Kookboekweek – Plenty More

Een nieuwe uitdaging, en daarmee gepaard gaand een nieuwe rubriek op Julienne: kookboekweek.

Zoals jullie misschien wel weten, heb ik een vrij uitgebreide kookboekencollectie. Er zijn weinig dingen die ik leuker vind dan een kookboek doorbladeren, me voorstellen hoe alles smaakt, en wegdromen bij de prachtige foto’s. Ik lees even graag een kookboek als een roman.
En toch moet ik met schaamte toegeven dat ik maar zelden uit kookboeken kook. Veel sneller grijp ik naar het wereldwijde web, dat mij met enkele klikken of zoektermen duizenden recepten voorschotelt.

En daar komt de uitdaging in beeld: een week lang koken uit 1 kookboek. Zodat ik zonder schaamte langs het boekenrek kan lopen, en misschien zelfs kan beginnen dromen van nieuwe aanwinsten…

PLENTY MORE

In de eerste aflevering van kookboekweek: Plenty More, geschreven door mijn geliefde Yotam Ottolenghi. Ik kreeg het boek van mijn papa voor mijn 24ste verjaardag (intussen alweer zo’n 3 maanden geleden), en ik had er tot nu toe nog niets uit klaargemaakt.

11402292_10152824457146744_749525295826239493_o

Het is een mooi, dik kookboek, met veel exotische gerechten, van Midden-Oosters tot Aziatisch. Er staan no nonsense foto’s bij, zonder al teveel tierlantijntjes of opsmuk. De recepten zijn allemaal vegetarisch, maar zeker niet allemaal vegan. Sommige zijn makkelijk te veganiseren, anderen wat moeilijker (vooral de recepten in het hoofdstuk ‘Gebroken’).

Zondagavond koos ik 6 (geen 7 aangezien we één keer uitgenodigd zijn om te gaan eten) recepten uit, en stelde een boodschappenlijstje op. Maandag vol goede moed naar de winkel, en ‘s avonds de eerste maaltijd op tafel getoverd.

 

Maandag

Vandaag stond er tomaten-granaatappelsalade ingepland. Op de fruitschaal lag namelijk al een hele tijd een granaatappel te smeken om gebruikt te worden, en er lagen sinds vorige week ook al enkele tomaten te rijpen op het aanrecht. Dit recept kon dus niet beter van pas komen!

Ik gebruikte, in tegenstelling tot in het boek, slechts 1 soort tomaten, maar dat maakte de salade er zeker niet minder lekker op! Erbij serveerde ik wel nog couscous, anders zouden we snel terug honger gehad hebben denk ik.

11406599_10152824457141744_5781345412500385497_o

Dinsdag

By far onze favoriet van deze week: een pittige kerrielaksa. Sowieso zijn we grote fans van de Aziatische keuken, maar deze was echt wel een toppertje. Ik was meteen al verkocht toen ik de ingrediëntenlijst las, en zag dat Ottolenghi voor een versgemaakte currypasta opteerde. Niets lekkerder dan dat.

1888895_10152824457131744_3129489856149337558_o-2    11246474_10152824457136744_5274169680163067410_o-2

Woensdag

Batata harra, ofte pikante patatjes uit de oven. Aangevuld met peultjes uit de tuin van Jeroens grootouders en sojascheuten die we overhadden van gisteren. Lekker, maar omdat er geen eiwitbron aan te pas kwam, hadden we snel terug honger.

11170315_10152830058016744_591661678935304718_o

Donderdag

Opnieuw een salade, dit keer van mango en kikkererwten met kerrie. De mango was één van de laatste overlevenden van ons buitenkansje, en smaakte heerlijk in combinatie met de gekruide bloemkool en kikkererwten. In plaats van spinazie gebruikte ik eikenbladsla uit onze tuin.

11143442_10152830058026744_2423264287077057769_o

Vrijdag

Vandaag stond er een simpele pasta met walnoten en citroen op tafel. Heel lekker, deze komt hier zeker nog op tafel. Ik gebruikte sojaroom in plaats van gewone room, en voegde wat gistvlokken en extra zout toe om de smaak van parmezaan op te vangen.
11144797_10152830058036744_3759119424613953934_o

Zaterdag

Last but not least: Thaise rodelinzensoep. Een vullend, pittig soepje. Ik kookte enkel voor mezelf, aangezien Jeroen vandaag de vrijgezellen van mijn broer viert, en vond de bijhorende chiliolie net iets teveel werk voor een luie zaterdagavond.

11539086_10152830058031744_6792231789775884055_o

Zoals je hierboven al kon lezen, mogen we morgen onze voetjes onder tafel schuiven, dus deze eerste kookboekweek sluiten we af na 6 – heel geslaagde- dagen. Lang leve Ottolenghi!

De kookboekweek viel mij veel gemakkelijker dan ik vooraf had gedacht. In Plenty More staan verschillende types gerechten, dus we hadden zeker niet het gevoel dat we een hele week hetzelfde moesten eten.
Voor het eerst in lange tijd had ik ook geen stress als ik aan het avondeten dacht: het menu lag al voor de hele week vast, en met 1 keer boodschappen doen had ik alles in huis. Zeker voor herhaling vatbaar dus.

 

Heb jij een favoriet kookboek waaruit je wel eens hele week zou willen koken?

4 Comments

  1. fieke

    juni 30, 2015 at 06:35

    Zo’n tof idee! Dat is precies iets wat ik ook eens zou moeten doen…

    1. admin

      juli 2, 2015 at 19:29

      Ik kan het alleen maar aanraden! Hier gaan er sowieso nog zo’n weken volgen! To be continued…

  2. Re-saar-cle

    augustus 19, 2015 at 19:23

    Ik ben ook Ottam-fan!! Maar schandalig genoeg haal ik ook te weinig een kookboek boven. En verval ik in van die saaie vleesjegroentjepatatjesgerechten. Misschien ga ik je voorbeeld volgen!

    1. admin

      augustus 20, 2015 at 11:30

      Ik kan je het echt aanraden! Binnenkort ga ik ook nog eens aan de slag met een ander kookboek 😉

Laat een reactie achter op fieke Cancel

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: