Koolrabi-risotto

Aaaaah, de eerste dag van de lente (niet echt, maar het leek er toch verdacht veel op!). De zon scheen, de vogeltjes zongen een vrolijk lied, en ik kon fietsen zonder jas aan. Wat kan je je in hemelsnaam nog meer wensen?

Juist, een heerlijk ‘lenterig’ gerechtje als deze risotto!

Koolrabi lijkt een beetje op een alien, maar wees niet bang, de smaak is heerlijk: een beetje koolachtig, maar dan frisser. Het was de eerste keer dat ik koolrabi kookte (en at), maar er komen zeker nog een tweede, derde en vierde keer!

Koolrabi-risotto

Kohlrabi Risotto

Ingrediënten (voor 4 grote porties)

  • 1 el olijfolie
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 teentjes look, geperst
  • 2 middelgrote koolrabi’s, geschild en in blokjes gesneden (1cmx1cm)
  • 275g arborio- of carnarolirijst
  • 125ml droge witte wijn (ik gebruikte een chardonnay)
  • 1000ml groentebouillon
  • peper en zout
  • 2 el gistvlokken
  • 2 el verse peterselie, versnipperd
  • enkele blaadjes verse peterselie om te garneren

Werkwijze

  • Verwarm de olijfolie in een grote pan of wok boven een middelhoog vuur
  • Voeg de ui toe, en fruit deze tot hij glazig wordt, ongeveer 5 minuten
  • Roer er de blokjes koolrabi en de look doorheen, en fruit deze zo’n 10 minuten mee, tot de koolrabi zacht begint te worden
  • Voeg de rijst toe en roer tot je de rijstkorrels hoort ‘dansen’
  • Giet er de wijn bij en wacht tot deze verdampt is en/of geabsorbeerd is door de rijst
  • Begin beetje bij beetje (ongeveer een glas/125ml per keer) de bouillon bij de rijst te gieten. De rijst zou net onder moeten staan
  • Laat de risotto pruttelen tot het vocht is opgenomen. Roer regelmatig, maar niet aan één stuk door
  • Herhaal de toevoeging tot alle bouillon op is, en de risotto mooi smeuïg is. Dit zou zo’n 20 minuten moeten duren
  • Breng op smaak met peper en zout (bij mij was dit niet meer nodig)
  • Roer de gistvlokken en de versnipperde peterselie door de risotto, en haal de pan van het vuur
  • Garneer met wat verse peterselieblaadjes

Kohlrabi Risotto   Kohlrabi Risotto

Bron: recept gebaseerd op NY Times

1 Comment

  1. Martine

    maart 4, 2013 at 18:41

    I love kohlrabi. Great idea to use it in a risotto!

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: