Kookboekweek – Goed Eten

Dorien Knockaert is foodie in hart en nieren, en journaliste bij De Standaard. Ze ging een jaar lang op zoek naar goed eten, en bundelde haar verhalen in het gelijknamige boek.

Benieuwd naar welke kookboeken ook al de kookboekweekrevue passeerden? Hier vind je ze allemaal terug.

 

Het (kook)boek

 

Goed Eten is dus geen kookboek an sich, het herbergt ook anekdotes over de ontdekkingen die Dorien deed tijdens haar jaar research. Van zeewier over ‘gelukkige’ varkentjes tot Keniaanse boontjes, ze doet overal objectief haar verhaal over.

De recepten in Goed Eten zijn allemaal veggie, maar dus niet allemaal vegan, al doet Dorien wel haar best om alles plantaardig te houden. En de dingen die wel kaas of eieren bevatten, zijn vaak gemakkelijk te veganizen, al dan niet met tips uit het boek.

IMG_3285

 

De recepten

Een drukke week, en nog veel restjes in de koelkast, zorgden ervoor dat er maar 3 receptjes uit het boek werden klaargemaakt. Maar die waren stuk voor stuk heel lekker!

De texmexbonen (p. 88) zijn sowieso een blijvertje: peulvruchten hebben we al-tijd in huis, en samen met wraps en wat restjes vormen ze een perfecte snelle maaltijd. Deze keer gebruikte ik guacamole, rucola, peterselie, komkommer en bloemen van Oost-Indische kers als compagnons voor de lekker pittige kidneybonen.

IMG_3283

 

De tarte tatin (p.158) wil ook zeker nog eens opnieuw maken, maar dan met enkel tomaatjes, en zonder venkelzaadjes. Ik gebruikte de aubergine noodgedwongen omdat ik minder kerstomaatjes had liggen dan ik gedacht had, en die was wel lekker maar niet wauw. En de venkelzaadjes waren het experiment waard, maar aan die anijssmaak zullen mijn man en ik nooit wennen, vrees ik.

IMG_3258

Deze lauwwarme pasta met gegrillde paprika en zoetzure dressing (p.160) noemt Dorien zelf haar succesrecept, en terecht, wat een toppertje was dit! Lekker pittig, op en top zomers, en verrassend.

IMG_3242

 

Conclusie

Wil je meer te weten komen over waar je voeding vandaan komt, en wat goed eten is? Kook je graag no nonsense gerechten met lekkere en lokale ingrediënten? Dan is ‘Goed Eten’ zeker een boek voor jou. Ik las met plezier de proza, en met nog meer plezier de recepten.

PS: wil je een voorproefje van de schrijfstijl en keuken van Dorien? Neem dan zeker een kijkje op haar blog Jonge Sla!

7 Comments

 1. geertruurzaam

  augustus 3, 2016 at 08:17

  Over dit boek schreef ik als eerste in #kookboekweek: ik ben echt fan!
  De pasta is inmiddels ook een vast succesnummer hier. En venkelzaad vind ik juist super lekker, ik hou van anijs. Maar misschien komt dat wel door mijn Hollandse genen, ik weet dat er veel mensen in mijn omgeving het niet lekker vinden 🙂

  1. Julienne

   augustus 3, 2016 at 19:35

   jammer genoeg is die anijssmaak ook niet aan mij besteed… ik heb het nochtans al héél vaak geprobeerd, want ik zou zo graag alles lusten, hihi 🙂

 2. Hilde

  augustus 3, 2016 at 12:13

  Oo – Oostindische kers, ik herkende het meteen van de foto. Al ben ik flexitariër, toch ontdek ik graag andere gerechtjes. Eentje om te onthouden voor een volgende bezoekje aan de bibliotheek, wie weet vind ik er ook m’n gading in.

  1. Julienne

   augustus 3, 2016 at 19:34

   ongetwijfeld, is echt een fijn boek!

 3. Le petit requin

  augustus 18, 2016 at 11:23

  Eentje dat al een tijdje in mijn kast staat en waar ik nog steeds blij mee ben omwille van die mix van informatie en lekkere recepten. Al heb ik er nog altijd heel veel uit te proberen, want die drie hierboven heb ik – duidelijk onterecht! – nog niet gegeten 🙂
  Nu eerst nog eens die vorige kookboekweek uitgetypt krijgen en dan wordt het waarschijnlijk eindelijk dit boek.

  1. Julienne

   augustus 18, 2016 at 18:57

   Hihi, benieuwd welke recepten jij eruit pikt! Geertrui van Geertruurzaam deed er ook al een Kookboekweek mee: http://geertruurzaam.be/kookboekweek-1-kookboek-goed-eten/

 4. #kookboekweek | januari 2017 | Veggie voor starters | Fiekefatjerietjes

  februari 5, 2017 at 11:50

  […] doen, en volgende boeken passeerden bij haar de revue: Een nieuwe kijk op eten, Kickstart, Goed eten, 30 minuten vegetarisch, Groente uit zee, The Green Kitchen Travels en Fuck Yeah […]

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: