Hoe ik werk

lilith van Tales From the Crib startte twee jaar geleden een leuke vragenlijst: ‘Hoe ik werk‘, gebaseerd op de reeks van Lifehacker. Ik kom grandioos achter, maar deel vandaag dus met jullie hoe ik werk.

 

Huidige job: zelfstandige diëtiste. Ik werk freelance voor een start-up, en heb daarnaast een praktijk waar ik cliënten voedings- en dieetadvies geef.
Huidige mobiele toestellen: iPhone SE en iPad 2
Huidige computer: privé een Toshiba Satellite van de jaren stillekes, voor het werk een Macbook Pro

Zonder welke apps/tools/software kun jij niet werken en waarom?

Heel wat eigenlijk! Voor mijn freelance werk gebruik ik Dropbox, Slack, Trello en Evernote op dagelijkse basis.
Al onze bestanden staan in de cloud op Dropbox, wat ik héél gemakkelijk vind. Alles is altijd gesynchroniseerd, iedereen kan aan de bestanden die hij/zij nodig heeft, je kan indien nodig teruggaan naar een vorige opgeslagen versie, …
Communiceren tussen de verschillende teams doen we tijdens de werkuren nogal gemakkelijk eens via Slack, een hip chatprogramma waar je ook gemakkelijk bijlagen mee kan versturen.
Trello gebruiken we als overzicht voor de planning en to do’s. Het is lekker visueel, en je kan er gemakkelijk vanalles aan koppelen: taakverdelingen, deadlines, bijlagen, links, … Ik zou deze tool echt niet meer kunnen missen!
Evernote gebruik ik dan weer voor notities: verslagen van meetings, brainstormsessies, dingen die ik niet mag vergeten, voorbereidingen voor meetings of taakjes, …

Voor mijn praktijk ben ik dan weer een fervent Google Drive gebruiker. Al mijn dossiers, achtergrondinformatie, adviezen, infographics, … kan ik zo gemakkelijk van op al mijn toestellen raadplegen. Ook privé gebruik ik vaak Google Drive, bijvoorbeeld om snel en gemakkelijk een online backup te hebben van mijn iPhone foto’s.

Hoe ziet je bureau eruit?

Thuis heb ik mijn praktijkruimte: die is gezellig maar clean ingericht met een tafel, stoelen en een ladenkast. Voor wat meer sfeer staat er ook een grote kamerplant en hangen er vrolijke foto’s van fruit aan de muur.

Op het werk heb ik een clean desk policy voor mezelf: gewoon mijn laptop, scherm, toetsenbord en muis. Achter mij staat een grote kast waar ik al mijn andere spullen die ik niet dagelijks nodig heb makkelijk in kan opbergen.

img_3015

Wat is je beste tijdsbesparende shortcut/lifehack?

Zonder twijfel Collect&Go. Duust hartjes daarvoor! Ik schreef er hier al een uitgebreidere blogpost over. C&G bespaart mij niet alleen tijd, maar vooral ook stress. Manlief is trouwens ook grote fan, want die háát supermarkten.

Wat is je favoriete to do list manager?

Na heel wat experimenteren ben ik nu al een halfjaar trouw aan Todoist. No nonsense, een strak maar vrolijk design, én gemakkelijk in gebruik. Twee extra voordelen voor mij: de widget voor iPhone waarin je in één oogopslag je to do’s van de dag ziet, en de melding van het aantal openstaande to do’s op het app-icoon.

Is er naast je telefoon en computer een gadget waar je niet zonder kan?

Ik ben al vrij verknocht aan mijn Kobo Touch e-reader. Zo’n gemak om tientallen boeken bij mij te hebben in een klein toestel! Sinds ik hem heb, ben ik meer veel meer gaan lezen: boeken zijn dankzij webwinkels letterlijk binnen de 1 minuut downloadbaar, ik moet niet meer binnen de openingsuren in de bib geraken, … Niets dan voordelen!

Ook mijn Fitbit Charge HR is een trouwe compagnon. Die stimuleert mij om meer te bewegen, op tijd te gaan slapen, én is een ideale wekker: duizend keer liever door zachte trillingen wakker worden dan door zo’n irritant piepende digitale wekker of smartphone, brrr!

In welke alledaagse bezigheid ben jij beter dan de rest? Wat is je geheim?

Omdat koken één van mijn passies en hobby’s is, ben ik er ondertussen al vrij goed en efficiënt in geworden. Geheimen heb ik niet echt, trucjes daarentegen wel! Binnenkort ben ik van plan om een paar van die kitchen hacks met jullie te delen…

Waar luister je naar terwijl je werkt?

Meestal niets eigenlijk. Op het werk babbel ik wel vaak tegen collega’s, maar als we allemaal goed op dreef zijn, is het gewoon stil op kantoor. En tijdens mijn consultaties luister ik vooral naar mijn cliënten en mijzelf natuurlijk 😉

Wat ben je op dit moment aan het lezen?

‘Heart of the matter’ van Emily Griffin. Januari is altijd een drukke maand en dan lees ik ‘s avonds graag wat lichte lectuur. Als dit boek uit is, ligt ‘De opwindvogelkronieken’ van Haruki Murakami al klaar, een cadeautje van mijn lieve papa.

Ben je eerder een introvert of een extrovert?

Eerder extrovert: ik kan heel veel energie halen uit interactie met mensen, zowel privé als professioneel. Ik praat en luister ook heel graag. Maar zoals iedereen ben ik toch ook wel een beetje introvert denk ik: na een drukke dag heb ik het bijvoorbeeld echt wel nodig om even stil of alleen te zijn, om een beetje te bezinnen en na te denken over de dag. Van een wandeling met de honden of een fietstocht van of naar het werk kan ik bijvoorbeeld ook heel hard genieten.

Hoe ziet je slaaproutine eruit?

Ik ben een ongelofelijke ochtendmens: ‘s morgens vroeg kan ik mij het best concentreren, en barst ik van de energie. Daarom probeer ik ook altijd om taakjes die veel concentratie vragen zo vroeg mogelijk op de dag in te plannen.
Ik heb uit ervaring gemerkt dat ik minstens 7,5 uren slaap nodig heb, en als ik een drukke periode heb liefst zelfs 8 uren. Dan ben ik echt uitgerust en kan ik goed presteren. In de praktijk komt dat erop neer dat ik tussen 22h en 23h ga slapen en om 6h30 opsta.

Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?

“Don’t let perfect be the enemy of good”, een bekende quote van Voltaire. Ik leerde deze kennen dankzij de geweldige Gretchen Rubin. Ik ben van nature een enorme perfectionist, maar heb intussen al geleerd dat goed echt wel goed genoeg is, en dat je met streven naar perfectie dikwijls niet alleen tijd maar ook de taak zelf uit het oog verliest.

 

Herken je iets van mijn werkmethodes of lievelingstools? Of werk jij op een heel andere manier?

11 Comments

 1. Evi

  januari 8, 2017 at 07:53

  Heel leuk om te lezen hoe je werkt! Dat van die Kobo e-reader en Fitbit herken ik zeker en vast. Evernote gebruik ik zelf ook regelmatig, Trello en ToDoIst ken ik maar ben er nog niet goed weg mee.

  1. Julienne

   januari 8, 2017 at 11:07

   Tof om te lezen dat je veel van dezelfde tools gebruikt!

 2. Elisa

  januari 8, 2017 at 08:35

  Leuke post! Inspirerend en motiverend 🙂

 3. fieke

  januari 8, 2017 at 12:48

  Ha, zo leuk om nog eens een ‘hoe ik werk’-bericht te lezen! Ik vond dat zo leuk om te lezen bij anderen, en ik schreef er toen zelf ook over.
  Sinds kort doen wij ook aan C&G, echt een tijdswinner, en zeker voor manlief, want die haat winkelen. Ik ben benieuwd naar jouw kitchen hacks!

 4. Sofie

  januari 8, 2017 at 13:58

  Misschien ben je een extraverte introvert 🙂 Ik ben zeer introvert maar ik herken me ook in die omschrijving, omdat ik ook graag onder de mensen ben en ik word ook gek als ik een heel weekend niemand zie.

  Ik wil ook zo’n fitbit maar eerst wat sparen 😀

  1. Julienne

   januari 8, 2017 at 14:26

   Ja, het is wel een investering hé… Maar ik heb er echt nog geen spijt van gehad 🙂

 5. Katrien

  januari 10, 2017 at 11:42

  Ik herken er wel wat van ja. Misschien binnenkort het lijstje ook eens gebruiken voor een blog

  1. Julienne

   januari 11, 2017 at 13:05

   Leuk! Ik kom zeker meelezen dan!

 6. Le petit requin

  januari 11, 2017 at 20:29

  Interessant om te lezen! Al werk ik wel heel anders (ale, momenteel ben ik werkloos, maar als ik werk), want van de tools die je opnoemt, gebruik ik enkel dropbox. Duidelijk nog veel te ontdekken 🙂
  Mooie quote van Voltaire trouwens! Bedankt voor het delen, want ‘t is er eentje die ik wat vaker zou moeten toepassen.

  1. Julienne

   januari 11, 2017 at 20:40

   Heel graag gedaan!

   Als je één tool zou moeten ontdekken, is het wel Evernote, zó handig

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: