Kokos – Rijsttaart

Sinds we in ons eigen huisje wonen, krijgen we heel vaak bezoek. En bezoek betekent meestal koffie met taart!

De inspiratie voor deze taart komt eigenlijk van onze huwelijksreis naar Thailand. Daar aten we als dessert heel vaak mango sticky rice, een mierzoet dessert op basis van in kokosmelk gekookte rijst. Dat besloot ik te combineren met iets oervlaams: een rijsttaart!

 

Kokos-rijsttaart

Ingrediënten (voor 1 taart)

  • 1 blik (400ml) kokosmelk
  • 1l sojadrink
  • 250g dessertrijst
  • 1 kl vanille-extract
  • 75g rietsuiker
  • een snufje kurkuma
  • 2 el puddingpoeder
  • 100ml sojadrink
  • 1 rol bladerdeeg
  • optioneel: enkele eetlepels geraspte kokos ter garnering

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Breng de dessertrijst samen met de kokosmelk en 1 liter sojadrink aan de kook boven een middelhoog vuur
  • Draai het vuur iets lager, en laat zo’n 45 minuten zachtjes pruttelen tot de rijst gaar is, en je een mooie pap bekomt
  • Roer er vanille-extract, de rietsuiker en de kurkuma doorheen
  • Los het puddingpoeder op in de 100ml sojadrink, en giet bij de rijstpap
  • Laat nog enkele minuten doorkoken terwijl je blijft roeren
  • Draai het vuur uit
  • Rol het bladerdeeg uit in een met bakpapier beklede taartvorm
  • Leg er nog een vel bakpapier in, en giet er daarna bakbonen (verkrijgbaar bij bv. Dille & Kamille) of gedroogde bonen/kikkererwten/… in
  • Bak de taartbodem gedurende zo’n 10 minuten blind, tot het deeg lichtjes goudbruin begint te kleuren
  • Haal het bovenste vel bakpapier met de bakbonen eruit
  • Giet de rijstpap in de taartbodem, en bak de taart nog zo’n 20 minuten verder
  • Laat afkoelen op een taartrooster
  • Werk eventueel af met wat geraspte kokos

Kokos - Rijsttaart | Julienne

 

1 Comment

  1. fieke

    maart 31, 2015 at 18:43

    Nom! Een stukje aub! 🙂

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: