Klaaskoeken

Ik weet het, klaaskoeken zijn eigenlijk rond de Sinterklaasperiode te eten, maar beter laat dan nooit hé… Het is eindelijk vakantie, dus lekker veel tijd voor uitgebreide baksels!
Het is de eerste keer in 5 jaar tijd dat ik weer zorgeloos kerst en nieuwjaar kan vieren, nu ‘den blok’ terug een ver-van-mijn-bed-show is geworden… Maar héél veel succes gewenst aan de mensen die wel nog achter hun bureau moeten zitten! Een paar weekjes doorbijten en dan kunnen jullie terug volop genieten van het studentenleven.

Kleine opmerking nog: de foto’s zijn genomen met de klaaskoeken op een groot bord, dus denk niet dat ze klein uitgevallen zijn!

Klaaskoeken
Klaaskoeken
Ingrediënten (voor 8 grote klaaskoeken)
  • 100ml lauw water
  • 12g instantgist
  • 500g tarwebloem
  • een snufje zout
  • 1 kl eivervanger (bv. Orgran egg replacer) + 2 el water
  • 40g suiker
  • 50g margarine
  • 100ml lauwe sojadrink
  • om te doreren: 2 el sojadrink + 1 kl maïzena
Werkwijze
  • Los de gist op in het lauwe water en zet opzij voor ongeveer 10 minuten
  • Weeg intussen de bloem af in een grote mengkom, strooi er ook het zout bij
  • Maak nu een putje in het midden van de bloem, en giet hier het gistmengsel in
  • Voeg ook de eivervanger, het water, de suiker, de margarine en de de sojadrink toe. Roer goed
  • Kneed het deeg ongeveer 15 minuten, tot het elastisch wordt
  • Vorm nu een bal van het deeg, leg de deegbal terug in de mengkom, en bedek met een schone keukenhanddoek
  • Zet opzij in een warme, tochtvrije plaats voor 45 minuten (ik verwarm altijd mijn microgolfoven voor, en zet daar de kom in)
  • Na 45 minuten zou het deeg ongeveer verdubbeld moeten zijn in volume
  • Verwarm de oven voor op 220°C (hetelucht)
  • Duw nu de lucht uit het deeg en kneed nog eventjes
  • Rol dan het deeg uit tot het ongeveer 1cm dik is
  • Duw er nu vormpjes uit met een grote koekjesvorm, en leg de klaaskoeken op een bakplaat met bakpapier
  • Bedek de bakplaat met een schone keukenhanddoek en laat nog 15 minuten rijzen
  • Smeer nu het doreermengsel over de klaaskoeken
  • Bak de koeken gedurende 15 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn
  • Laat afkoelen en geniet ervan!

Klaaskoeken Klaaskoeken

Bron: recept gebaseerd op Libelle Lekker!

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: