Hoe ik plantaardig(er) ben gaan eten

Tijdens mijn studies voedings- en dieetkunde bekeken we in de les ‘voedingsmiddelenleer’ een documentaire over de voedingsindustrie, Our Daily Bread. Daar komt onder andere een scène in voor van kuikentjes die hardhandig gesorteerd worden op een lopende band. Ik was zodanig gechoqueerd dat ik besloot om vegetariër te worden.

En dat lukte wonderwel: ik was dankzij de lessen over de productie van charcuterie sowieso al minder vlees gaan eten, en toen ik hoorde hoeveel zware metalen en dergelijke er in vis voorkomen, was mijn zin daarin ook al snel verminderd. Die stap van omnivoor naar vegetarisch was dus helemaal niet zo moeilijk.

Een stapje verder, naar 100% plantaardig, dat was een ander paar mouwen. Die eerste weken en maanden dat ik veggie at, leefde ik zowat op kaas en eieren. Ik kreeg echter vaker en vaker last van buikpijn, een opgeblazen gevoel en darmkrampen. Als kind had ik dat ook heel vaak, dus zo vreemd was het niet, maar het was toch echt weer een stuk erger geworden dan ervoor. Door mezelf op een eliminatie- en provocatiedieet te zetten, kwam ik erachter dat het door melkproducten kwam dat ik zoveel last had. Exit melk!

En toen kwam Viva Las Vega’s op mijn pad, met de Vegan Challenge. Ik vond het toen een beetje een ver-van-mijn-bed-show, dat veganisme… Maar ik daag mezelf graag uit, en besloot om een maand mee te doen. Dankzij de geweldige tips die ik elke dag in mijn mailbox ontving, en het leuke forum dat ondersteuning bood, lukten die 30 dagen zonder problemen. Ik besloot dus maar door te zetten! En de rest was geschiedenis 😉

Toen EVA vorig jaar bekend maakte dat ze een soortgelijk initiatief wilden opzetten, Easy Vegan, was ik dan ook dolenthousiast! Ter ere van de launch schreef ik vorig jaar de blogpost ‘Q&A veganisme & gezondheid‘ die gretig gelezen werd. Dit jaar besloot ik het over een andere boeg te gooien, en mijn verhaal te delen. Wie weet helpt Easy Vegan jou met het jouwe?!

 

Wil je stap voor stap ontdekken hoe je lekker, gezond en zonder moeite meer plantaardig kan eten? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Op 1 november 2017 gaat Easy Vegan van start. Vier weken lang neemt EVA je mee op ontdekkingsreis. Als deelnemer krijg je elke dag een mail met recepten, tips en enkele leuke verrassingen.

9 Comments

 1. Sofie

  oktober 27, 2017 at 17:40

  Bij mij is het ook stap voor stap gegaan. Maar buitenshuis eet ik wel vegetarisch, tenzij er een vegan optie op de kaart staat.

 2. Evi

  oktober 28, 2017 at 15:07

  Ik heb me dit jaar ingeschreven voor de challenge en ben er alvast heel benieuwd naar!

  1. Julienne

   oktober 29, 2017 at 17:39

   Super! Veel plezier ermee!

 3. fieke

  november 5, 2017 at 20:11

  Leuke blogpost! En leuke nieuwe foto hier ook! 🙂

  1. Julienne

   november 6, 2017 at 19:47

   Mercikes! Ik heb Jeroen ingeschakeld om nog eens van fotoshoot te doen 😉

 4. Le petit requin

  november 8, 2017 at 17:36

  Ik heb mij ingeschreven, maar veel verder dan lezen, kom ik voorlopig niet. Eerst in België, waar vegetarisch al een uitdaging is bij een vleesetende familie. En nu in Zwitserland eet ik wat ik wil, maar heb ik het zo druk met de zoektocht naar een appartement dat ik al blij ben als ik iets gezonds binnenkrijg. Ach ja, ik ga er later wel eens mee aan de slag, er is maar zoveel dat een mens kan doen zeker? 🙂

  1. Julienne

   november 11, 2017 at 18:19

   ‘t is dat, niet teveel ballen tegelijk in de lucht proberen te houden! Eerst verhuizen, en Easy Vegan komt later wel 😉

 5. Leen

  november 29, 2017 at 13:35

  Ik heb heel enthousiast meegedaan – de dagelijkse e-mails hielpen enorm – maar niet alle gerechten vielen even hard in de smaak. Het is vooral duidelijk dat mijn lijf zoveel granen (aardappelen, pasta, linzen, bonen…) niet gewend is. Ik ga het dus voorlopig bij een evenwicht houden: deels vegetarisch/plantaardig, en af en toe nog een (eerlijk) stukje vlees.

  1. Julienne

   november 29, 2017 at 14:13

   Maar wel super dat je het een kans gegeven hebt! Wij eten zelf ook niet zoveel koolhydraten, het is inderdaad soms wat zoeken naar een evenwicht dat bij je past.

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: