‘Gehakt’brood

Kerstmis vieren als veggie/vegan, da’s niet altijd even gemakkelijk… Bij ons viel dat gelukkig héél goed mee dit jaar, we vierden namelijk met z’n tweetjes in ons nieuwe huis. Ik kookte twee dagen na elkaar lekker uitgebreid, en genoot er met volle teugen van!

Op kerstavond bestond het menu uit:

  • Tofusteak
  • Appeltjes met veenbessensaus
  • Oesterzwammen
  • Denneaardappeltjes

En op kerstdag genoten we hiervan:

  • ‘Gehakt’brood
  • Veenbessensaus
  • Boontjes
  • Gemengde salade
  • Geroosterde krieltjes

Het recept voor het ‘gehakt’brood deel ik met veel plezier met jullie, een laat kerstcadeautje als het ware 😉

 

‘Gehakt’brood met noten, champignons en linzen

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 200g groene linzen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el margarine
  • 250g champignons, in stukjes
  • 100ml water
  • peper en zout
  • 3 el chiazaad of lijnzaad
  • 100ml warm water
  • 175g amandelpoeder
  • 2 sneetjes bruin brood, fijngesneden
  • 50g hazelnoten, grofgehakt
  • 5 el veenbessensaus (optioneel)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Kook de linzen gaar in ruim water, samen met de laurierblaadjes
  • Fruit intussen de champignons aan in de margarine
  • Blus met 100ml water, en laat zachtjes pruttelen tot het water ongeveer voor de helft is ingekookt/verdampt
  • Kruid naar smaak met peper en zout
  • Meng het chia- of lijnzaad met 100ml warm water, en zet opzij
  • Giet de linzen af, en verwijder de laurierblaadjes
  • Doe de linzen, de champignons en het warm water met de zaadjes in een keukenmachine, en pulseer tot een homogene massa
  • Doe er het amandelpoeder, de stukjes brood en de hazelnoten bij en roer goed
  • Stort het mengsel uit in een ingevette bakvorm van ongeveer 25cmx10cm
  • Bestrijk eventueel met de veenbessensaus
  • Bak het ‘gehakt’brood zo’n 30 minuten in de voorverwarmde oven
  • Haal het voorzichtig uit de bakvorm, snij in sneetjes en serveer

'Gehakt'brood | Julienne 'Gehakt'brood | Julienne

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: