Kookboekweek – Groente uit zee

Op een studiedag volgde ik een lezing van Dos Winkel van de Sea First stichting. Hij vertelde over de gruwelen van de visvangst, en hoe de mens sneller dan verwacht de hele oceaan leegvist en het hele ecosysteem in de zeeën vernietigt. Daarnaast maakte hij het publiek warm om wat vaker zeewier en algen te eten. In de pauze verkocht hij onder andere dit kookboek, en ik twijfelde geen seconde om het te kopen zodra ik de prachtige foto’s en creatieve receptjes zag.

Ik was zodanig enthousiast dat ik besloot om de week erna al een kookboekweek in te lassen met dit fijne kookboek!

PS: ook een eervolle vermelding voor Emmely, die met EVA Gent twee zeewierworkshops gaf. Zij leerde mij als eerste het koken met zeewier én dit kookboek kennen, dus eigenlijk moet ik haar zeker ook bedanken 😉

 

Het kookboek

‘Groente uit Zee’ bestaat uit 2 delen: een stuk theorie, en een hele hoop recepten van Lisette Kreischer. Zij is één van de breinen achter the Dutch Weed Burger, wat meteen haar voorliefde voor zeewier aantoont. De theorie gaat onder andere over de verschillende soorten zeewier, hoe die gekweekt worden, waar je ze kan kopen, wat de (gezondheids)voordelen van zeewier zijn, …

De recepten zijn echt stuk voor stuk heel creatief, en gaan zoveel verder dan gewoon sushi of een zeewierslaatje. Ik had echt moeite om te kiezen!

 

De recepten

Uiteindelijk koos ik toch 3 gerechtjes uit. Als eerste maakte ik the happy & healthy bowl  (p.120) klaar, een kommetje vol met lekkere dingen. Ik baseerde me losjes op het recept, maar gebruikte enkel dingen die ik nog in huis had: geroosterde kikkererwten met lekkere specerijen, boekweit met salade du pêcheur, en ovenfrietjes van zoete aardappel, wortel en pastinaak.

img_0152

 

De rest van de ovenfrietjes gebruikte ik in deze salade met pompoen en zeespaghetti (p. 116). Ik koos voor kort gewokte rode kool in plaats van rucola, om wat meer in seizoen te blijven.

img_0156

 

Het laatste gerechtje werd de sea lavender dinner party (p.130). Ik gebruikte tofu in plaats van seitan, en als groente werden het spruitjes en dus geen lamsoor. Heel lekker, vooral het cashewsausje viel ferm in de smaak!

img_0165

 

Conclusie

Damn, wat een leuk kookboek! Het geeft je tonnen inspiratie om aan de slag te gaan met zeewier en zilte groenten, en de recepten zijn heel creatief. Ik ga dit kookboek zeker nog vaak uit de kast halen!

2 Comments

 1. Le petit requin

  november 3, 2016 at 20:22

  Ik moet toegeven dat ik het nog heel moeilijk heb met de smaak van zeewier; ‘t is mij iets te ziltig. Al doe je mij nu wel overwegen om het op zijn minst nog eens een kans te geven 🙂

  1. Julienne

   november 5, 2016 at 13:03

   Ja, het is een beetje love it or hate it hé, zeewier. Ik zou toch nog eens proberen, wie weet valt het nu wel mee 😉

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: