Kookboekweek – Puur eten

November loopt stilletjesaan op zijn einde, en dus was het hoog tijd voor een nieuwe #kookboekweek! Onze uitdaging begint goed aan te slaan, het is zó leuk om overal foto’s en blogberichten te zien verschijnen. Bedankt daarvoor!

 

Puur eten

Ik koos deze maand voor ‘Puur Eten’, een kookboek van Pascale Naessens. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik geen al te grote Pascale-fan ben. Als diëtiste erger ik mij soms (allez, vaak) rot aan dingen die ze vertelt, en dus was ik niet meteen over the moon toen ik dit kookboek cadeau kreeg van mijn schoonmoeder.

Toch ben ik blij dat ik het een kans heb gegeven… Als je de pseudowetenschappelijke stukken tekst negeert, staan er toch wel fijne recepten in! Ik koos 3 hoofdgerechten en een ontbijtje uit, en ik kan alvast verklappen dat alles goed in de smaak viel.

 

De gerechten

Maandag aten we gestampte en gebakken bloemkool met paddenstoelen (p. 92). Lekker, die bloemkool op twee manieren klaargemaakt, maar het viel me meteen op dat Pascale weinig tot geen kruiden of specerijen gebruikt. Ook in dit recept gebruikt ze bijvoorbeeld alleen maar peper en zout. Als kruiden- en specerijenverslaafde viel me dit redelijk zwaar, maar ik besloot de recepten toch klaar te maken zoals ze in het kookboek stonden.

12232803_10153093689766744_7486549171754332357_o

 

Op dinsdag stonden er kriel- en zoete aardappelen met groenten en kruiden (p. 96) op het menu. Dit vond ik een heel fijn gerechtje! In de kooklessen die ik tijdens mijn opleiding voedings- en dieetkunde wekelijks had, maakten we wel al eens een papillotte klaar, maar zo met bakpapier en enkel groentjes was toch nog iets helemaal anders. Dit ga ik zeker nog eens maken!

11223332_10153093689936744_2255261028254498872_o

 

Vrijdagavond maakte ik de groenten in de oven met een heerlijke dikke saus van witte bonen (p. 100). Maar dan zonder heerlijke dikke saus, haha. Ik moest enkel voor mezelf koken, en had niet veel zin om de blender helemaal af te wassen voor dat beetje saus. Daarom besloot ik om er gewoon wat hummus en tahin bij te eten, en dat paste er wonderwel bij.

12247927_10153093690201744_719501316259820046_o

 

Zaterdagochtend verwende ik mezelf (en Jeroen) met een heerlijk ontbijt: bosvruchten met een crumble van zaden en havermout (p. 40). Iets te lang werk voor tijdens de week, de crumble moet namelijk nog 20 minuten in de oven, maar perfect voor een luie weekendochtend. Dit komt hier zeker nog op tafel, als alternatief voor mijn gewoonlijke kommetje havermout.

12248011_10153093690111744_8428621757983765775_o

 

Conclusie: het kan een beetje liggen aan de recepten die ik uitkoos (dit waren echter bijna de enige recepten in het kookboek die niet volledig leunden op vlees of vis), maar ik vond veel gerechten serieus op elkaar lijken. Omdat er weinig kruiden en specerijen gebruikt worden, valt dit nog eens extra hard op. Maar al bij al was het wel eens lekker om een week lang extra veel groente te eten. Pascale mag misschien nog eens de boekenkast uit binnenkort 😉

Ben jij fan van Pascale Naessens?

11 Comments

  1. Hilde

    november 22, 2015 at 16:37

    Heb onlangs (gisteren, meer bepaald) ‘Puur eten 2’ gekocht van Pascale Naessens. Mijn eerste ‘Puur’ kookboek. Ik kijk ernaar uit, om ermee aan de slag te gaan.

    1. admin

      november 23, 2015 at 14:22

      Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Denk dat het voor een ‘alles’eter wel een veel gevarieerder kookboek is dan voor een veganist zoals ik 🙂 ik zie je bevindingen wel verschijnen op je blog, zeker? 😉

      1. Hilde

        november 23, 2015 at 19:20

        Ik denk eigenlijk wel dat jij in ‘Puur 2’ ook je goesting zou vinden, want de thema’s die – ondermeer – worden behandeld zijn ook zeewier, en groenten 😉 . En zo te merken aan jouw gerechten, ziet het er toch allemaal erg smakelijk uit. En ja, zo blijven we ideeën uitwisselen, leuk toch?

  2. gerhilde maakt

    november 22, 2015 at 19:33

    Tip voor de blender: meteen na gebruik wat warm water en afwasmiddel indoen en even blenden. Dat zou het al vrij proper moeten maken, al heb ik het nog niet zelf geprobeerd …

    1. admin

      november 23, 2015 at 14:21

      Da’s een goeie tip, Gerhilde! Onthoud ik voor de volgende keer, bedankt!

  3. fieke

    november 23, 2015 at 09:17

    De gerechtjes die je maakte zien er wel lekker uit, vooral dat ontbijtje, mmm!
    Pascale Naessens is echt een ‘hype’, niet normaal hoe lang de rij was op de boekenbeurs bij haar signeerstand! Toch ben ik benieuwd naar het verhaal achter haar recepten. Ik ga ooit wel eens één van haar boeken lenen in de bib 🙂

    1. admin

      november 23, 2015 at 14:21

      Ja, ze is echt één van de best verkopende auteurs hé nu 🙂 crazy!

  4. Carolien - On a Healthy Adventure

    november 26, 2015 at 13:33

    Die ergernissen, herkenbaar 😉 haha.
    Het was me ook al opgevallen dat veel gerechten op elkaar lijken. Sommige recepten vind ik lekker, andere niet. En inderdaad weinig kruiding.

    Ik heb al gezegd dat ik wil meedoen met de kookweek, maar schandalig genoeg ben ik er nog niet toe gekomen. Het staat op de planning!

    1. admin

      november 26, 2015 at 14:39

      Oef, blij dat ik niet de enige ben met wat kritische puntjes over de queen van de bestsellers 😉

      Leuke vooruitzichten, hopelijk zal je je even goed amuseren met kookboekweek als ik!

  5. Le petit requin

    december 20, 2015 at 10:32

    Nog nooit iets van haar gekookt en eigenlijk zelfs nog nooit de kookboeken gewoon maar vastgehad in de winkel, vrees ik 🙂
    Je bericht overtuigt mij ook maar half om dat te doen: op zich ziet wat jij hebt klaargemaakt er wel lekker uit (zeker die laatste groentenschotel, mmm al die kleurtjes!), maar veel vlees of vis (ook al eet ik dat zelf wel) en weinig kruiden spreekt mij toch ook niet zo aan 🙂 Misschien inderdaad eentje om, zoals Fieke van plan is, eens te lenen in de bib.

    1. admin

      december 20, 2015 at 16:50

      Zou het boek zelf ook niet gekocht hebben, maar nu ik het gekregen heb, kon ik hem even goed gebruiken als in de kast laten staan hé 😉 in de bib lenen is inderdaad een veilige oplossing!

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: