Thuiskomen. Ik ga dat toch echt moeten aanschaffen precies 🙂

  1. Julienne

   december 12, 2017 at 19:16

   Ik vind persoonlijk van wel, ja 😉 maar ben dan ook grote fan van Dorien!

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: